THEPOWERGAME
Το μεγάλο πλεονέκτημα της γερμανικής οικονομίας, δηλαδή ο ισχυρός μεταποιητικός κλάδος της έχει εξελιχθεί σε μειονέκτημα λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες που αναχαίτισαν τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, που έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας έως και 1% το τέταρτο τρίμηνο, προκαλούν ανησυχία για τις συνολικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη στα τέλη του 2021 όσο αυξάνονταν τα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.
Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, καλείται να διαχειριστεί μια διπλή πρόκληση.
Από τη μια πλευρά, η συμφόρηση των λιμανιών ανά τον κόσμο επιδεινώθηκε περαιτέρω τους τελευταίους μήνες από την ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή Όμικρον. Από την άλλη πλευρά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά επωμίζονται την απότομη και δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νέα μέτρα στήριξης.
Μολονότι οι παραγγελίες στη Γερμανία κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του ΄60, όταν ξεκίνησαν να συμπεριλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία της χώρας, η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε πέρσι χαμηλότερη κατά 6% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Αν και εκτιμάται πως το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2,7% συνολικά το 2021 έναντι συρρίκνωσης 4,6% το 2020, υπολογίζεται να έχει υποχωρήσει από 0,5% έως 1% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο.
Σημειωτέον ότι η μεταποίηση αποτελεί το 18,17% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2020.
Οπότε, αν και η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, οι επιπτώσεις των μεγάλων καθυστερήσεων στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες επιδεινώνουν τις επιδόσεις και τον πληθωρισμό της.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το γερμανικό ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερο κατά 2% από τα προ πανδημίας επίπεδα σε αντίθεση με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ που έχει επανέλθει πλήρως.
Οι τιμές καταναλωτή δε, εκτιμάται πως θα έχουν αυξηθεί κατά 5,4% τον Δεκέμβριο του 2021 που θα είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1992.
Μάλιστα, η οικονομική δραστηριότητα στη Μεγάλη Βρετανία ήταν ιδιαίτερα ζωηρή.
Αναρριχήθηκε 0,9% τον Νοέμβριο από το 0,2% τον Οκτώβριο, με προβλέψεις που θέλουν τη χώρα να ξεπερνά πέρσι τις επιδόσεις που είχαν καταγραφεί στα τέλη του 2019. Παρόλα αυτά και στη Βρετανία αναμένεται να καταγραφεί συρρίκνωση μέσα στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο λόγω της παραλλαγής Όμικρον που οδήγησε στην ακύρωση μιας σειράς εκδηλώσεων και στην απουσία εργαζομένων λόγω ασθένειας.
Εντούτοις, η Goldman Sachs διαβλέπει πως η Ευρωζώνη θα κινηθεί σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί στην Ευρωζώνη κατά 4,4% αντί του 3,5% στις ΗΠΑ. Το 2023, αντίστοιχα, θα φθάσει το 2,5% στην Ευρωζώνη και το 2,2% στις ΗΠΑ. Παρότι το άμεσο μέλλον κρύβει προκλήσεις για την Ευρωζώνη, τα κράτη-μέλη έχουν μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.
Βασικό ρόλο στις θετικές εκτιμήσεις της Goldman Sachs διαδραματίζει το ότι η δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών θα παραμείνει υποστηρικτική σε αντίθεση με τα σενάρια που εικάζονται για τις ΗΠΑ.