THEPOWERGAME
Πρώτος μήνας στην εξουσία για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, πρώτος καβγάς… Κι αυτός μάλιστα φέρεται να αφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, τον οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ –και συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων- απείλησε να μπλοκάρει, στα πλαίσια κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Ως γνωστόν, τον αγωγό υποστήριξε η προκάτοχος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, Άνγκελα Μέρκελ σε αγαστή συνεργασία με τη Μόσχα. Συμφωνώντας όμως παράλληλα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός άσκησης πίεσης προς τη Ρωσία για το ουκρανικό. Το προβληματικό κληροδότημα της καγκελαρίου φαίνεται πως δεν θ’ αργήσει να φανεί, ειδικά καθώς κομβικά υπουργεία στην κυβέρνηση κατέχουν οι Πράσινοι, που εναντιώνονται στην γερμανική υπερεξάρτηση από το φυσικό αέριο.
«Από γεωπολιτικής άποψης, ο αγωγός είναι ένα λάθος» είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη του στην FAZ, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, αποκαλύπτοντας εντάσεις εντός της συγκυβέρνησης. «Όλες οι χώρες είναι εναντίον του, εκτός από τη Γερμανία και την Αυστρία», σημείωσε.
Οι απόψεις απηχούν τις θέσεις της έτερης συμπροέδρου των Πρασίνων και υπουργού Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης, Αναλένα Μπέρμποκ. Στις 12 Δεκεμβρίου, είχε πει σε δική της συνέντευξη στο ZDF «όπως είναι τα πράγματα επί του παρόντος, ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί, καθώς δεν πληροί τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας… Τα ζητήματα ασφαλείας δεν έχουν επιλυθεί ακόμη». Η κα Μπέρμποκ σημείωσε ακόμη ότι «σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης, ο αγωγός δεν θα μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα», αναφερόμενη στη συμφωνία Μέρκελ με ΗΠΑ σε περίπτωση εντάσεων στην Ουκρανία.
Η στάση του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς
«Ο Nord Stream 2 είναι ένα έργο του ιδιωτικού τομέα που έχει προχωρήσει μέχρι το σημείο ολοκλήρωσης του αγωγού» δήλωσε από πλευράς του ο Όλαφ Σολτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Euractiv, ο καγκελάριος επιδιώκει να αποφύγει την ευθύνη, αφήνοντας το βάρος της απόφασης στον γερμανικό ελεγκτικό ενεργειακό φορέα, ο οποίος έχει προς στιγμήν σταματήσει το πρότζεκτ, καθώς το κονσόρτσιουμ που βρίσκεται πίσω από τον Nord Stream, με έδρα στην Ελβετία, θα πρέπει να δημιουργήσει μία θυγατρική στα πλαίσια των απαιτήσεων της γερμανικής νομοθεσίας, ώστε να εξασφαλίσει την αδειοδότηση.
«Μία αρχή στη Γερμανία αποφασίζει με έναν εντελώς μη πολιτικό τρόπο», ανέφερε ο Σολτς, υποστηρίζοντας πως ενδεχόμενη δράση για να προσφερθεί υποστήριξη προς την Ουκρανία από ευρωπαϊκής πλευράς, αποτελεί ένα «διαφορετικό θέμα».
Η άποψη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη στάση των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών, που πιέζουν τη Γερμανία να ετοιμαστεί να συμπεριλάβει τον αγωγό σε πιθανές κυρώσεις προς τη Ρωσία.