THEPOWERGAME
Η στρατιωτική αποχώρηση της Γαλλίας από το Μαλί, όπου πολεμούσε εναντίον των ισλαμιστών μαχητών από το 2013, δεν αποτελεί αποτυχία στην αποστολή της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Απορρίπτω πλήρως αυτόν τον όρο», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.
Ο Μακρόν είπε πως εκείνη την εποχή, το Μαλί είχε ζητήσει από τη Γαλλία να αναπτύξει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ισλαμιστική εξέγερση που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα και πως κάνοντάς το απέτρεψε την κατάρρευση του κράτους.
Η στρατιωτική αποχώρηση της Γαλλίας από το Μαλί θα πάρει τέσσερις με έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν λιγότερες επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών μαχητών στο Σαχέλ, είπε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.
«Η καρδιά αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα είναι πλέον στο Μαλί αλλά στον Νίγηρα», είπε ο Μακρόν.
Ο Μακρόν είπε πως ο Νίγηρας συμφώνησε να φιλοξενήσει ευρωπαϊκές δυνάμεις που πολεμούν ισλαμιστές μαχητές στο Σαχέλ μετά την απόφαση της Γαλλίας και των συμμάχων της να αποχωρήσουν από το γειτονικό Μαλί.
Είπε ακόμη πως οι εναπομείνασες δυνάμεις θα παράσχουν περαιτέρω βοήθεια σε χώρες στον Κόλπο της Γουινέας.
«Αυτές οι χώρες είναι εκτεθειμένες όλο και περισσότερο σε προσπάθειες τρομοκρατικών οργανώσεων να εμφυτευθούν στο έδαφός τους», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως οι ειδικές δυνάμεις Sabre της Γαλλίας θα παραμείνουν σταθμευμένες στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου μια στρατιωτική χούντα έχει επίσης καταλάβει την εξουσία.
Η δήλωση του προέδρου
Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν διαβεβαίωσε το πρωί μιλώντας στο Παρίσι ότι «η απόσυρσή μας οφείλεται στο ότι η χούντα εκεί δεν θέτει ως προτεραιότητα τη μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Όμως καθώς η Αφρική είναι υπό αυξημένη απειλή της τρομοκρατίας, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι συνεχώς παρούσες στην Αφρική».
Η απόσυρση αυτή σημαίνει ότι στρατόπεδα κλείνουν σε συνεργασία με τις αρχές στο Μάλι και την αποστολή του ΟΗΕ, εξήγησε. Σημαντική είναι η βοήθεια των γειτονικών κρατών, όπως της Νιγηρίας, έιπε