THEPOWERGAME
Σειρά νέων κυρώσεων επιβλήθηκαν την Πέμπτη σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις της Ρωσίας, με προεξάρχουσα την Ιαπωνία -όπου μάλιστα στο στόχαστρο μπήκαν και τυχόν περιουσιακά στοιχεία του Βλαντιμίρ Πούτιν– αλλά και την Ολλανδία, όπου είχαν στο παρελθόν καταφύγει οικονομικά αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες.
Συγκεκριμένα, οι ολλανδικές αρχές έχουν «παγώσει» ή κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, που ανήκουν σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.
Ο Κλάας Κνοτ γνωστοποίησε τα παραπάνω στοιχεία σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης.
Την Τρίτη η υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει το κοινοβούλιο ότι η Ολλανδία είχε κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία μόλις 6 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.
«Μπορώ να σας πω ότι στο μεταξύ έχουμε παγώσει ή κατασχέσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ… και εκτιμώ ότι θα αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, συμπληρώνοντας ότι «αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή».
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση επέβαλε νέες κυρώσεις, βάζοντας στο στόχαστρο 15 φυσικά και εννέα νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές ρωσικών στρατιωτικών ειδών, της Rosoboronexport.
Ιαπωνικές κυρώσεις σε Πούτιν, Λουκασένκο και Ζαχάροβα
Ανάμεσα στα πρόσωπα που υφίστανται κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης τυχόν πόρων που διαθέτουν στην ιαπωνική δικαιοδοσία, είναι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, και άλλοι.
Στο στόχαστρο μπήκε επίσης η United Aircraft Corp., κατασκευάστρια αεροσκαφών. Συνολικά, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε 95 φυσικά και νομικά πρόσωπα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ανάμεσά τους επτά τράπεζες.
Έχει διαταχθεί επίσης το πάγωμα πόρων που τυχόν διαθέτουν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα.
Η συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ιαπωνίας στα έργα εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στη Σαχαλίνη
Η Ιαπωνία συνεχίζει να συμμετέχει σε έργα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στη ρωσική νήσο Σαχαλίνη, από τα οποία αποσύρθηκαν οι Shell και ExxonMobil.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα, μοιάζοντας να επαμφοτερίζει λόγω από τη μια της μεγάλης σημασίας τους για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και από την άλλη της βούλησής του να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Τόκιο τόνισε χθες Πέμπτη ότι το λογικό θα ήταν να συνεχιστεί η συνεργασία στα «αμοιβαία επωφελή» ενεργειακά έργα στη Σαχαλίνη.
Αυστραλιανές κυρώσεις στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης την επιβολή κυρώσεων στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και σε άλλους ένδεκα τραπεζικούς και δημόσιους οργανισμούς της χώρας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού συστήματος και πρακτικά όλους τους θεσμούς που διαχειρίζονται το κρατικό χρέος της Μόσχας.
Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν συνόψισε πως πλέον η χώρα έχει στο στόχαστρο «όλες τις ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και εκδίδουν και διαχειρίζονται το ρωσικό δημόσιο χρέος».