THEPOWERGAME
Διπλωματικός μαραθώνιος για τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, αρχικά με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11:00 το πρωί, για να ακολουθήσει Σύνοδος της ομάδας των 7 ισχυροτέρων κρατών G7 και το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατέφθασε το πρωί στη βελγική πρωτεύουσα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει μήνυμα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ αργότερα θα απευθυνθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο φόντο των Συνόδων η σοβαρότερη κρίση ασφαλείας του πλανήτη εδώ και δεκαετίας. Επί τάπητος στις διαβουλεύσεις βρίσκονται το ζήτημα της επιβολής νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, οι επιλογές που θα κάνει το ΝΑΤΟ στρατιωτικά και οι αποφάσεις για την ενέργεια που καλούνται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και σχετίζονται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιέζει για -το δυνατόν- μεγαλύτερη ενεργειακή απομόνωση της Ρωσίας.
Το «μεγάλο λάθος του Πούτιν»και το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα
Το «στίγμα» της νατοϊκής Συνόδου έδωσε προσερχόμενος ο ΓΓ της Συμμαχίας, ο οποίος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» του Πούτιν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προανήγγειλε αύξηση των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας, οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία και ενίσχυση των στρατιωτικών σχηματισμών στα ανατολικά.
«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και θα ενισχύσουμε τη στρατιωτική, και οικονομική μας βοήθεια στη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας», τόνισε.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυραύλους και καύσιμα, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Εξήγησε ακόμη πως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», με τέσσερις τακτικούς σχηματισμούς που θα δημιουργηθούν σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Σλοβακία, ενώ θα ενισχυθούν επιπλέον οι υπάρχονες τέσσερις, που έχουν ήδη συγκροτηθεί στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.
Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.
Για «τρομερό λάθος» του Πούτιν μίλησε προσερχόμενος στη Σύνοδο και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».
Το ζήτημα των χημικών όπλων
«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.
Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα σε άμυνα και ασφάλεια. «Υπάρχει μια νέα αίσθηση κατεπείγοντος και αναμένω ότι οι ηγέτες θα αναγνωρίσουν την ανάγκη να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην άμυνα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVEΗ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως η ΕΕ και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας. Αλλά και πως η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προς το παρόν, καθώς ο στρατός της δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους.
«Είναι σημαντικό διότι όλα θα αποφασισθούν εντός των 12 προσεχών ημερών. Αυτό που θα καθορίσει την Ιστορία είναι η ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν».
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναένεται να συμφωνήσουν να στείλουν σήεμρα στο Κίεβο εξοπλισμό που θα τους επιτρέψει να αμυνθούν ενάντι σε χτυπήματα με βιολογικά, χημικά και κάποια πυρηνικά όπλα.
Το ζήτημα των κυρώσεων
Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως θα ανακοινώσουν σήμερα επιπλέον κυρώσεις σε βάρος Ρωσικών πολιτικών προσώπων και ολιγαρχών. Επιπλέον έχει ξεκινήσει η αποστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία, ενώ χτες και η ΕΕ, συγκεκριμένα τα κράτη-μέλη της, αποφάσισαν να παράσχουν επιπλέον 500 εκατ. στρατιωτικής βοήθειας προς τη χώρα.
Οι ΗΠΑ αναμένουν από ευρωπαϊκής πλευράς νέες ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και μέτρα ενίσχυσης των κυρώσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, διεμήνυσε πως η ΕΕ εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα.
Πιέσεις στα ρωσικά αποθέματα χρυσού προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον
Από πλευράς του, μιλώντας στο ραδιοσταθμό LBC πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε η Βρετανία και οι δυτικοί της σύμμαχοι να αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία εμποδίζοντας την πρόσβαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στα αποθέματα χρυσού.
«Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε τώρα, ιδιαίτερα σε πράγματα όπως ο χρυσός, τόσο περισσότερο πιστεύω ότι μπορούμε να συντομεύσουμε τον πόλεμο», τόνισε.
Ο Τζόνσον σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σωστά ότι η Ρωσία είναι ένοχη για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
«Είναι σωστό ότι η Ρωσία θα πρέπει τώρα να κληθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου και σωστό ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», πρόσθεσε.
Φτάνοντας στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Τζόνσον δήλωσε ο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν πέρασε ήδη μία «κόκκινη γραμμή προς τη βαρβαρότητα», ενώ επανέλαβε πως όσο πιο σκληρές είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, τόσο το συντομότερο θα τελειώσει ο πόλεμος.