THEPOWERGAME
Προ των πυλών της Μαριούπολης βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις, με την ουκρανική πόλη να βρίσκεται υπό πολιορκία και χιλιάδες αμάχους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην πολη σε απελπιστική κατάσταση.
Ανησυχία εκφράζεται και για τους ομογενείς που κατοικούν στην πόλη. Το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του αμάχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής τους προς ασφαλέστερες περιοχές.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης».
Επίσης, καλεί «όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού» και τονίζει πως η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.
Χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί στα καταφύγια και τα κατεστραμμένα κτίρια της πόλης, χωρίς τρόπο διαφυγής, ηλεκτρικό, νερό και τρόφιμα.
Απέτυχε ξανά η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί απέτρεψαν για άλλη μια φορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, ενώ σε άλλες περιοχές οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν κάποια λεωφορεία με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο, υποστήριξε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Βέρεστσουκ είπε ότι ορισμένες επιχειρήσεις εκκένωσης στέφθηκαν με επιτυχία. Μεταξύ αυτών ήταν και η απομάκρυνση 1.000 ανθρώπων από το χωριό Βορζέλ, στην περιφέρεια του Κιέβου.
Προστατεύστε τους αμάχους
Η Μαριούπολη βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».
Η κατάσταση είναι «σχεδόν απελπιστική», είπε ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής των MSF στην Ελβετία και ένας από τους συντονιστές των δράσεων της οργάνωσης στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι (….) πολιορκούνται στην κυριολεξία», πρόσθεσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική, απαγορευμένη από τους σύγχρονους κανόνες του πολέμου, και δικαίως», πρόσθεσε ο Κόρνις, προβάλλοντας τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι.
Στη Μαριούπολη δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, παρουσιάζονται ελλείψεις στα τρόφιμα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι τοπικές στρατιωτικές αρχές εκτιμούν ότι 1.207 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη όμως, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους απολογισμούς, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος αφού πολλά πτώματα παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.
Ο Στίβεν Κόρνις υπενθύμισε ότι το διεθνές δίκαιο προβλέπει την προστασία των αμάχων και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους: τρόφιμα, νερό, φάρμακα και «ασφαλώς, να μην τους εμπλέκουν στη σύρραξη».
«Όπως βλέπουμε, όχι μόνο στη Μαριούπολη αλλά επίσης, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες που φτάνουν από το Χαρκίβ, το Ντνίπρο και άλλες περιοχές, δεν καταβάλλονται οι αναγκαίες προσπάθειες για να σωθούν οι άμαχοι», τόνισε. «Οδηγούμαστε πραγματικά σε μια αδιανόητη τραγωδία», προειδοποίησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περισσότερους από 100 εθελοντές στην Ουκρανία. Η οργάνωση κατάφερε να λειτουργήσει μια κινητή κλινική στην πόλη Βινίτσια σήμερα, στη δυτική Ουκρανία, για να φροντίσει τους αμέτρητους εκτοπισμένους που χρειάζονται περίθαλψη. Όμως η κυριότερη πρόκληση είναι κυρίως εκείνοι οι άνθρωποι που παραμένουν στις εμπόλεμες ζώνες.
«Υπάρχουν δεκάδες περιοχές όπου οι άμαχοι χρειάζονται κατεπειγόντως ιατρική περίθαλψη και απλώς δεν είμαστε ακόμη σε θέση να τους την προσφέρουμε», παραδέχτηκε.
Για τον Κόρνις, όπως και για όλον τον κόσμο, ο βομβαρδισμός του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης ήταν «ένα πραγματικό σοκ για τη συνείδησή μας, για την ανθρωπιά μας». «Είναι πραγματικά απαράδεκτο, δεν υπάρχουν λόγια για να καταλάβει κανείς πώς μπορεί να επιτρέπεται κάτι τέτοιο στην εποχή μας», συνέχισε.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είχαν προσωπικό σε αυτό το νοσοκομείο, όμως ορισμένοι συνεργάτες τους και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί στη Μαριούπολη. Κάποιοι καταφέρνουν ακόμη να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία αυτές τις επικοινωνίες και ανακουφιζόμαστε όταν παίρνουμε νέα τους και είναι καλά», είπε ο Κόρνις.
Όμως λόγω των συγκρούσεων η ομάδα δεν μπορεί να μεταφέρει βοήθεια στα νοσοκομεία και «αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά», κατέληξε.
Φόβοι για νέα ανάφλεξη και εισβολή Λευκορώσων
Η Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της χώρας, Ολέξι Ντανίλοφ.
Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.
Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.
Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και απόψε, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.