THEPOWERGAME
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προέτρεψε τον πάπα Φραγκίσκο να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεσούσης της ρωσικής εισβολής, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για να σταματήσει ο πόλεμος και να σωθούν ζωές.
Η επιστολή του δημάρχου και πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της πυγμαχίας προς τον πάπα Φραγκίσκο ακολούθησε προσκλήσεις που είχαν απευθύνει νωρίτερα ο αρχιεπίσκοπος της ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βατικανό.
Ο ποντίφικας προσεύχεται για τον ουκρανικό λαό
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βατικανό, αναφέρεται ότι ο πάπας Φραγκίσκος έλαβε την επιστολή, η οποία εστάλη στις 8 Μαρτίου. Υπογραμμίζει ότι ο ποντίφικας προσεύχεται για τον ουκρανικό λαό, αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε πρόσκληση ή ταξίδι στο Κίεβο.
«Πιστεύουμε ότι η παρουσία του πάπα στο Κίεβο είναι “κλειδί” για να σωθούν ζωές και να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη στην πόλη μας, στη χώρα μας και ακόμη παραπέρα», έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο στην επιστολή του προς τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ανέφερε πως το Κίεβο ήταν έτοιμο να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί. Στην περίπτωση που η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου δεν ήταν εφικτή, ο δήμαρχος του Κιέβου πρότεινε μια τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία θα μεταδιδόταν είτε απευθείας είτε βιντεοσκοπημένα.
«Σας απευθύνουμε έκκληση, ως πνευματικός ηγέτης, να δείξετε τη συμπόνια σας, να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού λαού, διαδίδοντας μαζί μας το κάλεσμα για ειρήνη», ανέφερε ο Κλίτσκο στην επιστολή. Το περιεχόμενο της επιστολής επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου του δημάρχου Κλίτσκο.
Μπροστά στη βαρβαρότητα κανένας στρατηγικός λόγος δεν ευσταθεί
Ο αρχιεπίσκοπος της ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας Σβιάτοσλαβ Σέβτσουκ και ο ουκρανός πρεσβευτής στο Βατικανό Αντρίι Γιούρας, είχαν προσκαλέσει τον πάπα τον περασμένο μήνα, αλλά πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Στην ανακοίνωση του Βατικανού, επαναλαμβάνονται τα λόγια του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απέρριψε τους λόγους που επικαλέστηκε η Μόσχα για να δικαιολογήσει την εισβολή: «Μπροστά στη βαρβαρότητα της δολοφονίας παιδιών, αθώων και αμάχων, κανένας στρατηγικός λόγος δεν ευσταθεί. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση προτού μετατρέψει πόλεις σε νεκροταφεία».
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ενέργειές της δεν αποσκοπούν στην κατάληψη εδαφών, αλλά στην αποστρατιωτικοποίηση και στην «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Στις 6 Μαρτίου ο πάπας Φραγκίσκος απέρριψε ανεπιφύλακτα τον συγκεκριμένο όρο, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί «απλώς μια στρατιωτική επιχείρηση» αλλά πόλεμος που έχει προκαλέσει «ποτάμια αίματος και δακρύων».