THEPOWERGAME
Πτώση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2022, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να τροφοδοτείται περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές. Αντίθετα, η Κίνα θα συνεχίσει να ζητά φυσικό αέριο, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης στην Ασία και το 2022, όπως συνέβη το 2021.
Στην τελευταία έκθεση της ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά του φυσικού αερίου, όπου γίνεται μια αναδρομή του 2021 μαζί με προβλέψεις για το 2022, σημειώνεται πως θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Στην Ευρώπη, όμως, εκτιμάται πως το 2022 θα σημειωθεί πτώση μεγαλύτερη του 4% ύστερα από άνοδο της τάξεως του 5,5% το 2021. Σε παγκόσμια κλίμακα, η ζήτηση φυσικού αερίου αναρριχήθηκε 4,6% το 2021, αλλά εικάζεται πως μπορεί να υποχωρήσει έως και 0,9%, φέτος.
Η μεγάλη ανασφάλεια που προκλήθηκε λόγω των μειωμένων ροών από τη Ρωσία έχει υποκινήσει την ΕΕ να επισπεύσει εναλλακτικές λύσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμένεται να αυξηθούν το 2022 κυρίως για να αναπληρωθούν κενά στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Η ΙΕΑ τονίζει, μάλιστα, πως οι καθαρές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία αυξήθηκαν προς την Ευρώπη, ενσωματώνοντας την Τουρκία, κατά 4% το 2021 από το 2020. Χαμηλότερες, αντίθετα, κατά 4% ήταν από το 2019. Όμως, η αύξηση των εξαγωγών αυτών αφορά κυρίως την Τουρκία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι αποστολές μειώθηκαν κατά 3% το 2021 από το 2020 λόγω των υποτονικών ροών από τους αγωγούς που διέρχονται μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.
Υψηλές τιμές και μεγάλη μεταβλητότητα
Η άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών spot στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία και στα σημεία διαπραγμάτευσης της Ευρώπης συνέπεσαν με ανεπανάληπτη μεταβλητότητα και έναν σημαντικό συσχετισμό των τιμών μεταξύ διαφορετικών αγορών. Στην Ασία και την Ευρώπη σημειώθηκαν ρεκόρ και οι τιμές στις ΗΠΑ αναρριχήθηκαν στο υψηλό δεκαετιών, ενθαρρύνοντας τη χρήση του κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή παρά τις εξαγγελίες των κυβερνήσεων για την απανθρακοποίηση των οικονομιών τους.
Η ΙΕΑ διαπιστώνει πως οι τιμές στις ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 3,90 δολάρια ανά MMBtu (ένα εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες), πενταπλασιάστηκαν στην Ευρώπη στα 15,80 δολάρια, ενώ οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) τετραπλασιάστηκαν στη Βόρεια Ασία, φθάνοντας τα 18 δολάρια.
«Η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά είναι μια τρανταχτή υπενθύμιση για τις χώρες με κατανάλωση φυσικού αερίου πως έχει σημασία η εφαρμογή και η αναβάθμιση όλων των εργαλείων για την διασφάλιση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών για την προστασία των καταναλωτών και την βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα στον τομέα της αποθήκευσης», αναφέρεται στην έκθεση της ΙΕΑ.
Η κατανάλωση της Κίνας πρωταγωνιστεί στην Ασία
Στην Ασία, η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε πέρσι κατά 7%, με την Κίνα να καλύπτει το 69% της συνολικής κατανάλωσης στην περιοχή. Εντούτοις υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2021 που επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις για την επιβράδυνση της δυναμικής ανάπτυξης των ασιατικών οικονομιών προς τα τέλη του 2021.
Αναλυτικότερα, η συνολική ζήτηση των πέντε μεγαλύτερων αγορών φυσικού αερίου της Ασίας – της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊλάνδης- ενισχύθηκε κατά 14% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, όμως, δεν σημειώθηκε καμία άνοδος σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Η ΙΕΑ διαβλέπει πως η ζήτηση στην Ασία θα σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με την Κίνα να καλύπτει το 66% του συνόλου.
Ρωσία: Η Gazprom και η Κίνα
Στη Ρωσία, μια χώρα που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 10% στα 762 bcm (δισ κυβικά μέτρα) κατά τη διάρκεια του 2021. Η Gazprom κάλυψε το 80%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη παραγωγή από το 2008. Η εγχώρια ζήτηση στη Ρωσία επίσης σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξεως του 10% λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον χειμώνα και την άνοιξη του 2021, αλλά και της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας από τα πρώτα κύματα της πανδημίας της νόσου Covid-19. Υπερδιπλασιασμός των ροών σημειώθηκε πέρσι προς την Κίνα στα 10 bcm μέσω του αγωγού της Σιβηρίας, αντικατοπτρίζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των δυο χωρών.