THEPOWERGAME
Στο δεύτερο 24ωρο ενός οδυνηρού πολέμου μπήκε η Ουκρανία, με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να πολιορκούν την πρωτεύοσα, Κίεβο και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι σε ένα δραματικό του διάγγελμα τα ξημερώματα να παραδέχεται ενώπιον των συμπατριωτών του πως η Δύση τους «άφησε μόνους».
Στο μέτωπο της μάχης, οι συγκρούσεις ήταν ολονύχτιες κι οι πολίτες παρέμεναν στα καταφύγια ύστερα και από έκκληση του Ουκρανού προέδρου ο οποίος έχει κηρύξει στη χώρα στρατιωτικό νόμο με απαγόρευση κυκλοφορίας και κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι κατηγόρησε στο τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα ανοιχτά τη Ρωσία για πλήγματα σε αμάχους, ενώ αργότερα με tweet ζήτησε την παρέμβαση των «Εννέα του Βουκουρεστίου».
Νωρίς το πρωί, οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.
Λίγο αργότερα, εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσαν πως σήμερα κιόλας περιμένουν να φτάσουν στο Κίεβο ρωσικά τεθωρακισμένα, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή Παρασκευή ως την πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου.
Στα 32 χιλιόμετρα από το Κίεβο οι Ρώσοι στρατιώτες – Κατάληψη του Τσερνόμπιλ
Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Associated Press, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προελαύνουν προς το Κίεβο, βρισκόμενες μόλις 32 χιλιόμετρα (20 μίλια) από την ουκρανική πρωτεύουσα. Οι δυνάμεις των Ρώσων στρατιωτών εισήλθαν από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Όπως υποστηρίζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και την πυρηνική μονάδα του Τσερνόμπιλ, με Ουκρανούς εργαζόμενους να είναι αιχμάλωτοι των εισβολέων.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έγραψε στο Twitter πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του και πως οι αμερικανικές προσπάθειες για παροχή βοήθειας στην αμυνόμενη Ουκρανία συνεχίζονται.
Today, I spoke with my Ukrainian counterpart, @oleksiireznikov, regarding Russia’s reckless war of choice and our efforts to continue providing defensive assistance to Ukraine. https://t.co/q9zCSEXRIf
— Secretary of Defense Lloyd J. Austin III (@SecDef) February 25, 2022
Σε Ντίμερ και Ιβανκίβ τα ρωσικά τεθωρακισμένα
Στις 10 το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού» ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».
Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.
«Μια τακτική μονάδα των δυνάμεων ασφαλείας ελέγχει το αεροδρόμιο Γκοστομέλ όπου είχαν διεισδύσει χθες αερομεταφερόμενες ρωσικές μονάδες», σημείωσε στο Facebook.
Η πιο δύσκολη μέρα του πολέμου η σημερινή
Νωρίτερα, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών είχε δηλώσει πως η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου.
Ο Αντόν Χεραστσένκο επεσήμανε ότι ο στρατός της Ουκρανίας στο Κίεβο είναι έτοιμος, εξοπλισμένος με αντιαρματικούς πυραύλους, τους οποίους έχουν προσφέρει στη χώρα οι ξένοι σύμμαχοί της.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μάλιαρ εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται αργότερα σήμερα να φτάσουν σε περιοχές ακριβώς έξω από το Κίεβο, αφού η ουκρανική πρωτεύουσα και άλλες περιοχές βομβαρδίστηκαν νωρίτερα σήμερα με πυραύλους. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που υπερασπίζονται το Κιέβο σε τέσσερα μέτωπα είναι αντιμέτωπες με αριθμητικά υπέρτερη δύναμη.
Βρετανικό υπ. Άμυνας: Η Ρωσία θα εισβάλλει σε ολόκληρη την Ουκρανία
Η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει σε ολόκληρη την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας. Συγκεκριμένα, ο Μπεν Ουάλας επικαλούμενος τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, δήλωσε πως η Ρωσία αν και δεν κατάφερε μέσα στο πρώτο 24ωρο να επιτύχει τους στόχους της, ωστόσο, ο τελικός της σκοπός είναι η εισβολή σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρετανών, οι Ρώσοι μετρούν 450 στρατιώτες νεκρούς, ενώ η επίσημη ενημέρωση των Βρετανών θέλει τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, αιχμαλωτίζοντας τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Τσερνίχιβ, όπου οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης. Τέλος, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι οι Ουκρανοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.
We can confirm the following developments in Ukraine: pic.twitter.com/YqFUyj2HbO
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) February 25, 2022
Πόλεμος προπαγάνδας με κατάρριψη αεροσκάφους στο Κίεβο
Την ίδια ώρα, καλά κρατεί ο πόλεμος της προπαγάνδας, καθώς ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντόν Γεκρατσένκο έκανε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά.
Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Ωστόσο, λίγο αργότερα, ρωσικά μέσα μετέδωσαν πως το αεροσκάφος ήταν ουκρανικό. Τελικά, στη συνέχεια, ανακοινώθηκε από τους Ρώσους πως αναχαίτισαν ουκρανικό αεροπλάνο, που εισήλθε στον ρωσικό εανέριο χώρο και συγκεκριμένα πάνω από το Ροστόφ, σηκώνοντας 20 αεροσκάφη.
Photos from scene where the Ukrainian Su-27 (per CNN) got shot down over Kiev and crashed into a residential building pic.twitter.com/dKBSOvd41y
— ASB News / MILITARY〽️ (@ASBMilitary) February 25, 2022
Εκρήξεις στο Κίεβο κι επίθεση στο αεροδρόμιο
Νωρίτερα, λίγο μετά τις 4 το πρωί, ακούστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις.
«Τα πλήγματα εναντίον του Κιέβου με πυραύλους Κρουζ ή βαλλιστικούς ξανάρχισαν. Άκουσα δύο ισχυρές εκρήξεις», ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο Ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.
Εκρήξεις ακούστηκαν και την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης, όταν, κατά ουκρανούς αξιωματούχους, επλήγη με πυραύλους Κρουζ στρατιωτική βάση στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στην πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται πως την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, επί θύραις του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.
Video filmed by someone on the Ground of what appears to be a Russian Aircraft getting shot down by Air Defense Systems over Kyiv about 30 minutes ago. pic.twitter.com/lQBRGGbI5X
— OSINTdefender (@sentdefender) February 25, 2022
Еще одно видео с моментом взрыва в небе над Киевом
ДАННОЕ СООБЩЕНИЕ (МАТЕРИАЛ) СОЗДАНО И (ИЛИ) РАСПРОСТРАНЕНО ИНОСТРАННЫМ СРЕДСТВОМ МАССОВОЙ ИНФОРМАЦИИ, ВЫПОЛНЯЮЩИМ ФУНКЦИИ ИНОСТРАННОГО АГЕНТА, И (ИЛИ) РОССИЙСКИМ ЮРИДИЧЕСКИМ ЛИЦОМ, ВЫПОЛНЯЮЩИМ ФУНКЦИИ ИНОСТРАННОГО АГЕНТА pic.twitter.com/CmiEnMaXIO
— Дождь (@tvrain) February 25, 2022
Βομβαρδισμοί με πυραύλους στα Νοτιοανατολικά
Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.
Video filmed by someone on the Ground of what appears to be a Russian Aircraft getting shot down by Air Defense Systems over Kyiv about 30 minutes ago. pic.twitter.com/lQBRGGbI5X
— OSINTdefender (@sentdefender) February 25, 2022
⚡️Ukrainian Interior Ministry adviser Anton Gerashenko shared this video purportedly showing air defense systems take out a Russian aircraft over Kyiv’s Darnitsky region moments ago. Other explosions heard and reported around the capital. pic.twitter.com/e9wL7ZckUQ
— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 25, 2022
Ζελένσκι: Δεν βλέπω κανέναν μαζί μας – Έχουμε 137 νεκρούς
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντομίρ Ζελένσκι, ντυμένος με ένα απλό μακό μπλουζάκι, απηύθυνε μέσα στη νύχτα νέο δραματικό διάγγελμα στους Ουκρανούς πολίτες, εξαπολύοντας ευθείες βολές για τη στάση της Δύσης στη ρωσο-ουκρανική κρίση και κάνοντας λόγο ήδη για 137 νεκρούς στρατιώτες και αμάχους.
«Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας; Δεν βλέπω κανέναν. Ποιος είναι διατεθειμένος να δώσει στην Ουκρανία την εγγύηση για την εισδοχή της στο NATO; Όλοι φοβούνται», ανέφερε σε επικριτικό τόνο κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του, καθώς οι ηγέτες των 27 συνεδρίαζαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.
Απηύθυνε την έκκληση αυτή σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.
Επανέλαβε επίσης την έκκληση να αποκλειστεί η Ρωσία από το δίκτυο πληρωμών SWIFT και να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο που εξάγει η Μόσχα.
Ζήτησε να προσφερθεί «βοήθεια στον στρατό» της Ουκρανίας, με «όπλα και πυρομαχικά» από την Ευρώπη, και να «υποστηριχθεί» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάπτυξη «ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ». Χρειάζεται ταχεία ανάληψη σθεναρής δράσης, επέμεινε.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν χθες Πέμπτη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής να επιβάλουν νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Στη συνέχεια, το πρωί, με ανάρτησή του στο Twitter ζήτησε την αμυντική συνδρομή των «Εννέα Βουκουρεστίου». «Συζήτησα το θέμα αυτό με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα. Στράφηκα στους Εννέα του Βουκουρεστίου για αμυντική βοήθεια, κυρώσεις και πίεση στον επιτιθέμενο. Μαζί θα πρέπει να βάλουν τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» έγραψε συγκεκριμένα.
Μακρόν: Διπρόσωπος ο Πούτιν
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με δηλώσεις του τα ξημερώματα έκρινε ότι θα ήταν χρήσιμο να «παραμείνει ανοικτός ο δρόμος» του διαλόγου με τη Μόσχα προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί ο τερματισμός της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη «διπροσωπία» του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο γάλλος πρόεδρος είπε πως είχε χθες Πέμπτη «ειλικρινή, άμεση και ταχεία» συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να απαιτήσει «να σταματήσουν οι μάχες το συντομότερο» και τον κάλεσε «να συζητήσει» με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας πως επικοινώνησε με τον ρώσο πρόεδρο μεταξύ άλλων για του μεταφέρει «το αίτημα» του ουκρανού ομολόγου του για αυτό.
«Θεωρώ πως είναι ευθύνη μου (…) ταυτόχρονα καταδικάζοντας, ταυτόχρονα επιβάλλοντας κυρώσεις, ταυτόχρονα συνεχίζοντας τη δράση, να αφήσω ανοικτό τον δρόμο ώστε μια μέρα, ή όταν οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί, να μπορέσουμε να αποσπάσουμε την διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.
Ωστόσο, ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειές του τις τελευταίες εβδομάδες, στηλίτευσε επίσης τη «διπροσωπία» του ενοίκου του Κρεμλίνου.
Ώρες πριν αρχίσει η εισβολή, «ακόμα συζητάγαμε λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Επομένως ναι, υπήρξε διπροσωπία, υπήρξε εσκεμμένη επιλογή, συνειδητή, από τον πρόεδρο Πούτιν να εξαπολύσει πόλεμο όταν ακόμα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την ειρήνη», εκτίμησε.
«Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να εξαγάγουμε συμπεράσματα από την επιλογή του προέδρου Πούτιν» που βάλθηκε «να αναποδογυρίσει την ευρωπαϊκή ιστορία και να μας οδηγήσει σε λογικές αυτοκρατορίας και σύγκρουσης, καταπατώντας όλες τις αρχές που πρυτανεύουν στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.
Ανήγγειλε ακόμη ότι η Γαλλία θα επιταχύνει την ανάπτυξη στρατιωτικών της στη Ρουμανία στο πλαίσιο του NATO, αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία., καθώς και ότι θα συμμετάσχει στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των κρατών της Βαλτικής από τον Μάρτιο.
Επιπλέον ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει στην επιβολή δικών της, χωριστών κυρώσεων στη Ρωσία, πέραν αυτών που αποφάσισε η ΕΕ.