THEPOWERGAME
Την προμήθεια αμερικανικού LNG υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους Ευρωπαίους, που θα ανέλθει στα 15 δισ. κυβικά μέτρα, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, στην οποία το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συζήτηση για τον περιορισμό του κόστους της ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα κατευθυνθεί στη συνέχεια στην Πολωνία, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, με απεύθυνσή του μέσω videolink στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν.
Task Force για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα και μείωση του κόστους ενέργειας
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ομάδας εργασίας Task Force που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, έκλεισε η συμφωνία, με τις ΗΠΑ να δεσμεύονται να παράσχουν φέτος στην Ευρώπη επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Συνολικά η ΕΕ επιδιώκει να προμηθευτεί 50 δισ. κυβικά μέτρα LNG για να αναπληρώσει μέρος του φυσικού αερίου που λαμβάνει από τη Μόσχα.
Με ορίζοντα τον Μάιο, οπότε και θα προχωρήσουν σε σχετικές ανακοινώσεις, οι Ευρωπαίοι θέτουν σήμερα επί τάπητος τους τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, με τις τιμές του φυσικού αερίου να επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά τιμολόγια ρεύματος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία «καταστρέφει» τον πληθυσμό της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι 27 αναμένεται να συμφωνήσουν σε κοινές διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου από τρίτες χώρες. Ακανθώδες μένει το ζήτημα του πλαφόν στα τιμολόγια φυσικού αερίου, καθώς πολλές χώρες αντιδρούν στην παρέμβαση στην αγορά, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στις προτάσεις για άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ζελένσκι προς Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η Ευρώπη άργησε να αντιδράσει
Στην απεύθυνσή του προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με τη συμμετοχή Μπάιντεν, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε ευγνωμοσύνη, αλλά και κριτική.
«Επιβάλατε κυρώσεις. Είμαστε ευγνώμονες. Είναι ισχυρά βήματα αυτά», «αλλά ήταν λίγο αργά… υπήρχε μια ευκαιρία», τόνισε σημειώνοντας ότι αν είχαν επιβληθεί προληπτικά κυρώσεις ίσως η Ρωσία να μην πήγαινε σε πόλεμο.
Επαίνεσε αρκετές χώρες επειδή στήριξαν την Ουκρανία, μεταξύ άλλων την Πολωνία, την Εσθονία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ιταλία.
«Εμανουουέλ», είπε απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο με το μικρό του όνομα, «πραγματικά πιστεύω ότι θα είσαι στο πλευρό μας».
Μιλώντας για την Σουηδία σχολίασε τα παρόμοια χρώματα στις σημαίες των δύο χωρών λέγοντας ότι το κίτρινο και το μπλε, πρέπει πάντα να είναι το ένα δίπλα στο άλλο.
Δεν δίστασε να αναφερθεί στις χώρες που καθυστέρησαν ή είναι διστακτικά στη λήψη μέτρων, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ενώ επέκρινε και την Ουγγαρία για την ουδέτερη στάση της.
«Θέλω να κάνω μια παύση και να μιλήσω ειλικρινά. Μια για πάντα. πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας με ποιον είστε», είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βίκτορ Ορμπάν είναι γνωστός στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Μπάιντεν στην Πολωνία
Στο μεταξύ σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί στην Πολωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Ζέτσνο, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας.
Μετά την άφιξή του στη χώρα από τις Βρυξέλλες, θα τον υποδεχθεί ο Πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, για να τον ενημερώσει για την ανθρωπιστική αντίδραση, την αρωγή στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ενώ ο κ. Μπάιντεν θα δει Αμερικανούς στρατιωτικούς τοποθετημένους στην ανατολική πτέρυγα του NATO, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν χθες για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.
Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.
Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες. Συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.
Τέλος, υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.
Οι νέες κυρώσεις και η αντίδραση Μεντβέντεφ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέκτεισαν την Πέμπτη τις κυρώσεις σε προς τη Ρωσία και η Ιαπωνία ακολούθησε το παράδειγμά της την Παρασκευή, λέγοντας ότι θα εντείνει τις κυρώσεις της και θα αφαιρέσει τη Ρωσία από το καθεστώς του πλέον ευνοούμενου εμπορίου.
Η Αυστραλία επέβαλε κυρώσεις στον σύμμαχο της Ρωσίας στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και σε μέλη της οικογένειάς του, καθώς και σε 22 Ρώσους.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι οι κυρώσεις θα ενοποιήσουν μόνο τη ρωσική κοινωνία. Όσοι στόχευαν πλούσιους συνεργάτες του Πούτιν ήταν ιδιαίτερα άσκοποι, είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί οποιοσδήποτε από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει έστω και την παραμικρή ποσότητα επιρροής της θέσης της ηγεσίας της χώρας; Σας λέω ανοιχτά: όχι, σε καμία περίπτωση».
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές προελαύνουν προς τη Μαριούπολη
Την ίδια ώρα στο επιχειρησιακό κομμάτι, ο επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έφτασε στη Μαριούπολη, πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, για να επιβλέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «υπουργείο Πληροφοριών» του Ντονέτσκ δείχνει τον Ντένις Πουσίλιν να επισκέπτεται ένα «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας» που οργάνωσε ο ρωσικός στρατός σε ένα υπόστεγο. Δεκάδες άνθρωποι παραλαμβάνουν τρόφιμα.
Η αυθεντικότητα αυτού του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί προς το παρόν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μέσα ενημέρωσης των αυτονομιστών μετέδωσαν ότι ο Πουσίλιν συνοδευόταν από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού Κοινοβουλίου, τον Αντρέι Τούρτσακ και από τον Ρώσο βουλευτή Ντμίτρι Σάμπλιν.
«Ο Ντένις Πουσίλιν και οι Ρώσοι προσκεκλημένοι έλεγξαν το έργο του κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Μαριούπολης, το οποίο οργανώθηκε από το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία», δηλαδή το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο αυτονομιστικός ιστότοπος DNR. «Οι άνθρωποι έλαβαν ψωμί, νερό και είδη πρώτης ανάγκης, ιατρική βοήθεια, ένα κουζινάκι γκαζιού και γεννήτριες για να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους», πρόσθεσε.