THEPOWERGAME
Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι έχει «αποδείξεις» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη μαζική κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε εναντίον πολλών ουκρανικών υπουργείων την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Microsoft προειδοποίησε ότι η κυβερνοεπίθεση πιθανόν να είναι πολύ σοβαρότερη από ό,τι αρχικά θεωρήθηκε.
«Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στη Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση. Η Μόσχα συνεχίζει να διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης.
Το υπουργείο κάλεσε τους Ουκρανούς να μην πανικοβάλλονται λέγοντας ότι τα προσωπικά τους δεδομένα προστατεύονται.
Ο στόχος της επίθεσης, προστίθεται, «είναι μόνο να εκφοβίσουν την κοινωνία. Αλλά επίσης και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, να αναστείλουν το έργο στον δημόσιο τομέα και να πλήξουν την εμπιστοσύνη των Ουκρανών στις αρχές», προστίθεται.
Το Κρεμλίνο νωρίτερα απέρριψε τους ισχυρισμούς αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Οι Ουκρανοί κατηγορούν για τα πάντα τη Ρωσία, ακόμη και για την κακοκαιρία στη χώρα τους», είπε ο ίδιος στα αγγλικά.
Αργά την Παρασκευή το Κίεβο ανακοίνωσε ότι διαθέτει κάποιες «προκαταρκτικές ενδείξεις» που υποδηλώνουν μια πιθανή εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη μαζική κυβερνοεπίθεση.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, στις επιθέσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στοχοθετήθηκαν συνολικά 70 κυβερνητικοί ιστότοποι. Το περιεχόμενό τους «δεν τροποποιήθηκε και δεν σημειώθηκε καμία διαρροή προσωπικών δεδομένων», διαβεβαίωσε η SBU.
Για κάποια ώρα η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών εμφάνιζε ένα μήνυμα στα ουκρανικά, στα ρωσικά και στα πολωνικά το οποίο έλεγε «να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα».
Εντός ωρών από την παραβίαση, η υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στις περισσότερες ιστοσελίδες που επλήγησαν αποκαταστάθηκε και ότι η ζημιά ήταν μικρή.
Αλλά η Microsoft προειδοποίησε σήμερα ότι η κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο καταστροφική και να επηρεάσει περισσότερους οργανισμούς από ό,τι αρχικά θεωρούνταν.
Ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού σημείωσε ότι συνεχίζει να αναλύει το κακόβουλο λογισμικό και προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να καταστήσει τις κυβερνητικές ψηφιακές υποδομές μη λειτουργικές.
«Το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο είναι σχεδιασμένο να μοιάζει με λυτρισμικό, αλλά δεν έχει τον μηχανισμό ανάκτησης λύτρων, στοχεύει να είναι πιο καταστροφικό και είναι σχεδιασμένο ώστε να καθιστά τις στοχευμένες συσκευές μη λειτουργικές αντί να αποσπά λύτρα», αναφέρει η Microsoft σε ανάρτησή της σε μπλογκ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί ένας ένοχος όμως η εταιρεία προειδοποιεί ότι ο αριθμός των οργανισμών που έχουν πληγεί πιθανόν να είναι μεγαλύτερος από ό,τι θεωρείτο αρχικά.
«Οι ερευνητικές μας ομάδες έχουν εντοπίσει το κακόβουλο λογισμικό σε δεκάδες συστήματα που επλήγησαν και ο αριθμός αυτός μπορεί να μεγαλώσει όσο συνεχίζεται η έρευνά μας. Αυτά τα συστήματα διατρέχουν πολλούς κυβερνητικούς, μη κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς πληροφορικής, όλους με έδρα την Ουκρανία. Δεν γνωρίζουμε το παρόν στάδιο του λειτουργικού κύκλου του επιτιθέμενου ή πόσοι άλλοι οργανισμοί που έπεσαν θύματα μπορεί να βρίσκονται στην Ουκρανία ή σε άλλες γεωγραφικές τοποθεσίες», προσθέτει η εταιρεία.
Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Βίκτορ Ζόρα είπε την Παρασκευή στο AFP ότι η κυβερνοεπίθεση είναι μια από τις «μεγαλύτερες» των τελευταίων χρόνων.
Η Ουκρανία έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο χάκερ τα τελευταία χρόνια, με τις επιθέσεις αυτές να αποδίδονται στη Ρωσία, όπως το 2017, εναντίον διάφορων υποδομών κρίσιμης σημασίας και το 2015, εναντίον ενός δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας είναι περισσότερο τεταμένες από ποτέ με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει συγκεντρώσει στρατό στο σύνορό της ενόψει πιθανής εισβολής. Κάποιοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβερνοεπίθεση πιθανόν να είναι το πρελούδιο μιας στρατιωτικής επίθεσης.