THEPOWERGAME
Διάθεση συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδειξε ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολιντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του προς τον ουκρανικό λαό.
Όπως είπε ο Ζελένσκι, το Ισραήλ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο για λύση, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ.
Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν, αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, φέρεται να συμβούλεψε τον Ουκρανό πρόεδρο να δεχτεί την προσφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο της ουκρανικής κυβέρνησης, που επικαλείται η Jerusalem Post.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ζελένσκι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του Μπένετ. Η πηγή των Ισραηλινών υποστήριξε ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του Μπένετ. «Αν ήμουν στη θέση σας, θα σκεφτόμουν τις ζωές του λαού μου και θα δεχόμουν την προσφορά» φέρεται να είπε ο Μπένετ.
Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν σύντομη: «Σε ακούω», είπε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμβουλή δεν άρεσε στον Ουκρανό πρόεδρο και τους ανθρώπους του. «Ο Μπένετ μας είπε να παραδοθούμε» δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Γνωρίζουμε ότι η προσφορά του Πούτιν είναι μόνο η αρχή».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία στέλνει νέες δυνάμεις στην Ουκρανία, αφότου υπέστη, όπως είπε, τις μεγαλύτερες απώλειές της εδώ και δεκαετίες.
Ο Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, τον οποίο, σύμφωνα με την Ουκρανία, απήγαγαν χθες ρωσικές δυνάμεις.
Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία να στηρίξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψει να προχωρήσουν οι εκκενώσεις από την πόλη της Μαριούπολης, αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για την αποτυχία προηγούμενων τέτοιων αποπειρών.
«Αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο και να σκοτώσουν χιλιάδες αμάχους, έχουν τη δύναμη να το κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνομιλίες Μακρόν – Σολτς – Πούτιν
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.
Πούτιν: Οι ουκρανικές δυνάμεις παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Μακρόν: Ο Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Επιπλέον, οι κατηγορίες του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ, έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη σήμερα μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τους Μακρόν και Σολτς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.
Κουλέμπα: Μη αποδεχτές οι απαιτήσεις της Ρωσίας από την Ουκρανία
Η Ρωσία συνεχίζει να προβάλλει απαιτήσεις που είναι μη αποδεκτές για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός ΥΠΕΚ Ντμίτρο Κουλέμπα, σημειώνοντας πως η Μαριούπολη βρίσκεται υπό πολιορκία αλλά ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.
Ο Κουλέμπα τόνισε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα πολεμοφόδια και όπλα για τον πόλεμο ενώ εκτίμησε πως οι μέχρι στιγμής κυρώσεις δεν είναι αρκετές για να χτυπήσουν τη ρωσική οικονομία.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των Ουκρανικών πόλεων
Την ίδια ώρα υπό πολιορκία παραμένουν αρκετές πόλεις εκτός από τη Μαριούπολη, όπως το Χάρκοβο και το Σούμι, ενώ όλο και πλησιάζουν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις, με όσους κατοίκους έχουν μείνει πίσω να δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πόλη τους.
Συνεχίζονται την ίδια ώρα οι προσπάθειες για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις πολιορκούμενες πόλεις. Η Ουκρανία καταγγέλλει ότι η Ρωσία εμποδίζει τη διαδικασία, συνεχίζοντας τις επιθέσεις.
Η πόλη Βολνοβάχα καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή
Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή.
Οι μάχες όμως, συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.