THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσαν την τηλεφωνική τους επικοινωνία, όπου συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία, μετά την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα, δήλωσε το Σάββατο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η συνομιλία τους ξεκίνησε στις 18:04 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα.
Σοβαρό κόστος για τη Ρωσία αν επιτεθεί στην Ουκρανία
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας των δύο ηγετών, ο Τζο Μπάιντεν δεν δίστασε να προειδοποιήσει τον Ρώσο Πρόεδρο πως το κόστος για τη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής θα είναι σοβαρό, καθώς θα προβεί σε άμεσες και αυστηρές κυρώσεις.
Πιο αναλυτικά, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε κάποιες λεπτομέρειες της συνομιλίας του JΤζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση:
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής ότι, αν η Ρωσία προβεί σε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους τους θα ανταποκριθούν αποφασιστικά και θα επιβάλουν γρήγορες και σοβαρές κυρώσεις στη Ρωσία.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε γενικευμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε σημαντικά τη θέση της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής με τον Πρόεδρο Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις, σε πλήρη συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους τους, είναι εξίσου προετοιμασμένες και για άλλα σενάρια».
Καμία ένδειξη εισβολής στην επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν
Νωρίτερα, μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας Πούτιν – Μακρόν, η οποία κράτησε 1 ώρα και 40 λεπτά, ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε το Ελιζέ.
Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.
Παράλληλα, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν είπε τίποτα που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
«Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση», δήλωσε. «Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο».
Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
Ο Ζελένσκι ζητά αποδείξεις για την πιθανή ρωσική εισβολή
«Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν τους Ουκρανούς», είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ukraine.
«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία.
Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας». «Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!», τόνισε. «Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε.
«Λαμβάνουμε υπόψη όλες αυτές τις πληροφορίες και είμαστε ευγνώμονες αλλά πρέπει να τις αναλύσουμε ξεκάθαρα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πόλεμος πλήρους κλιμάκωσης στην Ουκρανία», έκλεισε.