THEPOWERGAME
Οι επιπτώσεις οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, εάν το Κρεμλίνο αποφασίσει μια εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να υπάρχουν και σε ξένες τράπεζες. Σε ένα παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, μια επιβολή κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες ή η αποκοπή της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση σε όλα τα χρηματοπιστωτικά συστήματα που έχουν έκθεση εκεί.
Η προειδοποίηση της ΕΚΤ
Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε τις τράπεζες της Ευρωζώνης για τις επιπτώσεις ενδεχόμενων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση που αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία. Από τον ρόλο της εποπτικής αρχής για τις 115 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ ζήτησε, μάλιστα, λεπτομέρειες για το πώς οι τράπεζες σχεδιάζουν να διαχειριστούν αλυσιδωτές αντιδράσεις από μια απόφαση των ΗΠΑ και των συμμάχων της να αποκλείσει τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times.
Τράπεζες, όπως η αμερικανική Citi, η γαλλική Societe Generale, η αυστριακή Raiffeisen και η ιταλική UniCredit, έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία. Ως εκ τούτου θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα εις βάρος του Κρεμλίνου ύστερα από μια εισβολή στην Ουκρανία, όπως φοβάται η Δύση. Η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε επίσης πως αρμόδιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ζήτησαν από την Deutsche Bank και την ING, που είναι αντίστοιχα οι μεγαλύτερες τράπεζες στη Γερμανία και την Ολλανδία, λεπτομέρειες για την έκθεσή τους στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ρωσικές οντότητες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, οφείλουν σε ξένες τράπεζες και θυγατρικές τους στη Ρωσία περίπου 121 δισ. δολάρια. Τη μεγαλύτερη έκθεση από κάθε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα έχει η SocGen, καθώς υπολογίζεται στα 2,6 δισ. ευρώ. Στις περιπτώσεις των Raiffeisen και UniCredit υπολογίζεται στα 1,9 δισ. ευρώ και 1,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Οι εκτιμήσεις για το ρούβλι
Μια ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι ξένες τράπεζες είναι το ενδεχόμενο υποχώρησης της αξίας των μετοχών σε θυγατρικές τους στη Ρωσία εάν χάσει αρκετά την αξία του το ρούβλι. Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία έχει οδηγήσει πρόσφατα σε πτώση τα νομίσματα και των δυο χωρών. Αναλυτές της Renaissance Capital εκτιμούν πως το ρούβλι μπορεί να υποχωρήσει έως και 20% ως προς το δολάριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, η χρίβνια, το νόμισμα της Ουκρανίας, έχει ήδη υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.
Εντούτοις, η ρωσική οικονομία είναι καλύτερα θωρακισμένη για να διαχειριστεί έστω βραχυπρόθεσμα τις επιπτώσεις από μια πτώση του ρουβλιού λόγω οικονομικών κυρώσεων. Πηγή των Financial Times αποκάλυψε ανάμεσα σε άλλα πως η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει σχεδιάσει ένα εγχώριο σύστημα συναλλαγών για να αντικαταστήσει το Swift.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία αναζητά πιστώσεις 5 δισ. δολαρίων από διεθνείς οργανισμούς και διμερή οικονομική βοήθεια καθώς έχει επιδεινωθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου λόγω του κλίματος πανικού που έχει δημιουργηθεί από τον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής.