THEPOWERGAME
Μετά την απόκτηση του 10% από το μετοχικό κεφάλαιο της Universal Music πέρυσι το καλοκαίρι, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Μπιλ Άκμαν ανακοίνωσε μια νέα επένδυση στον χώρο της ψυχαγωγίας. Η εταιρεία του διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Pershing Square Capital Management κατέχει πάνω από 3,1 εκατ. μετοχές του Netflix, της πλατφόρμας online ψυχαγωγίας και οπτικοακουστικών παραγωγών.
Οπότε ο Άκμαν είναι πια ένας από τους 20 μεγαλύτερους μετόχους του Netflix που εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Χόλιγουντ. Μια εταιρεία που εγκαινίασε τη νέα γενιά παραγωγών με σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ από όλον και για όλον τον κόσμο. Ο Άκμαν είναι πια μέτοχος του Netflix, αγοράζοντας σταδιακά μετοχές σε μια περίοδο που η χρηματιστηριακή αξία του έχει υποχωρήσει κατά το ήμισυ.
«Πολλές από τις καλύτερες επενδύσεις μας έχουν προκύψει όταν άλλοι επενδυτές, των οποίων οι ορίζοντες είναι βραχυπρόθεσμοι, παραβλέπουν μεγάλες εταιρείες όταν οι αποτιμήσεις τους φαίνονται εξαιρετικά ελκυστικές σε κάποιον που έχει μακροχρόνιο ορίζοντα» έγραψε ο Άκμαν σε επιστολή προς τους επενδυτές της εταιρείας του.
Η θεωρία επιβεβαιώνεται από την πράξη. Η τιμή της μετοχής του Netflix έχει υποχωρήσει κατά 40% από τα 700 δολάρια που είχαν σημειωθεί πέρσι τον 0κτώβριο. Στα 359,70 δολάρια για κάθε τεμάχιο, το συνολικό μερίδιο του Άκμαν υπολογίζεται στα 1,1 δισ. δολάρια. H είδηση φαίνεται να είχε θετικό αντίκτυπο με τη μετοχή του Netflix να παρουσιάζει άνοδο πάνω από 8% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου Nasdaq.
Ο γνωστός επενδυτής της Wall Street έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον του για τον συνδυασμό της ψυχαγωγίας με τις πλατφόρμες ελεύθερης ροής. Απαντώντας προ μηνών σε ερώτηση για τα κίνητρα που τον οδήγησαν στην εξαγορά μεριδίου στην Universal Music Group (UMG), ο Μπιλ Άκμναν είχε αναπτύξει μια ολόκληρη θεωρία για τον ρόλο της μουσικής στις υπηρεσίες ελεύθερης ροής, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που μια νέα γενιά υπηρεσιών, όπως το Spotify, και συσκευών τεχνολογίας προσφέρουν άμεση πρόσβαση. Τόσο στην περίπτωση της Universal Music, όσο και σε αυτήν του Netflix, o Άκμαν εγκωμίασε τη διοίκηση των εταιρειών.
Σε προσωπική του ανάρτηση του Twitter, ο Άκμαν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως εδώ και καιρό θαυμάζει τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Ριντ Χέιστινγκς και την «εξαιρετική εταιρεία που έχτισε ο ίδιος με την ομάδα του». «Τώρα πια με την UMG και το Netflix έχουμε αποκτήσει παρουσία στην αγορά του streaming καθώς θαυμάζουμε τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τη βιομηχανία στην οποία δραστηριοποιούνται και τις ομάδες διοίκησης που ηγούνται αυτών των εκπληκτικών οργανισμών».
UΜG και Netflix: Δυο ξεχωριστές ιστορίες επιτυχίας
Η Universal Music με τις Sony Music και Warner Music Group κυριαρχούν στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία ως οι «Μεγάλες Τρεις». Μόνον η Universal έχει συνάψει συμβάσεις παραχώρησης άδειας χρήσης με πάνω από 400 πλατφόρμες, σε παγκόσμια κλίμακα. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως της έσοδα της μουσικής βιομηχανίας τονώθηκαν όταν πλατφόρμες ελεύθερης ροής όπως η Spotify άρχισαν να καταβάλουν αντίτιμο για να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους. Η Universal Music έχει στο χαρτοφυλάκιο της καλλιτέχνες όπως η Σίντι Λόπερ, η Lady Gaga, η Τέιλορ Σουίφτ, The Beatles και ο Έλτον Τζον. Είναι θυγατρική του γαλλικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Vivendi αλλά με έδρα την Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, ενώ ο κινεζικός κολοσσός Tencent κατέχει μερίδιο 20%.
Το Netflix είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πλατφόρμα ελεύθερης ροής που, όμως, φαίνεται να είναι εγκλωβισμένο στην επιτυχία του. Αν και οι συνδρομητές του ανέρχονται στα 222 εκατομμύρια και έτσι συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή, η μικρή αύξηση των νέων εγγραφών μέσα στο δ΄ τρίμηνο του 2021 δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο θα μπορεί να ικανοποιεί τις προσδοκίες των επενδυτών. Προς το παρόν, οι ανταγωνιστές του απέχουν αρκετά, με την Disney να διαθέτει 179 εκατ. συνδρομητές και η HBO 179 εκατ. Αναμφισβήτητα, όμως, ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί.