THEPOWERGAME
Καθησυχαστικά είναι τα νεότερα στοιχεία για τον πυρηνικό σταθμό Τσέρνομπιλ, όπου υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, ενώ την ίδια ώρα η Πολωνία έχει ανοίξει συζήτηση για την παροχή αεροπορικής βοήθειας στην Ουκρανία με ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην απαντούν ωστόσο θετικά.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντομίρ Ζελένσκι με νέο του διάγγελμα ζήτησε εκ νέου αεροπλάνα. Στο επιχειρησιακό πεδίο, οι μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, Κίεβο, Ιρπίν και Οδησσό οχυρώνονται καθώς σφίγγει γύρω τους ο ρωσικός κλοιός, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η γιγαντιαία επιχείρηση της αποχώρησης αμάχων από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις.
Καθησυχαστικά νέα για το Τσέρνομπιλ
Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθησυχάζει τους φόβους για πιθανό κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ.
Με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986, «το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης που περιέχεται στη δεξαμενή είναι επαρκής για τη διατήρηση της αποτελεσματικής απομάκρυνσης θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».
Η Επιτροπή ανέφερε επίσης ότι «δεν βλέπει καμία κρίσιμη επίπτωση στην ασφάλεια».
#Ukraine has informed IAEA of power loss at #Chornobyl Nuclear Power Plant, @rafaelmgrossi says development violates key safety pillar on ensuring uninterrupted power supply; in this case IAEA sees no critical impact on safety.
— IAEA – International Atomic Energy Agency (@iaeaorg) March 9, 2022
Νωρίτερα, η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.
Παράλληλα, η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας, είχε αναφέρει ότι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.
Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.
Κουλέμπα: Κατάπαυση του πυρός στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ
Κατάπαυση του πυρός ζήτησε προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκευές για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ειδικότερα, η κρατική επιχείρηση διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό από το δίκτυο, μετέδωσε το Reuters.
Η Energoatom, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας, προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο.
Σε ανάρτηση στο Telegram προειδοποίησε: «Ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει το ραδιενεργό σύννεφο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Ρωσίας και της Ευρώπης».
Εάν συνεχιστεί η κατάσταση, «όλο το προσωπικό θα δεχθεί μια επικίνδυνη δόση ακτινοβολίας», πρόσθεσε. Οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, δεν πραγματοποιήθηκαν επειδή οι μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ μπορούν να παρέχουν ρεύμα για 48 ώρες.
Ζελένσκι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ: Στείλτε μας αεροπλάνα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, η Ουκρανία έδειξε ότι δεν θα παραδοθεί. Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο. «Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να μας σώσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ξένοι εταίροι της Ουκρανίας θα είναι υπεύθυνοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή εάν δεν πάρουν την απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. «Δεν είναι παιχνίδι πινγκ πογνκ, είναι οι ζωές μας. Στείλτε αεροπλάνα», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι μόνο η Πολωνία ανταποκρίθηκε στο εν λόγω αίτημα και πως η Ουάσιγκτον την επέκρινε για αυτό. Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων.
Πολωνία: Μέσω ΝΑΤΟ η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία
Οποιαδήποτε προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία πρέπει να γίνει μέσω του ΝΑΤΟ, δήλωσαν από την πλευρά τους ανώτατοι Πολωνοί αξιωματούχοι, μετά την απόρριψη από την Ουάσινγκτον της προσφοράς της Πολωνίας να μεταφέρει όλα τα αεριωθούμενα MiG-29 που διαθέτει σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ ώστε να χορηγηθούν στο Κίεβο.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από δυτικές χώρες να της δώσουν μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, η οποία προκάλεσε την έξοδο τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων προσφύγων από τη χώρα, και οι Αμερικανοί βουλευτές απάντησαν ωθώντας την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά αεροσκαφών.
Χθες, Τρίτη, η Πολωνία δήλωσε πως είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα MiG-29 που διαθέτει στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών καλώντας και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το Πεντάγωνο απέρριψε αργότερα την προσφορά λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί.
«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν αυτά τα αεροπλάνα να έρθουν στην Ουκρανία από αμερικανικές βάσεις» δήλωσε ο Γιάκουμπ Κούμοχ, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Πολωνού προέδρου, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TNP Info. “Η Πολωνία είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, αλλά μόνο εντός του πλαισίου της συμμαχίας, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επίσης κατ΄επανάληψη από τη Δύση να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απέρριψαν τις εκκλήσεις αυτές φοβούμενοι μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Μόσχα.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε πως οι χώρες που προσφέρουν στρατιωτικά αεροδρόμια στην Ουκρανία για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας μπορεί να θεωρηθούν ότι εισέρχονται στη σύγκρουση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία Polskie Radio 1 πως η Πολωνία πρέπει να προτεραιοποιήσει την ασφάλειά της, όταν εξετάζει την προμήθεια μαχητικών στην Ουκρανία.
«Δεν μπορεί η Πολωνία –η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ– να πάρει το ρίσκο, και οι άλλες χώρες να μην πρέπει να αντισταθμίσουν ή να το μοιραστούν μαζί μας με οποιονδήποτε τρόπο» είπε.
Το MiG-29 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση και καθώς η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας χρησιμοποιεί ήδη ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη είναι η καλύτερη επιλογή για τους Ουκρανούς πιλότους που γνωρίζουν ήδη πώς να τα λειτουργήσουν, σύμφωνα με ειδικούς. Η εκπαίδευση πιλότων μάχης σε αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη μπορεί να πάρει χρόνια και η συντήρησή τους έχει διαφορετικές απαιτήσεις.