THEPOWERGAME
Οι προσδοκίες της Ουάσινγκτον για την έμπρακτη συμπαράσταση της Γερμανίας και των Βρυξελλών σε ένα πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, εάν επαληθευτούν πληροφορίες που θέλουν τη Μόσχα να εισβάλει στην Ουκρανία, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα διλήμματα των Ευρωπαίων ηγετών στο επίμαχο πεδίο της ενέργειας. Διότι αυτή η συμπαράσταση θα ήταν πολύτιμη στα μάτια του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, μόνον εάν το Βερολίνο μπλόκαρε τη λειτουργία του Nord Stream 2. Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου έχει μετατραπεί σε διαπραγματευτικό χαρτί στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ρωσίας και της Δύσης πριν καν πάρει επίσημη έγκριση από τις αρχές της Γερμανίας για την έναρξη της λειτουργίας του.
Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ατυχής για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και τις Βρυξέλλες. Εάν ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο αίτημα κινδυνεύουν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κρίση στις αγορές ενέργειας της Ευρώπη. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία και τη Γαλλία οδηγήθηκαν την Τετάρτη σε νέο ρεκόρ λόγω της μείωσης των θερμοκρασιών στην Ευρώπη που αυξάνουν τη ζήτηση για ενέργεια όταν η προσφορά ενέργειας εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις.
Τα συμβόλαια παράδοσης εντός του 2022 διαμορφώθηκαν, αναλυτικότερα, στα 184,30 ευρώ την μεγαβατώρα στη Γερμανία, αντανακλώντας άνοδο 11%. Στη Γαλλία, τα αντίστοιχα συμβόλαια αναρριχήθηκαν 7,7% στα 211 ευρώ. Όπως επισημαίνουν αναλυτές στο πρακτορείο Bloomberg, οι εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αξιοποιούν κάθε διαθέσιμη πηγή ενέργειας από φυσικό αέριο μέχρι κάρβουνο ή ακόμη και πετρέλαιο για να μην υπάρξουν ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση. Δεν είναι τυχαίο που οι τιμές του άνθρακα έφθασαν στο ρεκόρ των 89,37 ευρώ ανά μετρικό τόνο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει αλλεπάλληλα ρεκόρ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, πυροδοτώντας ένα ράλι στις αγορές ενέργειας που αναγκάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δρομολογήσουν μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών, αγωνιώντας ταυτόχρονα για έναν εκτροχιασμό του πληθωρισμού. Μερίδιο ευθύνης για το ράλι αυτό φέρει το Κρεμλίνο που έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την Gazprom για να δώσει η Ευρώπη άμεσα έγκριση στη λειτουργία του Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Επίσης η Μόσχα επιδιώκει να δεσμευτεί η Ευρώπη με μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Το ρωσικό φυσικό αέριο και η εισβολή στην Ουκρανία
Σε μια περίοδο που τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τον πενταετή μέσον όρο, οι ΗΠΑ δεν ζητούν κάτι απλό από την Ε.Ε. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Τρίτη μετά την δίωρη βιντεοκλήση ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Πούτιν, πως «εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να κυλήσει φυσικό αέριο στον αγωγό αυτό, τότε δεν θα θελήσει να το διακινδυνεύσει με μια εισβολή στην Ουκρανία».
Μολονότι η Γερμανία έχει επίσης προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ούτε έχει ενδώσει στις πιέσεις του Κρεμλίνου για μια ταχεία έγκριση της λειτουργίας του Nord Stream 2, το παζλ γίνεται πια πιο περίπλοκο με την πρόταση των ΗΠΑ να συμπεριληφθεί η Nord Stream 2 σε πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, η Ουάσινγκτον εξετάζει ακόμη και να μπλοκάρει την μετατροπή ρουβλιών σε δολάρια. Όπως, όμως, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους Financial Times, «ο Nord Stream 2 ήταν πάντα ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Συσχετίζεται με τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Ουκρανία». Μέσα στο επόμενο διάστημα, εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γερμανία για να συνομιλήσουν με τη νέα κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.