THEPOWERGAME
Σε κλοιό νέων αεροπορικών βομβαρδισμών βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Μαριούπολη, με καταγγελίες από τις τοπικές αρχές για βομβαρδισμό σπιτιών αλλά και ενός από τους διαδρόμους εκκένωσης που είχαν δημιουργηθεί για την απομάκρυνση των κατοίκων. Νωρίτερα, καθώς έπεσαν στο κενό οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας Ντίμιτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ με μεσολάβηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αττάλεια, οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επιχείρησε να εμψυχώσει τους Ουκρανούς που κρατούν στη μάχη, ενώ κατηγορεί τους Ρώσους ότι ψεύδονται για το χτύπημα -την Τετάρτη- σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην ίδια πόλη, που είχε θύματα τρείς νεκρούς αμάχους- μεταξύ αυτών και ένα κοριτσάκι- και έχει ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή.
Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος και πως έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών. «Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε διαδικτυακή ανάρτησή του, ενώ όπως μετέδωσε το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν να ρίχνουν βόμβες και στον «πράσινο διάδρομο» που είχε δημιουργηθεί για την εκκένωση των εγκλωβισμένων κατοίκων της Μαριούπολης.
Η εκκένωση προς στιγμήν δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς δεν επιτεύχθη ο στόχος της κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να προχωρήσουν οι ανθρωπιστικές ενέργειες.
Διάφορες προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη έχουν αποτύχει και ο κόσμος στην πόλη αυτή των άνω των 400.000 κατοίκων δεν έχει νερό ή ρεύμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Εξαιτίας των βομβαρδισμών, ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.
Διαγγέλματα Ζελένσκι
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους «ρίχτηκαν» στον πόλεμο και υπερασπίζονται για 15η ημέρα την Ουκρανία, σε νέο του διάγγελμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Δεν γίναμε σκλάβοι», διαμήνυσε.
Ο ίδιος, δήλωσε πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. «Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά», είπε.
Πρόσθεσε πως τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε χθες σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην Μαριούπολη.
Μαίνονται οι μάχες και στο Κίεβο
Σε μία παράλληλη εξέλιξη στο επιχειρησιακό πεδίο, η περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου προειδοποίησε πως βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρέ μάχες σε διάφορες οδικές αρτηρίες στα περίχωρα της πρωτεύουσας, μεταξύ αυτών στα δυτικά προς το Ζιτομίρ και στην πόλη Μακαρίβ.
Στη βόρεια πλευρά, σε κλοιό μάχης βρίσκονται οι περιοχές γύρω από τα προάστια Μπούκα, Ιρπίν και Χοστομέλ καθώς και στο Βισορόντ, αλλά και κατά μήκος του Δνήπερου, στα ανατολικά της πόλης.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επανέλαβε στην ουκρανική τηλεόραση πως στρατηγικός στόχος των Ρώσων είναι η κατάληψη του Κιέβου.
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε για 24ωρη κατάπαυση του πυρός
Νωρίτερα, άκαρπη έληξε η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Τουρκίας, με τη συνάντηση μεταξύ των Ντίμιτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ να καταλήγει χωρίς συμφωνία ούτε για 24ωρη κατάπαυση του πυρός.
«Μιλήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να «συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα» αλλά και πως η Ουκρανία έκανε το καλύτερο δυνατόν για να βρεθεί μία λύση.
Ο κ. Κουλέμπα έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική τραγωδία και ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να ανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις. Ωστόσο, όπως είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν είχε εξουσιοδότηση να συμφωνήσει και πως θα μεταφέρει το αίτημα στους ανωτέρους του στη Ρωσία.
«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί», διεμήνυσε. «Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας».
Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία πως χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και τη δύση ότι προμηθεύει το Κίεβο με φονικά όπλα.
Δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου, αλλά και πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία. «Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε.
Σημείωσε επίσης ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα.
Η Ρωσία επιμένει να αρνείται τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Παίδων στη Μαριούπολη
Στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών στην Αττάλεια, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τη ρωσική θέση σχετικά με τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου Παίδων και μαιευτηρίου στη Μαριούπολη την Τετάρτη, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε η Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο τριών αμάχων, μεταξύ αυτών ενός κοριτσιού και τον τραυματισμό 17 ακόμη ανθρώπων. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διεξάγει γενοκτονία.
«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.
Ωστόσο, φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας απεικονίζουν έγκυες γυναίκες να απομακρύνονται από το κτίριο.
UN Chief: The attack on a maternity hospital in Mariupol is horrific #Mariupol #UkraineRussia #UnitedNations https://t.co/JFHxaCncIp pic.twitter.com/WG43Mu4Vxz
— ILKHA (@IlkhaAgency) March 10, 2022
Desperate search for survivors trapped in Mariupol maternity hospital https://t.co/RTeOp3Uhl0 @MailOnline
— Lajos F. Szaszdi (@LajosSzaszdi) March 10, 2022
Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ είπε ότι πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις», ενώ η Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για «πληροφοριακή τρομοκρατία».