THEPOWERGAME
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε για 24ωρη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και Ρωσίας κ.κ. Ντίμιτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, έγινε γνωστό πως η Μαριούπολη δέχεται νέα ρωσική αεροπορική επίθεση. Δεδομένης της αδυναμίας εξεύρεσης λύσεως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν άμεση κατάπαυση του πυρός και απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
«Μιλήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να «συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα» αλλά και πως η Ουκρανία έκανε το καλύτερο δυνατόν για να βρεθεί μία λύση.
Από την αρχή, οι προσδοκίες για τη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας ήταν χαμηλές, κάτι που αποδίδεται και στη σύντομη διάρκεια των συνομιλιών τους, η οποία δεν ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα.
Κουλέμπα: Η Ουκρανία έκανε ό,τι καλύτερο μπορεί για να βρεθεί μία λύση
Ο κ. Κουλέμπα έκανε λόγο για μια ανθρωπιστική τραγωδία και ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του 24ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να ανοιχθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις. Ωστόσο, όπως είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν είχε εξουσιοδότηση να συμφωνήσει και πως θα μεταφέρει το αίτημα στους ανωτέρους του στη Ρωσία.
«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί», διεμήνυσε. «Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας».
«Για δύο πράγματα ήρθα εδώ σήμερα. Το πρώτο είναι να οργανώσω ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη, που είναι και το πιο δύσκολο σημείο αυτή τη στιγμή από ανθρωπιστικής πλευράς» είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Το δεύτερο, είναι να διαπραγματευθώ μία 24ωρη κατάπαυση του πυρός…»
Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο, σημείωσε ο Κουλέμπα.
Πρόσθεσε πάντως πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες στα πλαίσια αυτού του σχήματος με σκοπό «να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να σταματήσει να υποφέρει ο ουκρανικός λαός και να απελευθωθούν τα εδάφη μας από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής».
Λαβρόφ: Η δύση προμηθεύει την Ουκρανία με φονικά όπλα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου, αλλά και πως η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.
«Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία», εκτίμησε.
Σημείωσε επίσης ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνούνταν μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα.
Κατηγόρησε πάντως την Ουκρανία πως χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και τη δύση ότι προμηθεύει το Κίεβο με φονικά όπλα και δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή, ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια.
«Όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παροχή φορητών συστημάτων πυραύλων εδάφους- αέρος, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν κατά της «πολιτικής αεροπλοΐας».
Σημείωσε ωστόσο ότι η προσέγγιση της Ρωσίας για αποστρατιωτικοποιηση της Ουκρανίας αρχίζει να γίνεται κατανοητή, όπως δείχνουν οι δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία.
Είπε ακόμη, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα, ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε άλλη χώρα, όπως δεν σκόπευε ούτε στην Ουκρανία, στην οποία δεν επιτέθηκε, αλλά απάντησε στις «άμεσες απειλές για την ασφάλειά της». Επιμένοντας εκ νέου ότι είναι ανάγκη η Ουκρανία να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς.
Και νέα αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη – δραματική ανθρωπιστική κατάσταση
Ενδεικτικό της αποτυχίας των συνομιλιών να φέρουν απτά αποτελέσματα, είναι η είδηση πως το μεσημέρι ξεκίνησαν και νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη. Εξαιτίας των βομβαρδισμών, ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος και πως έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών. «Οι βόμβες χτυπούν σπίτια», ανέφερε χαρακτηριστικά σε διαδικτυακή ανάρτησή του.
Νωρίτερα, η κα Βερεστσούκ είχε δηλώσει ότι η Μαριούπολη είναι μια από τις επτά πόλεις από τις οποίες ήλπιζε η κυβέρνηση να απομακρύνει αμάχους. Όμως διάφορες προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη έχουν αποτύχει και ο κόσμος στην πόλη αυτή των άνω των 400.000 κατοίκων δεν έχει νερό ή ρεύμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την κατάρρευση των συμφωνιών για τοπική κατάπαυση του πυρός, και γύρω από την Μαριούπολη.
Μάλιστα, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξιι Αρεστόβιτς κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία πως εμποδίζει σκοπίμως την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, επειδή δεν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, η Ουκρανία κατάφερε να αρχίσει την απομάκρυνση αμάχων από κάποιες περιοχές αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής πόλης Σούμι, όπου ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε σήμερα για τρίτη συναπτή ημέρα βάσει συμφωνίας για τοπική κατάπαυση του πυρός.
«Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!» δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.
Με εφεδρικές γεννήτριες λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ
Στο μεταξύ τις ανησυχίες τους εκφράζουν οι ουκρανικές αρχές για το γεγονός ότι ο παροπλισμένος πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, εξακολουθεί να μην είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας για δεύτερη ημέρα. Αντίθετα, λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.
Όπως είπε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουσένκο, ζητήθηκε από τη Ρωσία η πρόσβαση σε μηχανικούς.
«Ζητήσαμε επισήμως οι (Ρώσοι) κατακτητές να μας παραχωρήσουν διαδρόμους για να επιδιορθώσουμε τις γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού», σημείωσε.
Η Ρωσία επιμένει να αρνείται τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Παίδων στη Μαριούπολη
Στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών στην Αττάλεια, ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τη ρωσική θέση σχετικά με τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου Παίδων και μαιευτηρίου στη Μαριούπολη την Τετάρτη, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε η Ουκρανία, προκάλεσε τον θάνατο τριών αμάχων, μεταξύ αυτών ενός κοριτσιού και τον τραυματισμό 17 ακόμη ανθρώπων. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διεξάγει γενοκτονία.
«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.
Ωστόσο, φωτογραφίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας απεικονίζουν έγκυες γυναίκες να απομακρύνονται από το κτίριο.
UN Chief: The attack on a maternity hospital in Mariupol is horrific #Mariupol #UkraineRussia #UnitedNations https://t.co/JFHxaCncIp pic.twitter.com/WG43Mu4Vxz
— ILKHA (@IlkhaAgency) March 10, 2022
Desperate search for survivors trapped in Mariupol maternity hospital https://t.co/RTeOp3Uhl0 @MailOnline
— Lajos F. Szaszdi (@LajosSzaszdi) March 10, 2022
Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ είπε ότι πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις», ενώ η Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για «πληροφοριακή τρομοκρατία».