THEPOWERGAME
Πέραν της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, λόγω του πολέμου που έχει κηρύξει η Μόσχα στην Ουκρανία και των συνεπακόλουθων κυρώσεων της Δύσης, τα δεδομένα σε επιμέρους αγορές και μεμονωμένες οικονομίες ανατρέπονται άρδην καθώς καλούνται να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με τη Ρωσία και την ελίτ των πλουσίων της. Μολονότι οι κυρώσεις της Δύσης κρίνονται απαραίτητες στη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας, οι οικονομίες και οι αγορές καλούνται να προσαρμοστούν σχεδόν αυτόματα.
Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η οικονομία της Κύπρου. Εδώ και δεκαετίες είναι έντονη η παρουσία των Ρώσων κυρίως στον τουριστικό και τραπεζικό κλάδο. Ανατροπές εικάζεται πως θα υπάρξουν επίσης στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου και ειδικότερα των πιο ακριβών συνοικιών της όπου η αλματώδης άνοδος των τιμών σε πολυτελείς κατοικίες τα τελευταία χρόνια είχε συσχετιστεί με τις αγορές από Ρώσους.
Κύπρος: Υπολογίζοντας το πλήγμα
Η Κύπρος φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο από τη Ρωσία. Προ διετίας καταγράφηκαν επίσης επενδύσεις άνω των 100 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, καλύπτοντας το ένα τέταρτο όλων των ξένων επενδύσεων. Σήμερα η Κύπρος θα πρέπει να προσαρμοστεί άμεσα σε μια νέα πραγματικότητα. Αν και ήδη βρίσκονταν σε μια διαδικασία φιλτραρίσματος των συναλλαγών της από το εξωτερικό ύστερα από αποκαλύψεις για την ύποπτη προέλευση ορισμένων κεφαλαίων και από τη Ρωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τις εξελίξεις.
Τουλάχιστον πέντε άτομα στη λίστα κυρώσεων της Ε.Ε διατηρούν περιουσιακά στοιχεία σε τράπεζες της Κύπρου, αναφέρει το Politico. Κάποιοι κατάφεραν να προσπεράσουν τις κυρώσεις, τονίζει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα σε σχετικό δημοσίευμα. Η ρωσική κρατική τράπεζα VTB Bank μεταβίβασε όλες τις μετοχές που κατείχε στην κυπριακή RCB Bank σε Κύπριους μετόχους εν όψει του αποκλεισμού της από το διεθνές σύστημα συναλλαγών SWIFT.
Σε μια οικονομία όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 80%, η διακοπή δρομολογίων από και προς τη Ρωσία αναμένεται να οδηγήσει τον κλάδο σε νέες απώλειες ύστερα από τη μεγάλη δοκιμασία της πανδημίας της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου αναμένονταν φέτος περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες από την Ουκρανία και τη Ρωσία, αντικατοπτρίζοντας το 20% με 25% του συνόλου. «Η Κύπρος επηρεάζεται δυσανάλογα σε σχέση με άλλες χώρες λόγω της δομής της οικονομίας και της εξάρτησής της σε Ρώσους τουρίστες», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο Politico. Επιπτώσεις θα υποστεί και ο κλάδος των ακινήτων.
Λονδίνο: Αλλαγή εποχής μετά τις κυρώσεις
Στο Λονδίνο, εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις της κυβέρνησης Τζόνσον σε πρόσωπα με αμύθητες περιουσίες πλησίον του Κρεμλίνου έρχονται να αναθεωρήσουν τα δεδομένα της τελευταίας 20ετίας. Μαζί με την αποχώρηση Ρώσων ολιγαρχών από τη Βρετανία λόγω των κυρώσεων της Δύσης εκτιμάται πως θα υπάρξει μια αναθεώρηση των αξιών στις πολυτελείς κατοικίες του Λονδίνου. Από το 2008, το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» της Βρετανίας με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα αξιοποιήθηκε από τουλάχιστον 2.000 πλουσίους Ρώσους, τονίζει η Wall Street Journal. Το πρόγραμμα έληξε τον Φεβρουάριο και αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως θα ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στον καθεστώς κυριότητας ώστε να μην είναι ανώνυμος ο ιδιοκτήτης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Transparency International περίπου 9 δισ δολάρια έχουν επενδυθεί σε βρετανικά ακίνητα από ύποπτες πηγές χρημάτων από το 2016, εκ των οποίων τα 2 δισ δολάρια αφορούν Ρώσους που φέρεται να έχουν στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Ιστορικές κατοικίες του Λονδίνου, οι οποίες κάποτε ανήκαν στην αριστοκρατία της βικτωριανής εποχής και την παλαιά γενιά βιομηχάνων, πέρασαν στην ιδιοκτησία Ρώσων χωρίς να κατοικούνται απαραίτητα.
Οι σημερινές κυρώσεις καθιστούν κάθε πώληση ή ακόμη και υποτυπώδη συντήρηση αδύνατη, σημειώνουν αναλυτές. Αν και δεν είναι ακόμη βέβαιο πώς θα επηρεαστεί ο κλάδος ακινήτων του Λονδίνου, το Bloomberg αποκάλυψε πως ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον με υποψήφιους αγοραστές να προσφέρουν αντίτιμο έως και 30% χαμηλότερο από τις τιμές της αγοράς. «Οι αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας θα επηρεάσουν την προσφορά καθώς είναι αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι πως θέλουν να διατηρούν την ανωνυμία τους», σχολίασε ο Τζιοβάνι Γκρεγοράτι, επικεφαλής της IQON Capital.