THEPOWERGAME
«Από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης περνάμε στην προσωπική ευθύνη του καθενός». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο παρουσιάζοντας την στρατηγική «ζώντας με τον κορονοϊό», όπως χαρακτήρισε την πολιτική που θα εφαρμόσει από εδώ και πέρα η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την κατάργηση όλων των εναπομεινάντων περιοριστικών μέτρων ακόμη και της υποχρεωτικής πενταήμερης απομόνωσης για όσους νοσούν. Έτσι από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου όσοι νοσούν με κορονοϊό, αν το επιθυμούν, θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο από την πρώτη μέρα της νόσησής τους.
Σταματάει η δωρεάν χορήγηση τεστ
Επιπλέον από την 1η Απριλίου, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, σταματάει η δωρεάν χορήγηση τεστ για τον κορονοϊό τόσο για τους ασυμπτωματικούς όσο και για τους συμπτωματικούς νοσούντες. Όπως τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός το συνολικό κόστος των τεστ κάθε μήνα φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια στερλίνες. Επίσης από τις 24 Μαρτίου θα μειωθεί η κρατική επιχορήγηση για τους χαμηλόμισθους ασθενείς.
Οι απόψεις των αναλυτών για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης διίστανται καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τα μέτρα αυτά να καταργηθούν στα τέλη Μαρτίου. Κάποιοι λοιπόν την χαρακτηρίζουν «ανόητη» εκτιμώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, και κάποιοι άλλοι «γενναία». Οι τελευταίοι υποστηρίζουν όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, καθώς όπως σημειώνουν η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, το 91% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και το 84% και τις δύο. Ενώ από τον Απρίλιο θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των παιδιών από 5 ως 11 ετών.
Χωρίς τεστ οι εμβολιασμένοι
Αναφορικά με τα ταξίδια προς την Αγγλία, ήδη από τις 11 του μηνός οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν είναι υποχρεωμένοι πλέον να κάνουν οποιοδήποτε τεστ ούτε πριν την αναχώρησή τους ούτε μετά την άφιξή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσουν τη φόρμα επιβάτη, γνωστή ως PLF (Passenger Locator Form). Οι ανεμβολίαστοι από την άλλη εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ τόσο πριν φύγουν όσο και μετά που θα φτάσουν στην Αγγλία.