THEPOWERGAME
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του διεθνούς Τύπου από τη Μόσχα ήθελαν την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα να προσπαθεί να υποβάλει την παραίτησή της μετά την εισβολή που διέταξε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία. Αντί αυτού, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την διόρισε στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας για τρίτη θητεία όταν λήξει η δεύτερη τον Ιούνιο.
Πηγές του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αποκάλυψε την απόπειρα παραίτησης της Ναμπιουλίνα, και της εφημερίδας Wall Street Journal κάνουν λόγο για μια κεντρική τραπεζίτη, που δεν είχε ουδεμία γνώση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια απόφαση του Κρεμλίνου που την αιφνιδίασε. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διέψευσε το δημοσίευμα του Bloomberg, τονίζοντας πως «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Το «κεφάλαιο» της Ναμπιουλίνα στη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας, δίνει μια εικόνα των αντιδράσεων που ενδεχομένως να εκφράζονται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Μόσχας σε μια απόφαση που έλαβε ο Πούτιν και την οποία δεν φαίνεται να γνώριζε παρά ο κλειστός κύκλος των πιο στενών συνεργατών του. Κάθε διαδήλωση κατά του πολέμου στη Ρωσία έχει διακοπεί από τις αστυνομικές αρχές από τις αρχές Μαρτίου, με συλλήψεις χιλιάδων πολιτών της χώρας. Λίγο αργότερα τέθηκε σε ισχύ νόμος που προβλέπει φυλάκιση έως και 15ετίας σε όποιον διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, με τη Μόσχα να χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» παρά το ότι έχει εκτοπίσει πάνω από δέκα εκατ. Ουκρανούς από τα σπίτια τους.
Μέχρι σήμερα μόνον ο Ανατόλι Τσουμπάις, αρχιτέκτονας οικονομικών μεταρρυθμίσεων τη δεκαετία του ‘90 που τελευταία είχε αναλάβει καθήκοντα ειδικού απεσταλμένου του Πούτιν για το κλίμα, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε τη Ρωσία. Αν και ο ίδιος δεν διευκρίνισε τους λόγους της παραίτησής του, υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, αναλαμβάνοντας υψηλές θέσεις σε κάποιους από τους κρατικούς κολοσσούς της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ένα πρόσωπο που έχει κερδίσει την εκτίμηση του Πούτιν χάρις στις πολλαπλές ικανότητες της, έχει φέρει εις πέρας μεγάλες αποστολές για τη ρωσική οικονομία, επιτυγχάνοντας ανάμεσα σε άλλα τη μετάβασή του ρουβλιού σε καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης, την τόνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας και την ωρίμανση του τραπεζικού κλάδου της χώρας.
Ό,τι έκτισε η Ναμπιουλίνα από το 2013, όταν ανέλαβε πρώτη φορά τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, κινδυνεύει να ισοπεδωθεί, εάν δεν έχει καταρρεύσει ήδη, από τις οικονομικές και τις χρηματοοικονομικές κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Μόσχας, για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μπορεί να υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο στο 20% για να στηρίξει το ρούβλι, αντιδρώντας άμεσα. Παράλληλα πάγωσε κάθε διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων στη χώρα σχεδόν έναν μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Αλλά μετά τις κυρώσεις της Δύσης -συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού όσων συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι σε δολάρια, ευρώ και άλλων νομισμάτων που συγκαταλέγονται στους συμμάχους της Δύσης- η μάχη που δίνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και η ικανή Ναμπιουλίνα δεν είναι αρκετή για να διαχειριστεί την ξαφνική απομόνωση της ρωσικής οικονομίας. Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία «junk» και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, οι προοπτικές της οικονομίας είναι θολές.
Αν και η Ναμπιουλίνα, η οποία είναι γνωστή για τις καρφίτσες που φορά ως επικοινωνιακό μέσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υποχωρήσουν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός όταν προσαρμοστεί η Ρωσία στις κυρώσεις, το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο.