THEPOWERGAME
Η Πολωνία ξεκίνησε σήμερα την κατασκευή ενός νέου φράκτη στα σύνορά της με τη Λευκορωσία προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών, θέμα το οποίο είχε προκαλέσει κρίση ανάμεσα στη Βαρσοβία και το Μινσκ πέρυσι.
Μήκους 186 χλμ., δηλ. περίπου η μισή έκταση των συνόρων (418 χλμ.), ο μεταλλικός φράχτης ύψους πεντέμισι μέτρων θα κοστίσει περίπου 353 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
Το σχέδιο έχει προκαλέσει ανησυχία στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Οι πρώτοι φοβούνται πως οι μετανάστες που φεύγουν από τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από καταστάσεις σύγκρουσης δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, και οι δεύτεροι τις αρνητικές συνέπειες στη χλωρίδα και την πανίδα της δασικής συνοριακής ζώνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την υποστήριξή της στην Πολωνία και επέκρινε σφόδρα τη Λευκορωσία. Από την πλευρά της, η πολωνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των Βρυξελλών για συμμετοχή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex στην επιτήρηση των συνόρων και ενέκρινε νόμο που της επιτρέπει να επαναπροωθεί στα σύνορα παράτυπους μετανάστες χωρίς να περιμένει να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.
«Προτιθέμεθα να μειώσουμε στο μέγιστο τις ζημίες», δήλωσε η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφρουράς Άννα Μιχάλσκα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.
«Το κόψιμο δένδρων θα περιοριστεί στο ελάχιστο αναγκαίο. Ο τοίχος θα κατασκευαστεί κατά μήκος της συνοριακής διαδρομής», είπε, διευκρινίζοντας πως οι κατασκευαστές θα χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά διαδρομές που υφίστανται ήδη.
Ειδική ζώνη και συρματοπλέγματα
Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, κυρίως το Ιρακινό Κουρδιστάν, τη Συρία και τον Λίβανο, αλλά και από το Αφγανιστάν, προσπάθησαν πέρυσι να διασχίσουν τα σύνορα της Πολωνίας για να εισέλθουν σε έδαφος της ΕΕ. Ορισμένοι κατάφεραν να περάσουν και συνέχισαν οι περισσότεροι το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη.
Η Πολωνία και οι δυτικές χώρες κατηγόρησαν το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι ενθάρρυνε, αν δεν ενορχήστρωσε και βοήθησε, το ρεύμα των μεταναστών με την υπόσχεση μιας εύκολης εισόδου στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και κατήγγειλε την Πολωνία για απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών.
Στην κορύφωση της κρίσης, η Πολωνία δημιούργησε στα σύνορα μια ειδική ζώνη κλειστή στις ανθρωπιστικές ΜΚΟ και στα ΜΜΕ, με φράχτες και συρματοπλέγματα, και έστειλε χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν τους συνοριοφύλακες.
Οι τελευταίοι έλαβαν εντολή να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Τα μέτρα αυτά και ο θάνατος από το κρύο ή από την πείνα περίπου δώδεκα μεταναστών στα πολωνικά δάση, προκάλεσαν μια έντονη δημόσια συζήτηση στην Πολωνία ανάμεσα σε οπαδούς της υπεράσπισης των εθνικών συνόρων και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι τελευταίοι διεκδικούν για τους μετανάστες το δικαίωμα να ζητούν άσυλο και να μην επαναπροωθούνται ενόσω θα περιμένουν να εξεταστεί η αίτησή τους.
Οι συνοριοφύλακες δήλωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 17 παράτυπες εισόδους τις τελευταίες 24 ώρες.
Μια ομάδα 14 ατόμων –11 Ιρανοί, δύο Λιβανέζοι και ένας Σύρος– “έκοψαν τον φράχτη από συρματόπλεγμα και εισήλθαν στην Πολωνία”, ανέφεραν οι συνοριοφύλακες στον λογαριασμό τους στο Twitter. Μια άλλη ομάδα, που περιελάμβανε τρεις ανθρώπους από την Γκάνα, συνελήφθη σε μια άλλη περιοχή των συνόρων.