THEPOWERGAME
Ο κόσμος κινδυνεύει από «ψηφιακό κατακερματισμό» εάν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα υιοθετήσουν διαφορετικά τεχνολογικά πρότυπα, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργίεβα. Η αποσύνδεση των οικονομιών αυτών θα δυσχεράνει τον ανταγωνισμό των τεχνολογικών εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέποντας στους κολοσσούς του κλάδου να μεγεθύνουν περαιτέρω την παρουσία τους, στερώντας τους συγχρόνως τα κίνητρα για καινοτομία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι απώλειες στο παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να φθάσουν στο 3% με 6% εντός της επόμενης δεκαετίας.
Στο πλαίσιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τον Ανταγωνισμό, η Γκεοργίεβα τόνισε πως η μεγάλη ισχύς της αγοράς κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας έπληξε αντί να ωφελήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, στερώντας ένα 10% από ποσοστό των εισοδημάτων που θα αναλογούσε στους εργαζόμενους του ανεπτυγμένου κόσμου. Σήμερα, ο υγιής ανταγωνισμός μπορεί να υπονομευθεί από τρεις βασικούς παράγοντες: ένα «τείχος του Βερολίνου» στην τεχνολογία, τα εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο και ασύμμετρες πολιτικές μεταξύ χωρών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σε τροχιά η αποσύνδεση της Κίνας από την παγκόσμια οικονομία
Ο Ρουκίρ Σάρμα, συγγραφέας του βιβλίου «Οι δέκα κανόνες των Επιτυχημένων Κρατών» και υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην Morgan Stanley, θεωρεί πως ήδη συντελείται η αποσύνδεση της Κίνας από την παγκόσμια οικονομία. Σε άρθρο του που δημοσιεύσαν οι Financial Times, ο Σάρμα τονίζει πως η συσχέτιση ανάμεσα στο ΑΕΠ της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών μειώθηκε από λίγο πάνω του 0,9 το 2015 στο 0,2 ή και λιγότερο σήμερα. Ο κορυφαίος αναλυτής διαπιστώνει πως η Κίνα αναλογούσε στο 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ προ πανδημίας αλλά το μερίδιο της υποχώρησε περίπου στο 25% το 2020.
Ο Σάρμα τόνισε πως για πρώτη φορά εδώ και μια 30ετία η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα ήταν βραδύτερη μέσα στο δεύτερο τρίμηνο από τον υπόλοιπο αναδυόμενο κόσμο. Παρατηρεί δε πως η αποσύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο ξεκίνησε προ πενταετίας αλλά εντάθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της νόσου Covid-19. Με αφετηρία τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, η κινεζική κυβέρνηση αφοσιώθηκε μετά στην καταπολέμηση της πανδημίας αλλά και στη χαλιναγώγηση των τεχνολογικών κολοσσών της, του ράλι στην εγχώρια αγορά των ακινήτων και του υψηλού εταιρικού χρέους.
Ωστόσο, το ΔΝΤ και η Κρισταλίνα Γκεοργίεβα προειδοποιούν για τους κινδύνους του «ψηφιακού κατακερματισμού» στον κόσμο διότι ενδεχομένως να επιδεινώσει την αποσύνδεση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και έτσι να δυσχεράνει τη συνεργασία στο πεδίο των καινοτομιών. Οι κυβερνήσεις της Δύσης έχουν εκφράσει εδώ και χρόνια τη δυσαρέσκεια τους για την «ανταλλαγή τεχνολογίας» που ήταν βασική προϋπόθεση για όσες ξένες εταιρείες ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα. Σήμερα η Ουάσινγκτον έχει ενσωματώσει σε «μαύρη λίστα» πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και η Ε.Ε βλέπει με μεγάλη επιφυλακτικότητα το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν Κινέζοι επενδυτές σε ευρωπαϊκές εταιρείες.
Τα παγκόσμια πρότυπα στην τεχνολογία μπορεί να αποδυναμωθούν, επηρεάζοντας αρνητικά τη διαλειτουργικότητα των εργαλείων όπου χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, αναφέρει στην επιστολή της Γκεοργίεβα. Σε αυτό το σενάριο, οι χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος θα πρέπει να επιλέξουν πλευρά και να έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές και χειρότερες υπηρεσίες, επισημαίνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.