THEPOWERGAME
Σε τέσσερα χρόνια φυλακή καταδικάστηκε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Άουνγκ Σαν Σου Κι από το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ. Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά αναμενόμενων αποφάσεων (συνολικά τις έχουν απαγγελθεί έντεκα κατηγορίες) που μπορεί να καταλήξουν στη δια βίου κάθειρξη της ηγέτιδας, η οποία ανετράπη -ξανά- τον Φεβρουάριο με πραξικόπημα.
Εν προκειμένω, κρίθηκε ένοχη για υποκίνηση απειθαρχίας και καταπάτηση των κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό, τους οποίους έχει επιβάλει ο νόμος για τις φυσικές καταστροφές.
Από τον Φεβρουάριο βρίσκεται ξανά σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά την ανατροπή της κυβέρνησής της από νέο πραξικόπημα. Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία καταγγέλλοντας εκλογική νοθεία στις γενικές εκλογές του περασμένου χρόνου, όπου το κόμμα Εθνικός Συνασπισμός για τη Δημοκρατία επικράτησε κατά κράτος.
Έκτοτε, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης και Ζαχάρωφ τέθηκε σε κατ’οίκον κράτηση κατηγορούμενη για λογής αδικήματα -μεταξύ των οποίων διαφθορά, παραβίαση κρατικών απορρήτων και υποκίνηση βίας- τα οποία αθροιστικά μπορεί να της αποδώσουν ποινές άνω των 100 χρόνων.
Η διαδικασία πολιτικής μετάβασης του 2010
Σημειώνεται πως η αλλοτινή Βιρμανία πέρασε σχεδόν πέντε δεκαετίες υπό τον ζυγό των στρατιωτικών, προτού αρχίσει το 2010 μια αργή διαδικασία πολιτικής μετάβασης, στο πλαίσιο της οποίας αφέθηκαν ελεύθεροι πολιτικοί κρατούμενοι και ανέλαβε εν μέρει πολιτική κυβέρνηση.
Η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Κι, που είχε περάσει ήδη 15 χρόνια σε κατ’ οίκον κράτηση ήταν μεταξύ των αντιφρονούντων που αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανέλαβε την εξουσία μετά τις εκλογές του 2015, που είχαν χαρακτηριστεί οι πιο ελεύθερες που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα, εν μέσω ατμόσφαιρας αισιοδοξίας για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ.