THEPOWERGAME
Η Κεντρική Τράπεζα της Κροατίας, χώρας που ελπίζει ότι θα υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από την επόμενη χρονιά, ξεκίνησε σήμερα νέο διαγωνισμό για να επιλεγεί το σχέδιο που θα εικονίζεται στο νόμισμα του 1 ευρώ, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν ο νικητής του προηγούμενου κατηγορήθηκε για λογοκλοπή.
Η Κροατία είναι μέλος της ΕΕ από το 2013 και ελπίζει ότι τον Ιανουάριο του 2023 θα περάσει από το κούνα, το εθνικό νόμισμά της, στο ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα (HNB) επέλεξε και παρουσίασε τα σχέδια που θα εικονίζονται στα κέρματα του ευρώ. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα σκίτσο του Στέπαν Πράνκοβιτς που εικόνιζε ένα κουνάβι πάνω σε ένα κλαδί. Για το έργο του ο Πράνκοβιτς θα λάμβανε ως βραβείο το ποσό των 9.300 ευρώ.
Το κροατικό κούνα έχει ως σύμβολο το κουνάβι, το μικρό θηλαστικό η γούνα του οποίου χρησίμευε κατά τον Μεσαίωνα ως «νόμισμα» στην ανταλλακτική οικονομία της εποχής.
Όμως οι χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και πολλά κροατικά μέσα ενημέρωσης δεν άργησαν να αντιληφθούν τις ομοιότητες του σχεδίου με μια φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Σκωτσέζος Ίαν Χ. Λιτς, ειδικός στη φωτογράφιση της φύσης και των πουλιών. Η δική του φωτογραφία δείχνει ένα κουνάβι πάνω σε ένα κλαδί, στην ίδια στάση με εκείνο του Πράνκοβιτς.
Ο Κροάτης καλλιτέχνης αντέδρασε την Δευτέρα, αποσύροντας το σκίτσο και αποποιούμενος το βραβείο του. Έκανε μάλιστα λόγο για «δυσάρεστη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα μέσα ενημέρωσης και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης».
Η HNB δέχτηκε την απόφασή του και ξεκίνησε νέο διαγωνισμό, αφού ο προηγούμενος χαρακτηρίστηκε «φιάσκο» από τα ΜΜΕ. Όλοι οι συμμετέχοντες «παρακαλούνται να εγγυηθούν ότι (…) το έργο τους είναι πρωτότυπο δημιούργημα» ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα.
Ο Σκωτσέζος φωτογράφος χαιρέτισε την απόφαση του Πράνκοβιτς. «Δεν σκοπεύω να μηνύσω κανέναν. Ελήφθη μια σωστή απόφαση και για μένα αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση έκλεισε», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Nova TV.
Στα άλλα κέρματα του ευρώ θα εικονίζονται ο χάρτης της Κροατίας, ο επιστήμονας Νίκολα Τέσλα και μοτίβα της γλαγολιτικής γραφής, του αρχαιότερου σλαβικού αλφαβήτου.
Από τις 27 χώρες της ΕΕ, σήμερα χρησιμοποιούν το ευρώ οι 19. Έξι στους δέκα Κροάτες τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, παρά τους φόβους που εκφράζονται για αύξηση του πληθωρισμού.