THEPOWERGAME
Ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ουκρανία αποδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μεβλέτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι στις 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Λαβρόφ και Κουλέμπα σε φόρουμ στην Αττάλεια ενώ στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι νέες ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Σε σύντομες δηλώσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα παραστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Την είδηση μετέδωσαν και ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Την ίδια ώρα οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρένα Βερετσούκ. Η Βερεστσούκ είπε ότι υπάρχουν σχεδόν 300.000 άμαχοι που είναι άμεσης ανάγκης να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, είπε.
Ο Ζελένσκι ζήτησε μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου και των εξαγωγών
Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε ξανά από τη Δύση πολεμικά αεροσκάφη και κλιμάκωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας σε νέο μήνυμά του υπογράμμισε τον ρόλο της ουκρανικής αντίστασης που όπως είπε κρίνει το μέλλον της Ευρώπης ενώ ζήτησε από τη Δύση να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία αλλά και να επιβάλει πιο αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία.
«Η σημαία μας δεν έχει αίμα. Η ουκρανική σημαία είναι η γη. Ειρηνική, γόνιμη, χρυσή και χωρίς τανκς. Αυτός ο ουρανός είναι ειρηνικός, καθαρός, γαλανός και χωρίς πυραύλος. Έτσι ήταν κα έτσι θα είναι» ανέφερε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους δυτικούς ηγέτες να του δώσουν στρατιωτικά αεροσκάφη. Ακόμα ζητά μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου και των ρωσικών εξαγωγών.
«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων»
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που ανέβηκε στην πλατφόρμα του telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα έβαλε και με τους δυτικούς ηγέτες και κυρίως τη σιωπή τους, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων της Ουκρανίας.
«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που ανέβηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.
«Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».
«Η σημαία μας δεν έχει αίμα. Η ουκρανική σημαία είναι η γη. Ειρηνική, γόνιμη, χρυσή και χωρίς τανκς. Αυτός ο ουρανός είναι ειρηνικός, καθαρός, γαλανός και χωρίς πυραύλος. Έτσι ήταν κα έτσι θα είναι» ανέφερε.
Η Ουκρανία απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία
Στο μεταξύ «βράζει» το Κιέβο για τους νέους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που ανακοίνωσε η Ρωσία τους οποίους και απέρριψε, ενώ σήμερα διεξάγεται ο τρίτος γύρος συνομιλιών Ουκρανίας- Ρωσίας με τις ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες.
H ρωσική αποστολή αναχώρησε για τη Λευκορωσία, όπου θα συναντηθεί με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών, μετέδωσε το Sputnik Belarus.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν, στη διάρκεια συνομιλιών που είχαν, στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες.
Ωστόσο προς το παρόν αυτό δεν έχει συμβεί, με τη Μόσχα και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Η Ουκρανία απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
«Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ. Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά
Σύμφωνα με χάρτες που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα επιτρέπουν μόνο στους αμάχους να κατευθύνονται προς μη ουκρανικά εδάφη, με τον διάδρομο από το Κίεβο να οδηγεί στη Λευκορωσία, ενώ οι πολίτες από το Χάρκοβο θα επιτρέπεται να πάνε μόνο στη Ρωσία.
Η Ρωσία θα εγκαταστήσει επίσης αερογέφυρα για να μεταφέρει Ουκρανούς από το Κίεβο στη Ρωσία, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Ένας εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε στο Reuters ότι η κίνηση ήταν «εντελώς ανήθικη», προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να «χρησιμοποιήσει τα δεινά των ανθρώπων για να δημιουργήσει μια τηλεοπτική εικόνα».
Είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκκενώσουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που προκαλούν την κατάρρευση των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Φαίνεται να συμφωνούν μαζί τους, αλλά οι ίδιοι θέλουν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για μια φωτογραφία στην τηλεόραση και θέλουν οι διάδρομοι να οδηγούν προς την κατεύθυνση τους.
Προσωρινή κατάπαυση πυρός σε 4 πόλεις
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, ο ρωσικός στρατός τηρεί από σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.
Δύο άλλοι διάδρομοι θα ξεκινούν από τη Μαριούπολη μέσω των οποίων οι άμαχοι θα μπορούν να κατευθύνονται είτε προς τη ρωσική πόλη Ροστόφ επί του Ντον, είτε προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια. Η Μόσχα διευκρίνισε ότι ένας άλλος διάδρομος θα ξεκινά από το Χάρκοβο ως τη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.
Τέλος δύο διάδρομοι θα δημιουργηθούν για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Σούμι: ο ένας με κατεύθυνση το Μπέλγκοροντ και ο άλλος προς την Πολτάβα στην Ουκρανία. Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν στη Μαριούπολη
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμανι στην Αζοφική θάλασσα, με μάχες να σημειώνονται κυρίως στο δυτικό της τμήμα, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 400.000 κατοίκους.
Παράλληλα ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι σήμερα θα δημιουργηθούν έξι ανθρωπιστικοί διάδρομοι γύρω από ουκρανικές πόλεις.
«Λεπτομερείς πληροφορίες για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους έχουν δοθεί εκ των προτέρων στην ουκρανική πλευρά», εξήγησε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει τρία ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27, ένα Su-25, δύο ελικόπτερα και μερικά drones. Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.
Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο, κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πολλές ελπίδες πως θα φέρει καρπούς.
Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή της αξίας-καταφυγίου αυτής να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.
Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Eννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου Βινίτσια
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τον βομβαρδισμό από τον ρωσικό στρατό του αεροδρομίου Βινίτσια, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.
Σήμερα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) 15 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων εννέα νεκροί: πέντε άμαχοι και τέσσερις στρατιώτες”, επεσήμαναν στο Telegram, ενώ πρόσθεσαν ότι “οι έρευνες συνεχίζονται” για τον εντοπισμό άλλων πιθανών θυμάτων.