THEPOWERGAME
Η κρίση στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας φαίνεται πως δεν είναι δυνατό να αποκλιμακωθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Όλα τα μέτωπα όσες φορές έχουν καθίσει στο τραπέζι τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν συμφωνήσει πως δεν θέλουν πόλεμο αλλά στο παρασκήνιο προετοιμάζονται μόνο για αυτό το σενάριο.
Οι συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους έφερε στην επιφάνεια μία ξεκάθαρη διαφορά στάσης και διαχείρισης απέναντι στη Ρωσία για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η στάση της Γερμανίας που από την μία συντάσσεται με την στάση «σκληρές κυρώσεις» προς την Μόσχα, σε περίπτωση νέας εισβολής στην Ουκρανία, και από την άλλη αρνείται την αποστολή στρατευμάτων και πολεμικού υλικού στις χώρες της Βαλτικής, όπως πράττουν οι άλλοι εταίροι της στο ΝΑΤΟ, έχει φέρει σε αμηχανία τόσο τον Γενς Στόλντεμπεργκ όσο και τον Τζο Μπάιντεν.
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ πολλαπλασιάζονται οι πολιτικές φωνές που προς το παρόν ψιθυρίζουν πως ο Λευκός Οίκος δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε ανοιχτή σύγκρουση στο πεδίο με τις δυνάμεις Πούτιν ακόμη κι αν αυτός τελικώς αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία. Δημοκρατικοί και «σκληροπυρηνικοί» Ρεπουμπλικάνοι την τελευταία εβδομάδα συμφωνούν παραδόξως πως ο Τζο Μπάιντεν καλό θα είναι να αφήσει κατά μέρους τις δεσμεύσεις για στήριξη de facto της Ουκρανίας και να μείνει μόνο στην αποστολή υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τεντ Κρουζ, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη τόνισε στο Fox News πως μία αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο στον οποίο δύσκολα δεν θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες και για τις ΗΠΑ.
Μπορεί πίσω από τα λόγια του φανατικού με τον Ντόναλντ Τραμπ να κρύβεται η πολιτική σκοπιμότητα να παρουσιαστεί ο Μπάιντεν ως νωθρός και άτολμος αλλά από την άλλη είναι γεγονός πως το τελευταίο πράγμα που θέλει η πληγωμένη από την καταστροφική τετραετία Τραμπ Ουάσινγκτον είναι ακόμη ένα πλήγμα με νεκρούς στο ήδη πληγωμένο της πρεστίζ… Οι εικόνες του περασμένου Σεπτέμβρη με την άτακτη φυγή από το Αφγανιστάν έχουν ακόμη αντίκτυπο στην κοινή γνώμη παρά τα δισεκατομμύρια που πέφτουν στην αμερικανική οικονομία…
Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν διαβάζουν, ακούν και κυρίως μετρούν με μεγάλη προσοχή την κοινή γνώμη. Σε πρόσφατη έρευνα για την Wall Street Journal, μόλις 1/3 των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην αποστολή Αμερικανών πεζοναυτών στην Ουκρανία. Στην ίδια έρευνα, μόλις το 5% απάντησε πως επιθυμεί πόλεμο με την Ρωσία, ενώ ακόμη λιγότεροι ήταν εκείνοι (κοντά στο 1% των απαντήσεων) που πιστεύουν στο ψυχροπολεμικό δόγμα ενός πολέμου μέχρις εσχάτων με την Ρωσία.
Αναλυτές σημειώνουν πως στο Οβάλ γραφείο εσχάτως έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για προετοιμασία ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση που απαιτηθεί να μεταβούν άμεσα στην Ουκρανία. Το σχέδιο «πάγωσε» την ίδια στιγμή, όχι τόσο από τον Τζο Μπάιντεν όσο από βασικούς «παίχτες» στο στρατιωτικό του επιτελείο. Η αιτία, όπως αναφέρει ο Αμερικανικός Τύπος, δεν είναι τόσο η πολεμική δυναμική της Ρωσίας, που όντως είναι μεγάλη αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αξιοποιήσει τις 4.500 πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει στο οπλοστάσιό του. Κανένας στο περιβάλλον του Μπάιντεν δεν πιστεύει πως ο Πούτιν θα στείλει πυρηνικά σε αμερικανικές πόλεις αλλά είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται πως τα μεσαίου βεληνεκούς όπλα αυτής της κατηγορίας δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει ειδικά σε περίπτωση που χάνει το μέτωπο με την Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ αυτή την φορά φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να παίξουν την παρτίδα πόκερ με το νέο αναγεννημένο παίχτη της περιοχής με ανοιχτά χαρτιά, χωρίς μπλόφες και παληκαρισμούς άγριας δύσης.