THEPOWERGAME
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να βρεθεί μία καταρχήν συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για κατάπαυση του πυρός. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα και όπως φαίνεται σημειώθηκε αρκετή πρόοδος.
Οι δύο αντιπροσωπείες Κιέβου και Μόσχας κάθισαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι, αφού τις καλωσόρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι μεσολαβητής, αλλά θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Δανίας σημείωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ στο επιχειρησιακό πεδίο, η Ρωσία ανακοίνωσε- σύμφωνα με το πρακτορείο TASS ότι μειώνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Ωστόσο, τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από ρωσικό πλήγμα που κατέστρεψε εν μέρει το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάγιφ, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βορειοδυτική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση, κατά την οποία χτυπήθηκε μια δεξαμενή πετρελαίου στην περιοχή, ενώ υπάρχουν αναφορές για κατάρριψη ρωσικού drone στην ίδια περιοχή.
Η πρόταση της Ουκρανίας
Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα ουκρανοί διαπραγματευτές.
Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία.
Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το΄Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.
Η Πολωνία, το Ισραήλ, η Τουρκία και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συγκαταλέγονται στους εγγυητές ασφαλείας.
«Αν καταφέρουμε να εμπεδώσουμε αυτές τις βασικές διατάξεις, και για εμάς αυτό είναι το πιο θεμελιώδες, τότε η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διορθώσει το σημερινό καθεστώς της ως χώρας που δεν ανήκει στο μπλοκ και ως μη πυρηνικό κράτος με την μορφή της μόνιμης ουδετερότητας», είπε ο διαπραγματευτής Ολεξάντερ Τσάλι.
«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο ίδιος σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.
«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν υπήρχε αρκετό υλικό στις παρούσες ουκρανικές προτάσεις που να εγγυάται μια συνάντηση ανάμεσα στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπαν οι ουκρανοί διαπραγματευτές προσθέτοντας ότι αναμένουν την απάντηση της Μόσχας.
Η δήλωση Ποντόλιακ για τις διαπραγματεύσεις
Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών θα συζητούνταν κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.
«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.
⚡️Russian-Ukrainian talks in Istanbul ended, they went on for about 3 hours, – Turkish media.
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) March 29, 2022
Ουκρανός διαπραγματευτής: Είναι δυνατή μια συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν
Ο διαπραγματευτής της Ουκρανίας τόνισε ότι το Κίεβο πρότεινε διεξαγωγή διαβουλεύσεων για το καθεστώς της Κριμαίας τα επόμενα 15 χρόνια. Πρόσθεσε δε ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και το Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu.
The head of the Russian delegation Vladimir Medinsky and the representative of Ukraine David Arakhamia at the one-on-one talks in Istanbul pic.twitter.com/4e8LgXarlg
— Russia/Ukraine Updates (@rusukr321) March 29, 2022
Συζητήθηκε πλαίσιο συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη
Στο τραπέζι των διαπραγματευτών βρίσκεται πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο αν αποδεχθούν οι δύο πλευρές θα κληθούν σε δύο εβδομάδες να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις εγγυήτριες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αντιπροσωπεία.
Πληροφορίες συγκλίνουν με βεβαιότητα ότι μεταξύ των εγγυητριών χωρών θα είναι η Τουρκία και το Ισραήλ.
«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις είναι το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
Unconditional security guarantees for Ukraine, ceasefire, effective decisions on humanitarian corridors and humanitarian convoys, observance by the parties of the rules and customs of war. Difficult negotiations for peace in our country. Istanbul round right now… pic.twitter.com/SUTAQrAhA2
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 29, 2022
TASS: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μειώνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει δραστικά τη στρατιωτική της δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σεργκέι Σοϊγκού: Στόχος της Ρωσίας η «απελευθέρωση του Ντονμπάς»
«Δυναμική» επιστροφή στο προσκήνιο της δημοσιότητας επιχειρεί, προβαίνοντας σε ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού. «Οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της επιχείρησης έχουν επιτευχθεί. Οι μαχητικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου – στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», δήλωσε ο ίδιος.
Ζελένσκι: Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να ενισχυθούν
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Δανίας είπε σήμερα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, παρεμποδίζοντας για παράδειγμα το εμπόριο, σταματώντας να αγοράζει πετρέλαιο και κλείνοντας τα λιμάνια για τα ρωσικά πλοία.
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στην Μαριούπολη, την πόλη της νότιας Ουκρανίας, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις και βομβαρδίζεται.
Τουλάχιστον 3 νεκροί από ρωσικό πλήγμα στο Μικολάγιφ
Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από ρωσικό πλήγμα που κατέστρεψε εν μέρει το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της Μικολάγιφ, ουκρανικής πόλης κοντά στην Οδησσό, η οποία βίωνε μια ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς τις τελευταίες μέρες.
Οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν δύο πτώματα να ανασύρονται από τα ερείπια του κτιρίου, το κεντρικό τμήμα του οποίου κατέρρευσε εν μέρει μετά το πλήγμα.
Ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ ανέφερε σε ανάρτησή του στo Facebook νωρίτερα σήμερα ότι 11 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του κτιρίου. Τα σωστικά συνεργεία «αναζητούν 8 αμάχους και 3 στρατιωτικούς» στα ερείπια, έγραφε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου είναι καλά.
Ο Κιμ διευκρίνιζε επίσης ότι «το μισό κτίριο καταστράφηκε» και ότι επλήγη το γραφείο του. Οι Ρώσοι «κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το Μικολάγιφ και αποφάσισαν να με καλημερίσουν, να μας καλημερίσουν όλους» βομβαρδίζοντας το κτίριο, σχολίαζε.
Η Ρωσία ανακοινώνει ότι κατέστρεψε μεγάλη αποθήκη καυσίμων στο Ρίβνε
Οι ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν τη Χερσώνα, ξεκινώντας από την Κριμαία, απέτυχαν να εισέλθουν στο Μικολάιβ καθώς εκεί αντιμετώπισαν σθεναρότατη αντίσταση, κι έτσι υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση πίσω στη Χερσώνα.
Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ μεγάλη αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία με πυραύλους κρουζ.
Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι άνοιξαν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την αναστολή της τη Δευτέρα λόγω φόβων για «ρωσικές προβοκάτσιες».
«Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι επικυρώθηκαν για σήμερα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε βίντεό της στο Telegram.
Η ίδια σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές επιδιώκουν τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη με ιδιωτικής χρήσης οχήματα.