THEPOWERGAME
Η αρχική εκτίμηση και δέσμευση από την πλευρά του στρατιωτικού επιτελείου του Πούτιν μιλούσε για μία επιχείρηση που σε εννέα ημέρες θα είχε φέρει την Ουκρανία, χωρίς τον Ζελένσκι, στο τραπέζι της συνθηκολόγησης.
Οι εννέα ημέρες έγιναν δύο εβδομάδες και οι βασικοί στρατιωτικοί στόχοι του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία όχι μόνο δεν είχαν επιτευχθεί αλλά ο ελλιπής, στα όρια του υποτιμητικού, σχεδιασμός των Ρώσων έφερε τα πρώτα σοβαρά προβλήματα ειδικά στον ανεφοδιασμό. Οι πληροφορίες της Μόσχας ειδικά για την Ουκρανική άμυνα στο Χάρκοβο και την Μαριούπολη στο πεδίο διαψεύδονταν με τρόπο δραματικό για τις ρωσικές δυνάμεις.
Η πρώτη στροφή της Ρωσίας
Όταν οι 15 ημέρες έγιναν 20, το Κρεμλίνο αποφάσισε να κάνει την πρώτη βασική στροφή στην πολεμική του τακτική. Από τα ανατολικά οι δυνάμεις που έμπαιναν στα Ουκρανικά εδάφη σταμάτησαν να κατευθύνονται στο μέτωπο του Χαρκόβου, προς τον Βορά, και ξεκίνησαν να κατεβαίνουν προς την Μαριούπολη. Στόχος δεν ήταν να ενισχύσουν τις «ερασιτεχνικές» δυνάμεις του Ντονμπάς αλλά κυρίως να επιταχύνουν την κατάκτηση της πόλης.
Η Μαριούπολη αποτελεί από την αρχή στόχο καθώς εκεί εδράζονται οι ΑΖΟΦ και το αφήγημα της ρωσικής εισβολής για αποναζιστικοποίηση. Και ενώ στο Χάρκοβο παρέμειναν μόνο τα βαριά όπλα και η πολεμική αεροπορία για να καταλάβουν μία πόλη που η άμυνά της έχει προετοιμαστεί εδώ και 8 χρόνια στην Μαριούπολη η δέσμευση των στρατηγών ήταν πως η πόλη θα πέσει σε επτά ημέρες. Και πάλι η πληροφόρηση του ρωσικού επιτελείου ήταν εντελώς λανθασμένη. Το τάγμα των ΑΖΟΦ εκτός από αντιαρματικά όπλα διαθέτει πολύ περισσότερους μαχητές από όσους γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας. Σήμερα με τις μάχες στην Μαριούπολη να κλείνουν έναν μήνα καθώς ξεκίνησαν νωρίτερα από την γενικευμένη ρωσική εισβολή, περισσότεροι από 3.000 του τάγματος των ΑΖΟΦ πολεμούν μέσα σε αστικό ιστό με 10.000 ρωσόφωνους… Η Μαριούπολη θα πέσει αλλά με τους όρους που και πάλι η Ουκρανία έχει επιβάλλει στο παιχνίδι.
Το μάθημα της Μαριούπολης
Η Μαριούπολη είναι το δεύτερο σημαντικό «μάθημα» για τον Ρωσικό στρατό. Πηγές από την Ουκρανία αναφέρουν πως η ισοπέδωση της πόλης δεν ήταν μέσα σε αυτά που ήθελε ο Ρώσος Πρόεδρος. Η εικόνα της Μαριούπολης θα στοιχειώνει και κυρίως θα απαξιώνει το αφήγημα της «στρατιωτικής επιχείρησης». Και αυτή τη φορά ο σχεδιασμός της Μόσχας φαίνεται πως αλλάζει στο πεδίο. Οι δυνάμεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα παραλάβουν από τον ρωσικό στρατό μία πόλη σε συντρίμμια, θα είναι το «δώρο» του Πούτιν στην ενωμένη νέα δυτική πλευρά της Ουκρανίας. Το λιμάνι της Αζοφικής θα τους ανήκει ακόμη κι αν δεν έχει μείνει τίποτα.
Ο ρωσικός στρατός δεν θα μείνει όμως στην περιοχή. Φαίνεται πως το Μικολάϊφ και η υπό κατοχή Χερσώνα δεν αποτελούν ασφαλές ανάχωμα από τις ουκρανικές επιθέσεις. Αναλυτές εκτιμούν πως οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν τον μεγαλύτερο όγκο των δυνάμεών τους σε όλο τον Ουκρανικό νότο. Θα προσπαθήσουν να απομονώσουν την Οδησσό καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χάσουν κι άλλο χρόνο και δυνάμεις για να την ισοπεδώσουν και στην συνέχεια με συντονισμένες ενέργειες θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν ειδικές δυνάμεις πολύ κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Ο στόχος του Κρεμλίνου
Στόχος, σημειώνουν οι αναλυτές του Κρεμλίνου σήμερα, είναι ξεκάθαρα να σταματήσει την Ουκρανική τροφοδοσία από το Λβίβ και κυρίως να κόψει την αίσθηση ασφαλούς εξόδου προσφύγων προς την Πολωνία.
Το εάν αυτό το ρωσικό σχέδιο «δουλέψει» μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν ισχύει απαιτεί σημαντικά μεγάλες προσπάθειες σε μετακινήσεις και αλλαγή σχεδιασμού και από τον Ουκρανικό στρατό. Η Μόσχα επιχειρεί να βγάλει από τις οχυρωμένες θέσεις άμυνας τους Ουκρανούς με στόχο να την αντιμετωπίσουν σε σημείο που το Κρεμλίνο θα επιλέξει.