THEPOWERGAME
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να δεχτούν έως και 100.000 Ουκρανούς που τρέπονται σε φυγή από τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν, ένα μήνα μετά την έναρξη ενός πολέμου που πυροδότησε την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ανακοίνωση συνέπεσε με τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του συντονισμού της απάντησης της Δύσης στην κρίση.
Δοκιμάζονται οι αντοχές των συστημάτων υποστήριξης
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δοκιμάζοντας τις αντοχές των συστημάτων υποστήριξης στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το φάσμα των νομικών οδών», συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων, για τους Ουκρανούς που επιδιώκουν να πάνε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Reuters είχε αναφέρει προηγουμένως, επικαλούμενο αξιωματούχους, ότι οι Ουκρανοί που θα γίνουν δεκτοί δεν θα πάνε στις ΗΠΑ μέσω του προσφυγικού προγράμματος της χώρας, αλλά κάποιοι θα εισέλθουν στη χώρα με βίζα βάσει οικογενειακών κριτηρίων ή μέσω μιας άλλης διαδικασίας που είναι γνωστή ως «εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους».
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανεγκατάστασης των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, με την χώρα να δέχεται περίπου 80.000 Αφγανούς μετά την χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια πολέμου.
Οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν τους Ουκρανούς
Τώρα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα καλωσορίσουν τους Ουκρανούς που σπεύδουν να φύγουν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι πιστεύουν ότι οι περισσότεροι από τους Ουκρανούς πρόσφυγες θα θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη όπου μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και να έχουν οικογένεια και φίλους.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως η Πολωνία, έχουν δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που γλίτωσαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλεων και κωμοπόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία. Αυτές οι χώρες επιθυμούν πρόσθετη βοήθεια από άλλα κράτη για την υποδοχή προσφύγων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητά για μια «δίκαιη κατανομή των βαρών».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια σε Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους καθώς και σε χώρες που τους φιλοξενούν.
Σήμερα, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ανθρωπιστική βοήθεια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινιάζουν επίσης την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας» με χρηματοδότηση 320 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, της κοινωνικής αντίστασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες, είπε ο αξιωματούχος.