THEPOWERGAME
Συνεχίζει τις επαφές του με τις επιχειρηματικές κοινότητες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων που έχουν οικονομικά συμφέροντα στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι μετά την τηλεδιάσκεψη με Ιταλούς επιχειρηματίες, εν μέσω προετοιμασίας για ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, το Κρεμλίνο ανακοινώνει αντίστοιχη πρωτοβουλία και προς τη Γερμανία, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εν καιρώ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προχθές, Τετάρτη, βιντεοδιάσκεψη με Ιταλούς επιχειρηματίες παρά την παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης που ζήτησε από την ιταλική επιχειρηματική κοινότητα να μην συμμετάσχει στην συνάντηση εν μέσω υψηλής έντασης στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία για την Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στους διευθύνοντες συμβούλους ιταλικών επιχειρήσεων που τελικά συμμετείχαν στις συνομιλίες ότι η Ιταλία αποτελεί εταίρο κλειδί για την Μόσχα, ότι η Ρωσία αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας και ότι η Ρώμη μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο από την Gazprom σε χαμηλότερες τιμές βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων.
Στην αρχική λίστα των συμμετεχόντων υπήρχαν κορυφαίες ιταλικές επιχειρήσεις όπως οι εταιρείες ενέργειας Enel και Eni, οι τράπεζες UniCredit και Intesa Sanpaolo, η εταιρεία ελαστικών Pirelli, η ασφαλιστική Generali…
Την ώρα που η Δύση απειλεί την Ρωσία με «δριμείες» κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ενοχλημένη, η ιταλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ιταλικές εταιρείες να μην συμμετάσχουν στην συνάντηση των ιταλών επιχειρηματιών με τον ρώσο πρόεδρο η οποία είχε ως στόχο «την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων» των δύο χωρών.
Η τηλεδιάσκεψη, με την συμμετοχή 20 έως 25 εταιρειών, οργανώθηκε από το Ιταλορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ιταλορωσική Επιχειρηματική Επιτροπή, της οποία προΐσταται ο Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ελαστικών Pirelli.
Αμηχανία για την κυβέρνηση Ντράγκι
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ζήτησε ξεκάθαρα από τις εταιρείες όπου το κράτος έχει συμμετοχή όπως οι ενεργειακοί όμιλοι Enel και Eni να μην συμμετάσχουν στην συνάντηση. Ο όμιλος Eni ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα παραστεί, αλλά ο όμιλος Enel επέμεινε στην συμμετοχή του, όπως και οι εταιρείες Pirelli και Generali.
Πάντως, η UniCredit , η δεύτερη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα, που συμμετείχε στην συνάντηση της Τετάρτης με τον ρώσο πρόεδρο, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά της ανταγωνίστριάς της ρωσικής τράπεζας Otkrytié εξαιτίας της έντασης που συνδέεται με την ουκρανική κρίση.
«Με δεδομένο το γεωπολιτικό περιβάλλον, αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από το data room», που δίνει πρόσβαση στα δεδομένα της τράπεζας πριν από την εξαγορά της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ.
Αν η εξαγορά είχε προχωρήσει, θα γινόταν σε αντίθεση με την πρόσφατη τάση που υπαγορεύει στις ξένες τράπεζες να μειώσουν την παρουσία τους στην Ρωσία.
Οι ιταλικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ρωσία, με 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2021, σύμφωνα με το Institut d’économie scientifique et de gestion (IESEG).
«Το γεωπολιτικό ρίσκο και, ειδικότερα, το ρίσκο που συνδέεται με την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, μπορεί να βαρύνει επί των οικονομικών προοπτικών», προειδοποιεί στον ετήσιο ισολογισμό της σήμερα η UniCredit.
«Οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες πιθανόν να προέλθουν από ένα εν δυνάμει ενεργειακό σοκ, κυρίως για τις πλέον ευάλωτες χώρες, όπως η Γερμανία» και «από ενδεχόμενες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας.