THEPOWERGAME
Είναι σίγουρο πως η φράση για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ανησυχητική από κάποιον που, εδώ και σχεδόν έναν μήνα, αντιμετωπίζει ο ίδιος και ο λαός του ανοιχτά πεδία μαχών μέσα στην ίδια του την χώρα.
Είναι επίσης ξεκάθαρο, όμως, πως ο Ζελένσκι δεν εμφανίστηκε χωρίς όπλα και για το ΝΑΤΟ σε ένα από τα μεγαλύτερα μέσα του πλανήτη. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, για ακόμη μία φορά, άδραξε την ευκαιρία για να πει σε όλο τον κόσμο αναλυτικά τι έχει συμβεί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε σήμερα, σήμερα απλά γενικεύτηκε, είπε ο Ζελένσκι. Για πρώτη φορά από την κλιμάκωση της κρίσης ο Πρόεδρος των Ουκρανών μας ενημέρωσε πως, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τις τύχες της χώρας το 2019, είχε ζητήσει κυρώσεις προς την Μόσχα. Για πρώτη φορά μάθαμε το σκεπτικό του, το οποίο και εν είδει αυτοκριτικής συμπυκνώνεται στην φράση «ζήτησα από τις πρώτες ημέρες στην Προεδρία προληπτικές κυρώσεις προς την Μόσχα, κυρώσεις που περιελάμβαναν και τον Nord Stream 2. Δεν μίλησα ποτέ στον λαό για όλα αυτά, για να μην ισχυροποιήσω τις θέσεις της Ρωσίας απέναντί μας».
Μετά το Mea Culpa όμως, ο Ζελένσκι περνά σε κάτι για το οποίο μπορεί να έχουν ειπωθεί πολλά και να έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα, αλλά σοκάρουν όταν ένας από τους «παίχτες» τα παραδέχονται ανοιχτά και δημόσια… Τονίζει ο Ουκρανός Πρόεδρος «ζήτησα από τις πρώτες ημέρες της Προεδρίας μου την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν είδα πρόοδο, προσπάθησα ξανά. Σε όλες μου τις συζητήσεις με τους εταίρους μου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ λάμβανα την ίδια απάντηση. Τους είπα τότε ο Ουκρανικός λαός είναι ένας γενναίος λαός, να βγείτε γενναία κι εσείς να του πείτε θα μπεις στο ΝΑΤΟ σε ένα, τρία, πέντε χρόνια ή δεν θα μπείτε ποτέ. Η αλήθεια είναι πως η απάντηση που πήρα ήταν ξεκάθαρη» σημειώνει και καταλήγει «Στο ΝΑΤΟ δεν θα μπεις ποτέ, αλλά δημόσια εμείς θα λέμε πως πάντα οι πόρτες του ΝΑΤΟ θα είναι ανοιχτές για την Ουκρανία».
Ουσιαστικά, αυτό που αναφέρει ο Πρόεδρος της χώρας, που εδώ και σχεδόν έναν μήνα επιλέγει να χύνει το αίμα των πολιτών της, για να μην υποταχθεί στις ρωσικές επιδιώξεις είναι πως σε αυτό τον πόλεμο φτάσαμε όχι τόσο γιατί η Ρωσία έγινε επιθετικότερη, φτάσαμε όμως κατά τον ίδιο, σίγουρα, επειδή το ΝΑΤΟ ποτέ δεν έπαψε να διατυμπανίζει πως η Ουκρανία θα γίνει η πιο κοντινή στην Ρωσία βάση του…
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Ζελένσκι έδειξε το ΝΑΤΟ ως έναν από τους ηθικούς αυτουργούς των εξελίξεων σήμερα. Είναι ξεκάθαρο σε όλους άλλωστε πως ο φυσικός αυτουργός αργά ή γρήγορα θα δρούσε…