THEPOWERGAME
Τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020 την περίοδο που ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία ήταν σε λοκντάουν μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβότερα από τα ποτά και τα καναπεδάκια που οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν, στον πρωθυπουργό της χώρας.
Δεν είναι το γεγονός μόνο πως η κοινή γνώμη, συγκεκριμένα 8 στους 10, θέλουν εκτός της πρωθυπουργικής κατοικίας τον Μπόρις Τζόνσον αλλά κυρίως το γεγονός πως με την στάση του τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες προσέβαλλαν τη Βασίλισσα και τον ίδιο τον θεσμό. Λίγες ώρες πριν την κηδεία του Φιλίππου με την βασίλισσα να τηρεί όλα τα μέτρα και μόνο την βασιλική οικογένεια να βρίσκεται στο παρεκκλήσι του παλατιού για την λειτουργία, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έπιναν και γλεντούσαν στους κεντρικούς χώρους της Ντάουνινγκ Στριτ με τα ποτά να ρέουν άφθονα, αφού πρώτα κρύφτηκαν από τα αδιάκριτα βλέμματα των «ταπεινών» πολιτών και της κοινωνίας μέσα σε βαλίτσες…
Μπορεί οι Βρετανοί να μην πιστεύουν στη μοναρχία με την έννοια της διοικητικής ισχύς του 15ου αιώνα αλλά με τους θεσμούς τους δεν παίζουν. Ούτε η επιστολική ούτε και η on camera συγγνώμη του Τζόνσον αλλάζουν την κατάσταση.
Ουσιαστικά το έργο της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά εύκολο και απλό… Πιέζει με κάθε τρόπο για απαντήσεις σε κάθε ολομέλεια της Βουλής τον πρωθυπουργό που πεισματικά απαντά πως περιμένει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που ερευνά τα πάρτι. Οι απαντήσεις αυτές εξαγριώνουν όχι τόσο την κοινωνία που πλέον ξέρει καλά ποιος είναι ο επικεφαλής που η ίδια έχει ψηφίσει όσο τους βουλευτές του ίδιου του κόμματος. Ένας ήδη αυτομόλησε στο αντίπαλον δέος… Αυτό κι αν ήταν ηχηρό χαστούκι… Απειλείται η απόλυτα πλειοψηφία του Τζόνσον; Ξεκάθαρα όχι, το γόητρό του όμως έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τονίζουν πολιτικοί αναλυτές στην Βρετανία…
Πέφτει όμως η κυβέρνηση Τζόνσον εάν αντιδράσουν μαζικά οι βουλευτές των Συντηρητικών;
Η απάντηση είναι και πάλι αρνητική. Στη Μεγάλη Βρετανία μία κυβέρνηση πέφτει μόνο με εκλογές ή με παραίτηση σύσσωμου του σώματος των μπροστινών εδράνων (σ.σ των υπουργών). Σε διαφορετική περίπτωση μόνο ο πρωθυπουργός παίζει το «κεφάλι» του. Το παράδειγμα είναι σχετικά πρόσφατο όταν το 2019 η Τερέζα Μέι έζησε δύσκολες στιγμές από πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι ίδιοι της οι «συμπαίχτες»… Η Μέι «επέζησε» εκείνης της πρότασης για να παραιτηθεί μόλις λίγους μήνες αργότερα υπό το βάρος των απαιτήσεων για Brexit… με κάθε κόστος…
Για να φτάσουν οι συντηρητικοί σε πρόταση μομφής θα πρέπει να κατατεθούν ανώνυμες επιστολές που να φθάνουν στο 1/3 των βουλευτών που έχει το κόμμα στη Βουλή. Οι επιστολές αυτές κατατίθενται στον επικεφαλής της επιτροπής 1922 των Συντηρητικών και συγκεκριμένα στον κ. Μπρέιντι… Εάν συγκεντρωθεί το απαιτητό 1/3, στην περίπτωση της τρέχουσας Βουλής 69 επιστολές, τότε κατατίθεται άμεσα πρόταση μομφής προς τον πρωθυπουργό… Ακόμη κι αν «επιζήσει» της πρότασης η πορεία του, όπως έχει δείξει η βρετανική ιστορία, είναι προδιαγεγραμμένη…