THEPOWERGAME
Από το 2018 η Gazprom είχε καταφέρει να κερδίσει έναν σημαντικό συμβιβασμό με την Κομισιόν όταν η Πολωνική PGNiG είχε ζητήσει ποινές κατά του ρωσικού κολοσσού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην πώληση αερίου στην Ευρώπη και αθέμιτες πρακτικές. Η υπόθεση εκδικάστηκε και η Gazprom ήρθε σε συμβιβασμό με την Ευρώπη αποδεχόμενη τον ευρωπαϊκό τρόπο ρύθμισης στις τιμές πώλησης αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς της Ανατολικής Ευρώπης στους ανταγωνιστές της.
Η κίνηση αυτή είχε αποβεί εξαιρετική για την Ρωσική εταιρεία καθώς όχι μόνο δεν πλήρωσε πρόστιμο στην Ευρώπη αλλά παράλληλα οι εξελίξεις την έφεραν ακόμη πιο δυνατά στα ενεργειακά πράγματα στην Ένωση. Το γεγονός πως η Gazprom δεν κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο το οποίο άγγιζε το 10% του ετήσιου τζίρου της ενώ παράλληλα το ρωσικό αέριο έγινε πιο απαραίτητο από ποτέ για την Ευρώπη έφεραν ξανά την υπόθεση στα δικαστήρια από την Πολωνική αντίπαλό της.
Σήμερα για ακόμη μία φορά το δεύτερο σημαντικότερο δικαστήριο διευθέτησης τέτοιων ζητημάτων στο Λουξεμβούργο στο οποίο προσέφυγε η PGNiG για να ανατρέψει την απόφαση της Κομισιόν αποφάνθηκε πως η ρωσική εταιρεία έχει πράξει όλα όσα προβλέπονταν και δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα που να δικαιολογεί την ανάκληση της απόφασης του 2018.
Με την κίνηση αυτή η PGNiG έχει πλέον ως μοναδική δίοδο την προσφυγή στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο μία κίνηση που πιθανότατα δεν θα επιχειρήσει καθώς το δεδικασμένο και η στάση της Gazprom στα ενεργειακά πράγματα σε μία πολύ δύσκολη σε αυτόν τον τομέα κατάσταση για την Ευρώπη θα της έκλειναν οριστικά τον δρόμο της δικαίωσης.
Σημειώνεται πως από το 2018 και μετά η Gazprom άλλαξε την τιμολογιακή της πολιτική προς τους ευρωπαίους πελάτες της και όπως της επισημάνθηκε σταμάτησε να συνδέει την τιμή του φυσικού αερίου με την τιμή του πετρελαίου, μία κίνηση που ουσιαστικά την ισχυροποίησε σε απόλυτο βαθμό έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών της.
Είναι τέτοια η δυναμική της Gazprom στον ευρωπαϊκό χώρο ώστε οι κυρώσεις του «μπλοκ» ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ να επικεντρώνονται στο «πάγωμα» της κατασκευής του Nord Stream 2, του δεύτερου αγωγού με τον οποίο η ρωσική εταιρεία θα εισαγάγει αέριο στην Ευρώπη, σε περίπτωση που η Μόσχα επιλέξει τη νέα εισβολή στην Ουκρανία.