THEPOWERGAME
«Τόσο από την σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και του G7 προέκυψε μια εξαιρετική ενότητα όλων των συμμάχων, σε ό,τι αφορά την καταδίκη της επίθεσης σε βάρος της Ουκρανίας, τις κυρώσεις και την αυστηροποίησή τους, αν καταστεί αναγκαίο», υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
«Οι κυρώσεις χαρακτηρίσθηκαν εξαιρετικά αποδοτικές, η ρωσική οικονομία αποδυναμώθηκε ιδιαίτερα. Σε αυτή την ανάλυση συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην σύνοδο του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε. Παράλληλα, όπως τόνισε ο Ντράγκι, «συζητήθηκε το θέμα της ενεργειακής και της γεωργικής και διατροφικής ασφάλειας. Η απάντηση βρίσκεται στη διαφοροποίηση, με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυτονομηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο».
Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα
Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «στην ΕΕ η αγορά του φυσικού αερίου λειτουργεί προβληματικά, οι τιμές είναι κερδοσκοπικές και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», τα οποία θα συζητηθούν στην σύνοδο των χωρών μελών της Ένωσης.
«Το έτερο στοιχείο της στρατηγικής, είναι η βοήθεια που πρέπει να προκύψει από τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, από τους μεγάλους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Και στο σημείο αυτό υπήρξε τεράστιο πνεύμα συνεργασίας από όλους. Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτή την συνάντηση είναι ενότητα και αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Σε σχέση με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, υπογράμμισε: «Οι πρόσφυγες αυξάνονται συνεχώς σε όλες τις χώρες. Στην Ιταλία αγγίζουν σχεδόν τις 70.000 και το ανθρωπιστικό αυτό δράμα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνον σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο».
Σταθεροί και αμετακίνητοι στις κυρώσεις
Όσο για την Κίνα, ο Μάριο Ντράγκι είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπήρξε καταδίκη, αλλά εκφράσθηκε η ελπίδα να συμβάλει η Κίνα στην ειρηνευτική διαδικασία».
«Πρέπει να είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι με τις κυρώσεις, αλλά και να συνεχίσουμε να αναζητάμε, συγχρόνως, με κάθε τρόπο την ειρήνη», τόνισε με έμφαση ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές, παράλληλα, πως «σε ό,τι αφορά την αύξηση των εθνικών δαπανών για την άμυνα και η Ιταλία θα σεβαστεί αυτή τη δέσμευση προς το ΝΑΤΟ, όπως όλες οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων χωρών μελών».
Τέλος, αναφερόμενος στην σημερινή του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε: «Η συνάντηση αυτή πήγε καλά. Ένα από τα φόρα συνεργασίας, τα περασμένα χρόνια, ήταν μια ομάδα Ιταλίας, Γαλλίας και Τουρκίας. Είχε δημιουργηθεί και μετά διακόπηκε. Αποφασίσαμε να την επανενεργοποιήσουμε και σύντομα θα έχουμε μια συνάντηση των τριών χωρών».