THEPOWERGAME
Σε τηλεδιάσκεψη με την ιταλική ενεργειακή Enel αλλά και την Pirelli, τις τράπεζες UniCredit και Intesa Sanpaolo και την ασφαλιστική Generali, προχώρησε χτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης και παρά τις αντιρρήσεις του Ιταλού προέδρου Μάριο Ντράγκι.
Η δίωρη διάσκεψη θεωρείται πως έφερε σε αμηχανία την ιταλική κυβέρνηση, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν το φάσμα των κυρώσεων που θα χρησιμοποιήσουν σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να αποτρέψουν εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Ντράγκι φέρεται μάλιστα να απηύθυνε έκκληση προς τις Eni και Enel, τις οποίες είχε προσκαλέσει η Ρωσία και στις οποίες συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο αλλά και προς το ιταλορωσικό εμπορικό επιμελητήριο, να μην πραγματοποιηθεί η διάσκεψη. Η Eni αποφάσισε τελικά να μην συμμετάσχει, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο γαλλικό πρακτορείο AFP, παρομοίως και η εταιρεία ενεργειακών υποδομών Snam. Η Enel πάντως προχώρησε κανονικά στην τηλεδιάσκεψη. Generali και Pirelli συνδιοργάνωσαν τη διαδικτυακή συνάντηση. Κανένας Ιταλός κρατικός αξιωματούχος δεν συμμετείχε.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία βλέπει την Ιταλία ως έναν από τους κορυφαίους οικονομικούς της εταίρους. Είναι άλλωστε η τρίτη χώρα της ΕΕ σε όγκο εμπορικών συναλλαγών με τη Μόσχα. Είπε επίσης πως η Ρωσία παραμένει «αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων προς τους Ιταλούς καταναλωτές».
Ο πρόεδρος του ιταλορωσικού εμπορικού επιμελητηρίου, Βινσένζο Τράνι, δήλωσε πως υπήρξαν «κάποιες δυσκολίες και εξωγενείς παράγοντες που δημουργούν προκλήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ιταλίας, τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε όμως πως τα δύο έθνη «είναι πάντα έτοιμα να τους ξεπεράσουν μέσω διαλόγου».
Τι είχε γίνει επί Ρέντσι και γιατί δεν είναι ίδια η κατάσταση σήμερα
Ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι ιταλικές επενδύσεις στη Ρωσία. Η Pirelli διατηρεί εκεί δύο εργοστάσια, ενώ η Eni έχει κάνει μία σειρά επενδύσεων, ενώ διατηρεί και στενές σχέσεις με την Gazprom, με την οποία άλλωστε συνεργάζεται και στον αγωγό Blue Stream. Οι τράπεζες Intesa Sanpaolo and UniCredit επίσης έχουν μεγάλη παρουσία στη Ρωσία. Όπως δήλωσε λομπίστας στις Βρυξέλλες στο Politico, «οι εταιρείες μας έχουν μεγάλη έκθεση».
Μόνο που τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά από το 2014, όταν μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είχε τηρήσει στάση ισορροπιών προς τη Ρωσία, θέτοντας επικεφαλής των διπλωματικών προσπαθειών να «απαλύνουν» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Μόσχα.
Το Politico γράφει μάλιστα πως η Φεντερίκα Μογκερίνι, τότε υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και αργότερα επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, σημειώνει, είχε συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια, κάνοντας τους διπλωμάτες της Πολωνίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας και των κρατών της Βαλτικής να διαμαρτυρηθούν για την ύπαρξη ενός «Club Med», που αντιτίθετο σε μία σκληρή γραμμή απέναντι στον Πούτιν.
Ο Μάριο Ντράγκι, από την άλλη, σημειώνουν οι αναλυτές, δεν είαι διατεθειμένος να ρισκάρει τις βορειοατλαντικές του προτεραιότητες.
Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως είναι παρανόηση να υπονοήσει κανείς πως ο πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση ως τρόπο για να εκμαιεύσει επιχειρηματική στήριξη εν μέσω των επαπειλούμενων κυρώσεων.
Οι αντιδράσεις στο ταραγμένο πολιτικό τοπίο της Ιταλίας
Η τηλεδιάσκεψη προκάλεσε και εσωτερικές αντιδράσεις, σε μία κρίσιμη εβδομάδα κατά την οποία το ιταλικό κοινοβούλιο επιχειρεί να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.
Με δήλωσή τους, κοινοβουλευτικοί από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το (άλλοτε φιλοπουτινικό) Forza Italia άσκησαν κριτική στις ιταλικές βιομηχανίες, εκφράζοντας ανησυχίες για επιβλαβείς συνέπειες στην «βορειοατλαντική αξιοπιστία» της Ιταλίας, ειδικά σε μία στιγμή τόσο αυξημένης έντασης για το ουκρανικό.