THEPOWERGAME
Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στην Κίνα, καθώς δείχνει ότι ένα συντριπτικό ποσοστό ξένων δημοσιογράφων αντιμετωπίζουν απειλές για ποινικές διώξεις αλλά και σημαντικές ελλείψεις συνεργατών λόγω της πανδημίας.
Συνολικά «το 99% των ξένων δημοσιογράφων που συμμετείχαν» στην ετήσια έρευνα που διεξάγει η FCCC απάντησαν ότι οι συνθήκες εργασίας τους στη χώρα αυτή δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα.
Οι κινεζικές αρχές φαίνεται να «ενθαρρύνουν ιδιαίτερα ένα κύμα δικαστικών διώξεων» ή απειλών για διώξεις εναντίον ξένων δημοσιογράφων μετά από συνεντεύξεις ή ρεπορτάζ που έκαναν, με καμιά δεκαριά περιστατικά να έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του 2021, επισημαίνει η έκθεση.
Τα αποτελέσματά της βασίζονται σε διαδικτυακή δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν τα 127 από τα 192 μέλη της FCCC.
«Το εύρος των κινδύνων μεγαλώνει», σημείωσε ο Ντέβιντ Ρένι διευθυντής του βρετανικού περιοδικού The Economist στο Πεκίνο.
«Τα μέσα είναι πλέον αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να επιβληθούν δικαστικές κυρώσεις στις πληροφορίες τους, να τους ασκηθούν αγωγές ή να γίνουν στόχος ερευνών στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, κάτι που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό», παρατήρησε.
Το 2020 οι κινεζικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση δύο εργαζόμενους σε μέσα ενημέρωσης με την κατηγορία ότι παραβίασαν τη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας: μια Αυστραλή δημοσιογράφο, την Τσενγκ Λέι παρουσιάστρια της κινεζικής τηλεόρασης, και την Χάζε Φαν, βοηθό παραγωγής στην Κίνα του αμερικανικού Bloomberg News.
Η εξέλιξη των υποθέσεών τους δεν είναι γνωστή.
Εξάλλου τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπα με το αίσθημα ότι αποτελούν εχθρούς της Κίνας, υπογραμμίζει η έκθεση. “Οι επιθέσεις που στηρίζει το καθεστώς, κυρίως οι εκστρατείες των troll στο διαδίκτυο” περιπλέκουν το έργο των δημοσιογράφων, σημειώνει.
Στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας covid-19 το Πεκίνο μείωσε δραστικά τον αριθμό των αδειών εισόδου που έδωσε στα ξένα μέσα.
Το 2020 η κινεζική κυβέρνηση απέλασε 18 ανταποκριτές αμερικανικών μέσων, τις περισσότερες φορές απλώς αρνούμενη να ανανεώσει την άδεια εργασίας τους. Πολλοί λίγοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην Κίνα.
Πολλά μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να καλύπτουν την ειδησεογραφία της Κίνας από άλλες περιοχές του κόσμου, κυρίως από την Ταϊβάν.
«Η κάλυψη της Κίνας γίνεται ολοένα και περισσότερο από απόσταση», παρατηρεί η FCCC.