THEPOWERGAME
Ταυτόχρονα με τις σφοδρές μάχες στην Ουκρανία, είναι σε εξέλιξη κι ένας διπλωματικός πόλεμος, με τους Αμερικανούς να έχουν επιδοθεί σε μια περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και την Τουρκία να αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που τόσο επιθυμούσε. Την ίδια ώρα, λίγο μετά τις 16.00 ξεκίνησε και ο γ’ γύρος των συνομιλιών Ουκρανίας – Ρωσίας, όπως μετέδωσε το Interfax. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ανακοινώθηκε στις 10 Μαρτίου η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας – Ρωσίας, θεωρείται βέβαιο πως οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα πέσουν στο κενό.
Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με Ρώσους αξιωματούχους, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων: «Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσουμε να μιλάμε με εκπροσώπους μιας χώρας που πιστεύει σοβαρά ότι η μεγάλης κλίμακας βία κατά των αμάχων είναι επιχείρημα. Αποδείξτε ότι αυτό δεν ισχύει», έγραψε στο Twitter.
За кілька хвилин почнемо розмовляти з представниками країни, яка всерйоз вважає, що масштабне насильство над мирним населенням – це аргумент. Доведемо, що це не так. Не звертайте уваги на різні токсичні прізвища на кшталт Янукович, Бойко, Мураєв, які тягнуть по дурості росіяни. pic.twitter.com/t6tOqrHzFv
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 7, 2022
Μπλίνκεν: Είμαστε έτοιμοι σαν ΝΑΤΟ να απαντήσουμε σε κάθε απειλή
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τη Λιθουανία, βρέθηκε σήμερα στη Λετονία, τονίζοντας πως «χιλιάδες άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στις ουκρανικές πόλεις», ενώ πρόσθεσε πως «είναι ντροπή για τον Πούτιν που δεν σταματά τον πόλεμο».
Υποστήριξε πως ο Πούτιν έχει τάσεις δεσποτισμού, ενώ απευθυνόμενος στη Λετονία και την υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη επεσήμανε: «Οι ΗΠΑ στο πλευρό σας, ενδυναμώνουμε το έδαφος της Λετονίας με στρατεύματα και οπλικά συστήματα. Είμαστε έτοιμοι σαν ΝΑΤΟ να απαντήσουμε σε κάθε απειλή». Ο Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ εναντίον οποιασδήποτε απειλής. Είναι ιερή αυτή η συμμαχία, αυτή η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της συμμαχίας». Επίσης, ανακοίνωσε ότι «έχουμε πάνω από 1.000 στρατιώτες στη Λετονία και θα συνεχίσουμε να φέρνουμε κι άλλους στη Βαλτική, σε συνεργασία με τον Καναδά. Έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις μας».
Στις 10 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα
Από την πλευρά της, η Τουρκία κατάφερε να παίξει ρόλο ρυθμιστή των εξελίξεων στο Ρωσοουκρανικό, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανακοινώνει ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Λαβρόφ και Κουλέμπα σε φόρουμ στην Αττάλεια.
Σε σύντομες δηλώσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα παραστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Την είδηση μετέδωσαν και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Συνομιλίες Σαρλ Μισέλ με Πούτιν και Ζελένσκι
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
Όπως αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνομιλία, «συζητήθηκε η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία». «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες και να διασφαλιστεί η διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, εν μέσω εχθροπραξιών.
Discussed with President @KremlinRussia_E the unfolding tragic situation in #Ukraine
The EU condemns in the strongest possible terms Russia’s aggression against Ukraine.
— Charles Michel (@eucopresident) March 7, 2022
Στο τηλεφώνημά του με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στις προσπάθειες να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας και να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια. «Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι ακλόνητη. Θα συζητήσουμε την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ.
Εντός της εβδομάδας οι συζητήσεις για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ των 27 κρατών μέσα στις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Η αλληλεγγύη, η φιλία και η άνευ προηγουμένου βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία είναι αταλάντευτες. Θα συζητήσουμε το αίτημα της ένταξης της Ουκρανίας μέσα τις επόμενες ημέρες», είπε.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στην ΕΕ, σε μια άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.
Σφοδροί βομβαρδισμοί – Στα χαρτιά η διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων
Στο μέτωπο της μάχης, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα τόνισε πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, που παρά τη δέσμευση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους συνεχίζονται με μανία, εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Βολνοβάχα και το Μικολάγιεβ.
Περισσότερα σε λίγο…