THEPOWERGAME
Έξι χώρες της Αφρικής επιλέχθηκαν για να λάβουν την τεχνολογία που απαιτείται προκειμένου να παράξουν στο έδαφός τους εμβόλια με αγγελιαφόρο RNA, στο πλαίσιο του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παραγωγή αυτού του είδους των εμβολίων,
Η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Κένυα, η Νιγηρία, η Σενεγάλη και τη Τυνησία επιλέχθηκαν από τον ΠΟΥ προκειμένου η αφρικανική ήπειρος, που έχει περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της covid-19, να μπορέσει να παρασκευάσει εμβόλια στο έδαφός της με στόχο να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και άλλες ασθένειες.
«Η πανδημία covid-19 κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός ότι είναι επικίνδυνο και περιοριστικό να βασιζόμαστε σε μια χούφτα επιχειρήσεις για να μας παρέχουν παγκόσμια δημόσια αγαθά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις και να υπάρξει παγκόσμια υγειονομική κάλυψη είναι να αυξηθούν σημαντικά οι ικανότητες παρασκευής σε όλες τις περιοχές των προϊόντων υγείας που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.
Ο Τέντρος δεν έχει σταματήσει να ζητεί ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19 προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία και καταφέρεται συχνά εναντίον των πλούσιων χωρών που έχουν πάρει πολλές δόσεις για τις ίδιες, αφήνοντας την Αφρική χωρίς εμβόλια.
Μια τελετή για την ανακοίνωση μεταφοράς τεχνογνωσίας mRNA στην Αφρική αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωση.
Τεχνογνωσία
Αυτή την περίοδο μόνο το 1% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Αφρική παράγονται στην ήπειρο του 1,3 δισεκ. κατοίκων.
Το 2021 ο ΠΟΥ είχε στηρίξει τη δημιουργία ενός εργαστηρίου τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική προκειμένου να βοηθήσει τους παρασκευαστές των χωρών με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα να παράξουν δικά τους εμβόλια.
Ο ρόλος του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ είναι να φροντίσει ώστε οι παρασκευαστές σε αυτές τις χώρες να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να παράξουν εμβόλια με την τεχνολογία mRNA σε μεγάλη κλίμακα και βάσει των διεθνών προτύπων.
Οι νέες μονάδες παραγωγής στην Αφρική, που αρχικά έχουν στόχο την αντιμετώπιση της covid-19, θα μπορούν να παρασκευάσουν και άλλα εμβόλια και φάρμακα, όπως ινσουλίνη, φάρμακα για τον καρκίνο και πιθανόν εμβόλια για ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS.
«Αμοιβαίος σεβασμός»
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί με τις έξι πρώτες χώρες που επιλέχθηκαν για να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη που θα αφορά την εκπαίδευση και τη στήριξη προκειμένου να μπορέσουν τα παράξουν εμβόλια το συντομότερο δυνατό.
Η εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.
Για τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα η σημερινή ανακοίνωση “σημαίνει αμοιβαίο σεβασμό, αμοιβαία αναγνώριση του λίθου που μπορούμε να βάλουμε στο οικοδόμημα, επένδυση στις οικονομίες μας, επένδυση στις υποδομές».
Περισσότερες από 10,4 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως και σχεδόν το 62% του πληθυσμού της Γης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.
Ωστόσο μόνο το 11,3% των Αφρικανών είχε ανοσοποιηθεί πλήρως στις αρχές Φεβρουαρίου.