THEPOWERGAME
Αν και η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19 επηρεάζει τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών, τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων επέτρεψαν την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας συγκριτικά με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, παρατηρεί η επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Ντέμπορα Ρεβολτέλα. Μετά την παρουσίαση της έρευνας «EIB Investment Survey 2021», η ίδια τόνισε πως από την κρίση του 2008 χρειάστηκε μια ολόκληρη δεκαετία για να επανέλθουν οι πραγματικές επενδύσεις στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ σήμερα οι προσδοκίες των εταιρειών έχουν βελτιωθεί αισθητά το 2021 από το 2020.
Ελλάδα και Ιρλανδία: συντηρητικά σχέδια για το μέλλον
Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δήλωσαν το 2021 πως σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους υπερτερούν αριθμητικά από αυτές που έδωσαν αρνητική απάντηση, συμπεραίνει η ΕΤΕπ. Βέβαια οι επενδυτικές προτεραιότητες των εταιρειών διαφέρουν από μια χώρα στην άλλη εντός της Ε.Ε. Παραδείγματος χάριν, η Ελλάδα (18%) και η Ιρλανδία (17%) παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό των εταιρειών που δεν σχεδιάζουν καμία επένδυση την επόμενη τριετία.
Η έρευνα της ΕΤΕπ στηρίχθηκε σε 13.500 εταιρείες της Ε.Ε, εκ των οποίων το 49% δήλωσε πτώση των πωλήσεων συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή λίγο πριν την πανδημία, αντί του 21% που κατέγραψε άνοδο. Η μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων καταγράφηκε από την Μάλτα (58%) και την Πορτογαλία (54%).
Λίγο πάνω από το ήμισυ των εταιρειών (51%) στην Ε.Ε έλαβε κάποια μορφή στήριξης από το κράτος από την αρχή της πανδημίας. Οι επιδοτήσεις ή άλλα μέτρα που δεν απαιτούν την επιστροφή χρημάτων ήταν η βασική μορφή στήριξης για το 36% των εταιρειών.
Ερωτήματα για την επόμενη ημέρα χωρίς κρατική στήριξη
Η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΕπ τόνισε πως μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν από το πώς προσαρμόζονται οι εταιρείες στη σταδιακή κατάργηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης όσο συνεχίζεται η πανδημία, λαμβανομένης υπόψη και της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Σε αυτή τη φάση, όμως, οι επιπτώσεις φαίνεται να είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι υφιστάμενα μέτρα για την ανάσχεση των κρουσμάτων είναι πιο στοχευμένα, τόνισε η Ντέμπορα Ρεβολτέλα.
Μοναδική ευκαιρία επενδύσεων είναι ο ενεργειακός μετασχηματισμός
Αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες του μέλλοντος, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ρικάρντο Μουρίχο Φέλιξ, μίλησε για έναν αγώνα που δίνεται στην τεχνολογία και την καινοτομία για να επιτευχθεί η μετάβαση σε φιλικότερες πηγές ενέργειας για το περιβάλλον. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να γίνουν πιο ανθεκτικές και πράσινες οι οικονομίες», πρόσθεσε.
Η κλιματική αλλαγή και η πραγματικότητα της ενεργειακής μετάβασης είναι δυο παράμετροι που αρχίζουν να γίνονται αισθητές από τις εταιρείες. Περίπου το 58% των ερωτηθέντων θεωρούν πως μπορεί να υποστούν επιπτώσεις από τους φυσικούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, αλλά το 41% εκτιμά πως δεν θα τους επηρεάσει η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Οι μεγάλες εταιρείες επένδυσαν στην ψηφιακή τεχνολογία
Από τις εταιρείες που έλαβαν μέρος στην έρευνα της ΕΤΕπ, οι μεγαλύτερες είναι αυτές που έκαναν άμεσα επενδύσεις για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας. Το 59% των ερωτηθέντων στην Αυστρία και το 58% στη Σουηδία απάντησαν πως προχώρησαν στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας τους, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό αντί της Βουλγαρίας και της Κροατίας που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά. Σε όλη την Ε.Ε πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών (36%) ανέπτυξαν ή προσέφεραν νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες συγκριτικά με το αντίστοιχο 33% που είχε καταγραφεί το 2019.