THEPOWERGAME
Σε νέα, πιο σκληρή φάση εισέρχεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς σήμερα αναμένεται να υλοποιηθεί η προειδοποίηση της Μόσχας για βομβαρδισμούς της βιομηχανικής ζώνης όπλων της χώρας και ενδεχομένως να επεκταθούν οι επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα, με επίθεση στην Οδησσό.
Αναπόφευκτη η κλιμάκωση
Παρότι για σήμερα είχε προγραμματιστεί η τρίτη συνάντηση των διαπραγματευτών από τις δύο πλευρές, η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη, ενώ η Δύση παρακολουθεί, χωρίς μεν να μπορεί να επέμβει στρατιωτικά, αλλά να έχει πλέον εφιαλτικούς φόβους, όπως έδειξε η αποστολή ταμπλετών ιωδίου από το Παρίσι στην Ουκρανία.
Το ιώδιο, που εστάλη μαζί με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας, θεωρείται χρήσιμο σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος!
Αν και ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προχωρήσει σε επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς και ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες για την Ατομική Ενέργεια, ουδείς είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος αποφάσισε να αποσταλούν και οι ταμπλέτες ιωδίου στους Ουκρανούς.
Video of an apparent aircraft being shot down over Kharkiv. https://t.co/ymckG7TdQV pic.twitter.com/JyY8CzqtUj
— Rob Lee (@RALee85) March 6, 2022
Ενδεικτικό της επικίνδυνα ρευστής κατάστασης πάντως είναι ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι Ουκρανοί έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά πυρηνικό πειραματικό αντιδραστήρα και θέλουν να χρεώσουν τυχόν ατύχημα στις εγκαταστάσεις του Χάρκοβου σε ρωσικό βομβαρδισμό. Οι ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνουν το πόσο οριακά είναι τα πράγματα στην Ουκρανία.
More footage from #Mykolaiv pic.twitter.com/j7qQqf3uI8
— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022
Από την άλλη, η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ, ότι «αν υπήρχε κάποιο μέτρο ικανό να σταματήσει τα τανκς της Ρωσίας θα το αποφασίζαμε», και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο από το ΝΑΤΟ, διότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθούσε εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ενδεικτική των ορίων, εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί η Δύση, παρά τις εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι για αποφασιστική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.
Υπό αυτές τις συνθήκες η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και κλιμακώνεται, παρά την σθεναρή Ουκρανική αντίσταση, χάρη στην οποία δεν έχουν πέσει στα χέρια της Μόσχας ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ενώ η Μαριούπολη, παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς αντιστέκεται. Ο Πούτιν είπε όμως χθες στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η Μόσχα «θα πετύχει τους στόχους της, είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο, για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».
«Η εκστρατεία στην Ουκρανία συνεχίζεται με βάση το σχέδιο και δεν θα τερματιστεί μέχρι να σταματήσει το Κίεβο να μάχεται» διαμήνυσε ο Πούτιν, στον μοναδικό ίσως δυτικό ηγέτη με τον οποίο μιλάει απευθείας και σχετικά συχνά.
Ο Μακρόν βρήκε τον Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας «πολύ αποφασισμένο» και πάντως σταθερό και για την επίτευξη του στόχου, που σχετίζεται με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας και του Ντονμπάς, παρά το γεγονός ότι το Παρίσι και η διεθνής κοινότητα διαφωνεί κατηγορηματικά με τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου.
Βομβαρδισμοί της βιομηχανίας όπλων
Η Ουκρανία ετοιμάζεται σήμερα για ένα νέο γύρο σφοδρών βομβαρδισμών, αυτή τη φορά με στόχο τη βιομηχανία όπλων της. Ο πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε μία τέτοια επιχείρηση «εσκεμμένη δολοφονία, καθώς στην περιοχή ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι», προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει πως οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές για να πτοηθεί η Μόσχα, αλλά το Κρεμλίνο αναγορεύει σε κεντρικό στοιχείο της εισβολής τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Ζελένσκι: «Θα χτυπήσουν την αμυντική βιομηχανία – Εσκεμμένη δολοφονία»
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ της Κυριακής, ο Bολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε κριτική στους δυτικούς ηγέτες επειδή δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα πλήξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας, ενώ είπε στους εργαζόμενους των αμυντικών αυτών εγκαταστάσεων να μην πάνε στη δουλειά τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, χαρακτήρισε την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας «φόνο» και «εσκεμμένη δολοφονία», καθώς στην περιοχή ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
«Δεν άκουσα ούτε έναν παγκόσμιο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν».
Ο Ζελένσκι ζήτησε να στηθεί «δικαστήριο» για να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι διατάζουν και εκτελούν τέτοια εγκλήματα.
«Σκεφτείτε το αίσθημα ατιμωρησίας των κατακτητών που μπορούν να ανακοινώνουν τέτοιες προγραμματισμένες φρικαλεότητες», είπε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, «στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων, με πλήγματα υψηλής ακρίβειας».
Κατά τους ισχυρισμούς του, ο «ρωσικός στρατός ανακάλυψε ότι καταστράφηκαν εσπευσμένα ίχνη προγράμματος κατασκευής βιολογικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου».
Ενδεικτικό των διαθέσεων του Κρεμλίνου, είναι και η δήλωση του Κονασένκοφ ότι η Μόσχα θα θεωρήσει ότι όποια χώρα επιτρέψει σε αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμιά της συμμετέχει στην ένοπλη σύρραξη.
A second attempt to evacuate residents from the besieged Ukrainian city of Mariupol has failed.
Russian forces have surrounded the city and the civilians trapped there are facing a lack of water, food, heating and electricity. pic.twitter.com/pZtxuDPHom
— DW News (@dwnews) March 6, 2022
Σφοδρές μάχες, κίνδυνος και για την Οδησσό
Με την ρωσική στρατιωτική φάλαγγα των 64 χιλιομέτρων να παραμένει στάσιμη έξω από το Κίεβο, κοντά στο Χοστόμελ, όπου αναφέρθηκαν συγκρούσεις, οι επιχειρήσεις της Μόσχας εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας, προκαλώντας ένα ατέλειωτο χάος και φρίκη, με θύματα αμάχους και υποδομές της χώρας.
Μαριούπολη και Χάρκοβο είναι υπό πολιορκία, όπως και το Κίεβο, που ζει με την αγωνία μίας τελικής εισβολής. Τη νύχτα βομβαρδίστηκε το αεροδρόμιο της Βινιτσκά έξω από την πρωτεύουσα, στοιχείο που δείχνει ότι οι Ρώσοι σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό. Η Ρωσία σφυροκόπησε επίσης το Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου, το οποίο πάντως παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
Οι επιχειρήσεις για τον έλεγχο των αναγνωρισμένων ως αυτόνομων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, συνεχίζονται, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η πόλη Σούμι.
Στην Μαριούπολη οι μάχες γίνονται όλο και πιο σφοδρές, αφού η Μόσχα θέλει να ενώσει την προσαρτημένη Κριμαία και τις ήδη κατειλημμένες από τις ρωσικές δυνάμεις, πόλεις Μπερντιάνσκ και Χερσώνα με τις περιοχές του Ντονμπάς στα ανατολικά.
Επιθέσεις γίνονται και δυτικότερα, στο Μικολάιφ, ενώ η Οδησσός θεωρείται, σύμφωνα και με μία δραματική δήλωση του προέδρου Ζελένσκι, ο επόμενος στόχος των ρωσικών δυνάμεων στα νοτιοδυτικά της χώρας. Η πόλη οχυρώνεται για το ενδεχόμενο ρωσικών βομβαρδισμών, ενώ πάνω από 100.000 κάτοικοι την έχουν εγκατέλειψαν ήδη, υπό αυτό το φόβο.
Έτσι κι αλλιώς το προσφυγικό κύμα μεγαλώνει, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 364 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν.
Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στην άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες «εθελοντές» ξένους που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών της.
Ρωσικό υπ. Άμυνας: Ουκρανοί έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά πυρηνικό πειραματικό αντιδραστήρα
Στο μεταξύ, σε μία άκρως ανησυχητική ανακοίνωση προέβη αργά το βράδυ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι Ουκρανοί ακραίοι του Τάγματος Αζόφ, έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά πυρηνικό πειραματικό αντιδραστήρα, με σκοπό να «χρεώσουν» σε ρωσικό βομβαρδισμό τυχόν «ατύχημα».
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έκανε λόγο για προβοκάτσια που επιχειρούν να κάνουν οι Ουκρανοί στην περιοχή του Χαρκόβου.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος είπε ότι στην περιοχή του Χαρκόβου έφτασαν ξένοι δημοσιογράφοι, προκειμένου να κατηγορήσουν τη ρωσική πλευρά.
«Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), μαζί με τους νεοναζί μαχητές του Αζόφ, προετοιμάζουν μια πρόκληση με πιθανή ραδιενεργή μόλυνση της περιοχής κοντά στην πόλη Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι Ουκρανοί εθνικιστές έβγαλαν έναν αντιδραστήρα σε μια πειραματική πυρηνική εγκατάσταση στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβο. Οι μαχητές του SBU και του τάγματος Azov σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αντιδραστήρα και να κατηγορήσουν τον ρωσικό στρατό για μια πυραυλική επίθεση στην πειραματική πυρηνική εγκατάσταση.
Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή, ωστόσο πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Την Κυριακή συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν τη γέφυρα που ενώνει το Ιρπίν με το Κίεβο.
Την κατακραυγή του κόσμου προκάλεσε ότι στο σημείο έχασε τη ζωή της μια ολόκληρη οικογένεια όταν Ρώσοι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών.
Παράλληλα, Χάρκοβο, Μικολάιβ και Οδησσός δέχονταν χτυπήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η Μολδαβία αρνείται ότι οι πύραυλοι που έφτασαν στην Οδησσό και το Μικολάιβ ήρθαν από τα εδάφη της.
Ζελένσκι κατά της Δύσης: Είναι λες και οι ηγέτες της διαλύθηκαν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε χθες Κυριακή τη σιωπή των δυτικών ηγετών, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.
«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.
«Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου (…) ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».
Χθες Κυριακή, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε πως θα μπουν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις εταιρειών που παράγουν όπλα, προσθέτοντας πως θα χτυπηθούν με όπλα «υψηλής ακρίβειας».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι χιλιάδες εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές και ότι βρίσκονται σε πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.
«Το θράσος των εισβολέων είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία δεν αρκούν», έκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Προσωρινή κατάπαυση πυρός σε 4 πόλεις
Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.
Fires do not stop on #Kharkiv pic.twitter.com/i6viJvZsnj
— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2022
Μαζική έξοδος από τη χώρα για χιλιάδες Ουκρανούς
Μαζικά φτάνουν στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, Ουκρανοί πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του MEGA στο σημείο, Βελίκα Καραβάλτσιου, στο σταθμό των τρένων, στα εκδοτήρια των εισιτηρίων, πολλοί από τους πρόσφυγες βγάζουν εισιτήρια για τον επόμενο προορισμό τους, με την Πολωνία να αποτελεί το πρώτο σταθμό τους.
Αρκετοί εξ αυτών έχουν ως τελικό προορισμό τη Γερμανία, ενώ οι ιστορίες πόνου και ξεριζωμού των προσφύγων συγκλονίζουν.
«Υπάρχει συμφωνία να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάδρομοι για τη διαφυγή των πολιτών. Για αυτό τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν σταματήσει. Ο άμαχος πληθυσμός εντός των πόλεων δημιουργεί προβλήματα, και για τους επιτιθέμενους και για τους αμυνόμενους», σημείωσε ο αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Κρασσάς, μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής περίπου 4.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα.