THEPOWERGAME
Δύο μήνες αφού η υπερχρεωμένη Evergrande ανακοίνωσε σχέδια για την αναδιάρθρωση της, αποκάλυψε πως τράπεζες διεκδίκησαν πάνω από 2 δισ. δολάρια που κατείχε μια από τις θυγατρικές της. Ήταν μια απροσδόκητη εξέλιξη για τους πιστωτές του κινεζικού ομίλου, οι οποίοι απείλησαν προ μηνών πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για την ανεπαρκή πληροφόρησή τους σ’ ότι αφορά την οικονομική του κατάσταση. Ανεστάλη επίσης η διαπραγμάτευση της μετοχής του ομίλου και των θυγατρικών του.
Τον περσινό Δεκέμβριο, η Evergrande δεν κατάφερε να καλύψει πληρωμές τόκων άνω των 80 εκατ. δολαρίων σε ομόλογα που εκδόθηκαν σε δολάρια, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας της είχαν αρχίσει να γίνονται αντιληπτά ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Τότε έγινε ευρέως γνωστό πως ο κινεζικός κολοσσός είναι εκτεθειμένος σε υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων. Τα χρέη της Evergrande στο εξωτερικό ανέρχονται σε 19 δισ. δολάρια, ένα ποσό που αντιπροσωπεύει ένα μικρό κομμάτι των συνολικών υποχρεώσεων της.
Έκτοτε ο κατασκευαστικός όμιλος που βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής στην αγορά ακινήτων της Κίνας, με το Πεκίνο να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τα σχέδια αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του καθώς είναι ένα τεράστιο εγχείρημα για τη χώρα. Ο κατασκευαστικός κλάδος παίζει κρίσιμο ρόλο στον οικονομικό σχεδιασμό της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία δυσανασχετεί και αποθαρρύνει τη μεγαλύτερη μόχλευσή του. Αντιπροσωπεύει το 25% του κινεζικού ΑΕΠ, ένα ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ισπανίας και της Ιρλανδίας μαζί πριν την κρίση στην Ευρωζώνη, επισημαίνει το διαδικτυακό περιοδικό The Diplomat. Όμως, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, ένα τυπικό διαμέρισμα στην Κίνα κοστίζει 25 φορές υψηλότερα από έναν ετήσιο μισθό όταν το Πεκίνο έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της φτώχειας.
Τα σχέδια του Πεκίνου και τα εμπόδια του κατασκευαστικού κλάδου
Από τότε που αποκαλύφθηκε το εύρος των οικονομικών προβλημάτων της Evergrande έχουν προκληθεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλον τον κλάδο ακινήτων της Κίνας, ενώ το Πεκίνο παρακολουθεί ανήσυχο τις αντιδράσεις όσων έδωσαν προκαταβολές για την αγορά διαμερισμάτων σε κατασκευαστικά έργα που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί από την Evergrande. Τα προβλήματα της Evergrande εξέθεσαν τα μεγάλα δάνεια που έχουν αναλάβει και άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και άλλες αθετήσεις πληρωμών σε εταιρικά ομόλογα σε έναν κλάδο που παρουσιάζει πτώση πωλήσεων στα ακίνητα.
Σε μια περίοδο που προτεραιότητα της Κίνας είναι η οικονομική σταθερότητα της, ο πρόεδρος Σι Τζιμπίνγκ και το οικονομικό επιτελείο του θέλουν να διασφαλίσουν πως θα γίνουν όλες οι παραδόσεις διαμερισμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που το Πεκίνο απέκλεισε έναν φόρο στα ακίνητα που αναμένονταν να δρομολογηθεί στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο που έλαβε χώρα πρόσφατα.
Tέλη Δεκεμβρίου, η Evergrande είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι εργασίες έχουν αποκατασταθεί στο 92% των εκκρεμών έργων της που είναι εκατοντάδες. Διαφορετικά στοιχεία, όμως, είχαν δείξει πως οι πωλήσεις κατοικιών του ομίλου διολίσθησαν κατά 99% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το πρόσφατο περιστατικό της απαίτησης των 2 δισ. δολαρίων από τράπεζες καταδεικνύει πως η Evergrande θα παλεύει με την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της για αρκετό καιρό. Μάλιστα, η διοίκηση τόνισε πως δεν θα υποβάλει την ετήσια έκθεση αποτελεσμάτων έγκαιρα για την προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Και έτσι το μυστήριο με την εξέλιξη της Evergrande συνεχίζεται, κρατώντας σε εγρήγορση το Πεκίνο.