THEPOWERGAME
Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού θα εισέλθει σε κλινική ανάπτυξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και η φαρμακοβιομηχανία αναμένει να είναι σε θέση να κοινοποιήσει δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές περίπου τον Μάρτιο, δήλωσε την Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ.
«Η παρασκευή του εμβολίου ολοκληρώνεται…αναμένεται να μπει στο στάδιο της κλινικής δοκιμής μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζουμε εντός του χρονοδιαγράμματος του Μαρτίου να μπορέσουμε να μοιραστούμε δεδομένα με τις ρυθμιστικές αρχές για να υπολογίσουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Μπανσέλ σε διαδικτυακή διάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Η Moderna αναπτύσσει επίσης ένα μονοδοσικό εμβόλιο που συνδυάζει μια αναμνηστική δόση κατά της COVID-19 με το πειραματικό εμβόλιο της κατά της γρίπης.
Ο Μπανσέλ είπε ότι το καλύτερο σενάριο είναι ότι το συνδυασμένο εμβόλιο κατά της COVID-19 και γρίπης θα είναι διαθέσιμο μέχρι το φθινόπωρο του 2023, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες.
«Στόχος μας είναι να μπορούμε να έχουμε μια μόνο ετήσια αναμνηστική δόση εμβολίου ώστε να μην έχουμε θέματα συμμόρφωσης όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να κάνουν δύο έως τρεις δόσεις έναν χειμώνα».
Πολλές χώρες προσφέρουν μια τρίτη δόση εμβολίου
Πολλές χώρες προσφέρουν ήδη μια τρίτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στους πολίτες τους, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με ανοσοκαταστολή, ενώ το Ισραήλ έχει αρχίσει να προσφέρει στους πολίτες του μια τέταρτη δόση.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna ανέφερε ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση το φθινόπωρο του 2022, καθώς η αποτελεσματικότητα των αναμνηστικών δόσεων κατά της νόσου είναι πιθανό να μειωθεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.
Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασθενειών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού σχετικά με το εάν και πόσο ευρέως θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετες δόσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ανάγκη για τέταρτη αναμνηστική δόση.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, Άντονι Φάουτσι, είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις θα καταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε σχέση με τη «χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, δεν υπάρχει πραγματικά κανένα στοιχείο που να υπαινίσσεται (ανοσολογική απόκριση)».
Ο Φάουτσι συμπλήρωσε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι να υπάρχει μια αναμνηστική δόση που να προκαλεί απόκριση σε πολλαπλές πιθανές παραλλαγές.