THEPOWERGAME
Οκτώ εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων και ένα που στοχεύει έναν πρώην αθλητή της κολύμβησης, που μετείχε και σε Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέδωσε η τουρκική δικαιοσύνη για σχόλια που έγιναν στο Twitter σε βάρος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού βρέθηκε θετικός στην COVID-19, το Σαββατοκύριακο.
Ο 67χρονος Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο ίδιος και η σύζυγός του εμφάνισαν μια «ελαφρά» μορφή της νόσου και ότι θα εργαστεί τις επόμενες ημέρες από το σπίτι του. Από τότε, ανάρτησε πολλά μηνύματα στο Twitter ευχαριστώντας ξένους αξιωματούχους για τις ευχές που του έστειλαν για ταχεία ανάρρωση.
Όμως, ανάμεσα στο κύμα των ευχών, οι αρχές εντόπισαν το Σάββατο έναν λογαριασμό που φέρεται ότι ανήκει στον κολυμβητή Ντέρια Μπιγικουντζού, που ειδικεύεται στην πεταλούδα και το ελεύθερο και έχει συμμετάσχει έξι φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο 45χρονος αθλητής έγραφε στην ανάρτησή του ότι μαγειρεύει μια τεράστια ποσότητα χαλβά, γλυκό που κατά παράδοση μοιράζεται στις κηδείες.
Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπιγικουντζού, στο πλαίσιο της έρευνας για «μηνύματα ποινικής φύσης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης» για την ασθένεια του προέδρου. Συνολικά, εκδόθηκαν οκτώ εντάλματα και μέχρι στιγμής έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις.
Οι εισαγγελείς της Άγκυρας έχουν επίσης ξεκινήσει έρευνα για «προσβολή του προέδρου» και «γελοιοποίηση των θρησκευτικών αξιών» με αφορμή τέτοια μηνύματα.
Οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει 160.000 έρευνες για προσβολή του προέδρου αφότου ο Ερντογάν έγινε πρόεδρος, το 2014. Μέχρι στιγμής τα δικαστήρια έχουν εκδώσει 3.625 καταδικαστικές αποφάσεις. Στα τέλη Ιανουαρίου, μια δημοσιογράφος, η Σεντέφ Καμπάς, συνελήφθη στο σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη επειδή σε μια τηλεοπτική εκπομπή έκανε σχόλια που θεωρήθηκαν υβριστικά για τον πρόεδρο. Στη συνέχεια, ανήρτησε τα ίδια σχόλια στον λογαριασμό της στο Twitter. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι «αυτό το αδίκημα δεν θα μείνει ατιμώρητο» γιατί «είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τον σεβασμό του λειτουργήματος, της προεδρίας» και «αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ