THEPOWERGAME
Στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης ξεκινάει στη βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, η κρίσιμη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ η αντιπολίτευση, υπό το εθνικιστικό VMRO-DPMNE. Σύμφωνα με τον κανονισμό η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία, με την κυβέρνηση να εκτιμά πως θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Το αλβανικό κόμμα «Βesa» που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό έχει μεταπηδήσει με τους τρεις βουλευτές του, στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Στελέχη των δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων (SDSM, DUI) αισιοδοξούν πως, παρ΄όλα αυτά, θα διατηρηθεί η πλειοψηφία στη βουλή.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την δεινή ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, ανακάλεσε την παραίτηση, επικαλούμενος τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του, εκτός από το «Besa», εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβαση της σημερινής «μάχης». Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUΙ Αλί Αχμέτι.
Από την πλευρά του το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE επιμένει πως διαθέτει πλειοψηφία 61 βουλευτών, από τους 120 συνολικά του σώματος, που θα καταψηφίσουν τη σημερινή κυβέρνηση δρομολογώντας εξελίξεις. Βουλευτές του VMRO-DPMNE εμφανίστηκαν βέβαιοι πως η κυβέρνηση Ζάεφ όχι μόνο θα καταψηφιστεί, αλλά θ’ ανοίξει και ο δρόμος για τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι για σχηματισμό νέας σταθερής κυβέρνησης στη χώρα.
Εφόσον η πλειοψηφία των βουλευτών καταψηφίσει τα μεσάνυχτα την κυβερνητική συμμαχία υπό τον Ζάεφ, παραιτείται άμεσα και ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό νέας κυβέρνησης η για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Εφόσον μέσα σε 20 μέρες δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση η εντολή παραδίδεται στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα VMRO-DPMNE. Εάν και αυτό αποτύχει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές είναι αναπόφευκτες, οπότε και η απερχόμενη βουλή θα πρέπει να καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Τι έχει δηλώσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE έχει δηλώσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι αυτή αποτελεί πραγματικότητα, η οποία όμως δεν αρέσει στον ίδιο και θα ήθελε να την αλλάξει αν έρθει στην εξουσία, όμως αν αυτή δεν γίνεται σεβαστή θα υπάρξουν προβλήματα.
«Μας αρέσει αυτή η πραγματικότητα; Όχι δεν μας αρέσει, σας λέω ότι δεν μας αρέσει. Όμως εάν αυτή η πραγματικότητα δεν γίνει σεβαστή στο πλαίσιο της διοικητικής λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του κράτους, τότε θα έχουμε πρόβλημα με άλλες περιπτώσεις – με την εισαγγελία, τη δικαιοσύνη κλπ. Εάν με ρωτάτε αν θα εργαστούμε προκειμένου αυτή την πραγματικότητα, μία μέρα που θα έχουμε την ευκαιρία να την αλλάξουμε, σας λέω ναι θα εργαστούμε να την αλλάξουμε. Αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι εμείς ως πολίτες της Μακεδονίας» ανέφερε ο Μίτσκοσκι.
Η όποια κυβέρνηση προκύψει δεν μπορεί να καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί όμως να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τα κενά και τα προβληματικά σημεία της ή και να επιλέξει να μην την εφαρμόζει στην πράξη. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, θεωρείται πιθανό τα αλβανικά κόμματα θα θέσουν ως όρο συνεργασίας με το VMRO και το DUI του Αχμέτι, τον σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών.