THEPOWERGAME
Την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με περισσότερα αντιαρματικά όπλα και οικονομική βοήθεια, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη Σύνοδο, αποφασίστηκε η αποστολή και ειδικού οπλισμό κατά ραδιοβιοχημικού πολέμου, συσκευές ανίχνευσης.
Παράλληλα, οι σύμμαχοι συμφώνησαν να ενισχύσουμε κι άλλους εταίρους που απειλούνται από τη Ρωσία, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, η Ρωσία θα υποστεί ακόμη βαρύτερες κυρώσεις, ενώ θα υπάρξει εξοπλισμός προστασίας από χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Παράλληλα προανήγγειλε πως στο στρατιωτικό σκέλος θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ενώ ο στόλος του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται και θα κάνει γυμνάσια στη Μεσόγειο.ο
Ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του. Τους στηρίζουμε» επισήμανε.
«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετούμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσε, μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
Θα έχουμε ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό μέρος μας, στον αέρα θα αναπτύξουμε περισσότερα αεροσκάφη και αντιαεροπορικές και αντιπυραυλικές συστοιχίες και στη θάλασσα περισσότερα πολεμικά σκάφη και υποβρύχια.
Ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα ότι τέσσερις νέες ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η κοινή ανακοίνωση των ηγετών του ΝΑΤΟ
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Επιπλέον, η Συμμαχία καταδικάζει έντονα τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ενώ ζητεί εξηγήσεις από τη Λευκορωσία.
Το ΝΑΤΟ καλεί επίσης την Κίνα να μην στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας με κανέναν τρόπο. Τέλος, τονίζει ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να αμύνονται για κάθε εκατοστό εδαφών που της ανήκουν.
Μπάιντεν: Νέες μονάδες μάχης σε Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σήμερα να ενισχύσουν την άμυνα, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, και θα αναπτύξουν τέσσερις νέες μονάδες μάχης σε Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα αναπτύξουν επίσης σχέδια για επιπρόσθετες δυνάμεις και ικανότητες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ανέφερε στη δήλωση ο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο του 2023 η θητεία του Στόλτενμπεργκ
Την παράταση της θητείας του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ένα χρόνο, έως τον Σεπτέμβριο του 2023, αποφάσισαν λόγω των έκτακτων συνθηκών οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας.
«Είναι τιμή μου η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να παρατείνουν για άλλο ένα χρόνο τη θητεία μου, ως Γενικού Γραμματέα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023. Καθώς αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας για μια ολόκληρη γενεά, στεκόμαστε ενωμένοι να διατηρήσουμε τη Συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς», δήλωσε στο Twitter ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Honoured by the decision of #NATO Heads of State and Government to extend my term as Secretary General until 30 September 2023. As we face the biggest security crisis in a generation, we stand united to keep our Alliance strong and our people safe. https://t.co/06YkRkmX8J
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 24, 2022
Σύνοδος των G7 και της ΕΕ
Ο διπλωματικός μαραθώνιος για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συνεχισθεί με τη Σύνοδος της ομάδας των 7 ισχυροτέρων κρατών G7 και το απόγευμα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατέφθασε το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα.
Στο φόντο των Συνόδων η σοβαρότερη κρίση ασφαλείας του πλανήτη εδώ και δεκαετίας. Επί τάπητος στις διαβουλεύσεις βρίσκονται το ζήτημα της επιβολής νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, οι επιλογές που θα κάνει το ΝΑΤΟ στρατιωτικά και οι αποφάσεις για την ενέργεια που καλούνται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και σχετίζονται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιέζει για -το δυνατόν- μεγαλύτερη ενεργειακή απομόνωση της Ρωσίας.
Έκκληση Ζελένσκι για στρατιωτική βοήθεια
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».
«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται εδώ και έναν μήνα σε άνισες συνθήκες! Επαναλαμβάνω το ίδιο πράγμα εδώ και έναν μήνα».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση καταδιωκτικών αεροσκαφών και τανκς, κυρίως για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.
«Εχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε.
«Εχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (…) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση».
«Σας παρακαλώ, μη μας ξαναπείτε ποτέ ότι ο στρατός μας δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ. Αποδείξαμε για τι είμαστε ικανοί. Και πόσο μπορούμε να συμβάλουμε στην κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη και στον κόσμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε γκρίζα ζώνη, ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία. Αλλά υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας μαζί σας αξίες. (…) Και υπερασπιζόμαστε όλες αυτές τις αξίες εδώ και ήδη έναν μήνα!».
«Είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσθε ήδη ότι η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει στην Ουκρανία (…) Θέλει να πάει πιο μακριά» και να στραφεί «κατά των ανατολικών μελών του ΝΑΤΟ, των βαλτικών χωρών, της Πολωνίας (…) τότε το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να σκέφτεται την αντίδραση της Ρωσίας; Ποιος μπορεί να είναι βέβαιος; Και εσείς είστε πεπεισμένοι ότι το άρθρο 5 μπορεί να λειτουργήσει;».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία κατά ουκρανικών στόχων, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του κυβερνήτη της περιοχής του Λουχάνσκ μετά τον βομβαρδισμό της κωμόπολης Ρουμπίνε.
«Σήμερα το πρωί (…) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Αλλος αξιωματούχος του Λουχάνσκ είχε κατηγορήσει στις 13 Μαρτίου τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαναν χρήση βομβών φωσφόρου. Και αξιωματούχος του Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, έκανε χθες αντίστοιχες καταγγελίες με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.