THEPOWERGAME
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο Αμερικανός ηθοποιός σερ Σίντνεϊ Πουατιέ. Την πληροφορία, που μετέδωσαν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Μπαχαμών.
«Ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ένας ηθοποιός-θρύλος και ο πρώτος μαύρος σταρ του Χόλιγουντ πέθανε σήμερα σε ηλικία 94 ετών», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Μπαχαμών, της χώρας όπου μεγάλωσε.
«Χάσαμε ένα ίνδαλμα, έναν ήρωα, έναν μέντορα, έναν μαχητή, έναν εθνικό θησαυρό», γράφει στο Facebook o Τσέστερ Κούπερ για τον πρωταγωνιστή του «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες» και του «Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ». Ο Κούπερ δεν διευκρίνισε τα αίτια του θανάτου του Πουατιέ, του καλλιτέχνη και διπλωμάτη που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά την περίοδο τους κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.
Ο σπουδαίος ηθοποιός είχε βραβευθεί με Όσκαρ για την ταινία του 1963 «Κάτω από το Βλέμμα του Θεού». Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που έλαβε αυτή την τιμή, 24 χρόνια μετά τη νίκη της Χάτι Μακ Ντάνιελ, που είχε βραβευθεί με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1939.
Υπήρξε παντρεμένος με την Χουανίτα Χάρντι από το 1950 μέχρι και το 1965, ενώ απέκτησε τέσσερις κόρες. Από το 1976 ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τζοάνα Σίμκους, έχοντας δύο κόρες.
Ο Πουατιέ υπήρξε επίσης σκηνοθέτης, συγγραφέας και διπλωμάτης. Το 1967 ο Πουατιέ πρωταγωνίστησε επίσης στις ταινίες «Ιστορία ενός Εγκλήματος» (In the Heat of the Night), «Μάντεψε ποιος θα ‘ρθει το βράδυ» (Guess Who’s Coming to Dinner) και «Στον Κύριο μας με Αγάπη» (To Sir, with Love), οι οποίες έθιγαν το θέμα του ρατσισμού.
Ήταν επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στις ταινίες: Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα (Blackboard Jungle, 1955), Έσπασα τα Δεσμά μου (Edge of the City, 1957), Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες (The Defiant Ones, 1958), Ένα Σταφύλι στον Ήλιο (A Raisin in the Sun, 1960) και Τυφλός Άγγελος (A Patch of Blue). Το 1972 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Οι Δυο Συνένοχοι (Buck and the Preacher).
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει στην 22η θέση στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.
Το 2002 ο ηθοποιός βραβεύθηκε με Τιμητικό Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για τα επιτεύγματά του ως καλλιτέχνης, αλλά κι ως άνθρωπος, και το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Από το 1997 ήταν πρέσβης για λογαριασμό των νησιών Μπαχάμες (απ’ όπου κατάγεται και έζησε τα παιδικά του χρόνια), στην Ιαπωνία