THEPOWERGAME
Στενότερα όρια στη συνεργασία των υπουργείων με εξωτερικούς συνεργάτες θέτει η γαλλική κυβέρνηση αφού έγινε συχνότερη εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19, προκαλώντας αντιδράσεις από το πολιτικό κόσμο για το υψηλό κόστος. Εκτιμάται πως η Γαλλία δαπάνησε 628 εκατ. ευρώ το 2020 για την πληρωμή εξωτερικών συμβούλων, με το αρμόδιο υπουργείο για τον δημόσιο τομέα να μελετά τη μείωση αυτών των κονδυλίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico.
Η Γαλλία υιοθετεί νέους κανόνες για την πρόσληψη συμβουλευτικών εταιρειών -όπως είναι οι McKinsey, Accenture και BCG- ως συνεπακόλουθο της κριτικής που ασκήθηκε για τον εκτενή ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης. Απώτερος στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η κατά 15% μείωση των δαπανών που προβλέπονται για την πληρωμή εξωτερικών συμβούλων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε θέματα στρατηγικής διαχείρισης. Το σχετικό έγγραφο φέρει ήδη την υπογραφή του πρωθυπουργού της χώρας, Ζαν Καστέξ, αναφέρει το Politico.
Παράλληλα συντελείται έρευνα από αρμόδια εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου για τα συμβόλαια που υπέγραψε το γαλλικό δημόσιο με εταιρείες όπως οι McKinsey, Accenture και BCG κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα, το ποσοστό των εσόδων των συμβουλευτικών εταιρειών από την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο φθάνει το 22% στη Βρετανία, το 17,6% στην Ισπανία, το 10,1% στην Ιταλία, το 9,3% στη Γερμανία και το 9% στη Γαλλία.
Μολονότι η Γαλλία δεν στρέφεται σε εξωτερικούς συμβούλους σε βαθμό ανάλογο π.χ. με τη Βρετανία, το ζήτημα συζητείται εκτενώς στους πολιτικούς κύκλους του Παρισιού λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Πρωτίστως, όμως, η Γαλλία είναι μια χώρα που δίνει μεγάλη σημασία στον ρόλο της δημόσιας διοίκησης. Οπότε η συχνότερη χρήση των εξωτερικών συμβούλων τον τελευταίο καιρό, που ταυτίζεται με την προεδρία του Μανουέλ Μακρόν από τους πολιτικούς του αντιπάλους, εκλαμβάνεται ως μια περιθωριοποίηση των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της Βερονίκ Λουβαζί, αρμόδια του τομέα υγείας στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, που είχε δηλώσει τον περσινό Φεβρουάριο πως «σε γενικές γραμμές, η πρόσληψη συμβουλευτικών εταιρειών δεν μου προκαλεί έκπληξη. Αλλά η συχνότητα με προβληματίζει, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών».
Εκείνη την περίοδο είχε γίνει γνωστό πως στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη στο Zoom του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας επικεφαλής ήταν σύμβουλος της McKinsey. Εκτός της διοργάνωσης των μαζικών εμβολιασμών έναντι 3,4 εκατ. ευρώ από την McKinsey, ακόμη 600.000 ευρώ είχαν δοθεί στη συμβουλευτική εταιρεία για την εγκατάσταση ενός «πύργου στρατηγικού ελέγχου» στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που είχε λάβει η Λουβαζί. Η Citwell είχε αναλάβει τα logistics των εμβολίων και του προστατευτικού εξοπλισμού έναντι 3,8 εκατ. ευρώ, με την Λουβαζί να απαριθμεί συνολικά 26 συμβάσεις μέσα σε ένα 10μηνο. Συνολικά το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανέθεσε 28 έργα, συνολικής αξίας άνω των 11 εκατ. ευρώ, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους.