THEPOWERGAME
Είναι ένα κρίσιμο εξάμηνο για τον Εμανουέλ Μακρόν. Η χώρα του ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ συζητείται εντονότερα στους κύκλους των Βρυξελλών η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συν τοις άλλοις, ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να δώσει ξανά μία εκλογική μάχη για την ηγεσία της χώρας του, τον ερχόμενο Απρίλιο.
Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τον Μακρόν σε μία περίοδο που ο κόσμος καλείται να ανταπεξέλθει στην αύξηση των δαπανών ενέργειας όσο επιμένει η πανδημία της νόσου Covid-19. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο λε Μπερ, έχει ήδη δρομολογήσει μέτρα 8 δισ. ευρώ για τη μείωση των δαπανών ηλεκτροδότησης και ενέργειας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εξετάζοντας πρόσθετα μέτρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο Bloomberg.
Η προεκλογική μάχη έχει ξεκινήσει άτυπα. Η ακροδεξιά αντίπαλος Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε τον Μακρόν αναξιοπρεπή στο πλαίσιο μιας γενικότερης αντίδρασης από την αντιπολίτευση, αφού ο ίδιος δήλωσε πως «θέλω να εκνευρίσω τους ανεμβολίαστους», απευθυνόμενος σε 5,3 εκατ. πολίτες που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου. Επί του παρόντος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μακρόν να ηγείται της Λεπέν αλλά με μικρότερη διαφορά σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2017.
Η οικονομία είναι ο άσος στο μανίκι του Μακρόν
Παρά την κριτική που έχει ασκηθεί για την επίδραση της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, η συνολική εικόνα είναι θετική παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας. Οι περικοπές στη φορολογία από αρχή της προεδρίας Μακρόν τόνωσαν τα περιθώρια κερδοφορίας των εταιρειών σε επίπεδα που ίσχυαν πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, επισημαίνει το Bloomberg.
Παράλληλα επιταχύνθηκαν οι επενδύσεις στη Γαλλία με τους υψηλότερους ρυθμούς από τη δεκαετία του ’70, χωρίς να διακοπεί η δυναμική τους από την πανδημία. Σήμερα, η Γαλλία ξεπερνά τη Βρετανία και τη Γερμανία ως ελκυστικότερος προορισμός σε όσους ξένους επενδυτές θέλουν να αναπτύξουν παρουσία στη χώρα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων EY. Την ίδια ώρα, όμως, η Γαλλία υπεραμύνθηκε του παγκόσμιου εταιρικού φόρου, επιμένοντας πως οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα πρέπει να πληρώνουν φόρους ανάλογους με τον τζίρο τους σε κάθε χώρα.
Ίσως ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Μακρόν είναι η υποχώρηση της ανεργίας στα προ πανδημίας επίπεδα. Φαίνεται, ως εκ τούτου, πως οι μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο που προώθησε δυναμικά προ πενταετίας απέδωσαν καρπούς, με την απασχόληση να διαμορφώνεται στο 67,5%, δηλαδή στο υψηλό της τελευταίας 50ετίας.
Τα όρια του χρέους και του ελλείμματος θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες
Αδιαμφισβήτητο αγκάθι για την οικονομία είναι, όμως, η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους λόγω της πανδημίας. Μέσα στο 2020, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό διαμορφώθηκε στο 9,2% του ΑΕΠ από το 3,1% έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα, το δημόσιο χρέος έφθασε το 115,7% του ΑΕΠ από το 97,6% το 2019.
Αλλά η εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ δίνει την ευκαιρία στον Γάλλο πρόεδρο να διαπραγματευθεί τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Δεν θα είναι, όμως, μια εύκολη διαμάχη. Παραμένει σταθερό το χάσμα απόψεων ανάμεσα στους υποστηρικτές των υπαρχόντων ορίων και σε όσους διεκδικούν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Την Τετάρτη, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Πόρων και Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν δήλωσε στους Financial Times πως είναι αντίθετος με την εξαίρεση των δημοσίων δαπανών για την κλιματική αλλαγή και άλλων στρατηγικών επενδύσεων από τους υπολογισμούς χρέους της ΕΕ, δίνοντας ένα στίγμα της διαμάχης που επίκειται. «Σε τελική ανάλυση, το χρέος είναι χρέος» είπε ο Αυστριακός επίτροπος.